„Ричър“ на Amazon е изненадващо изключение. Не мога да си спомня случай, в който нещо преминало от голям на малък екран да е станало по-добро. Книгите на Лий Чайлд за Джак Ричър са неговото най-голямо наследство. Писателят ще бъде запомнен с това и адаптациите по тях. Опитът за екранизации за голям екран стартират през 2012г. с „Джак Ричър“, където в главната роля е Том Круз. Спорния успех на филма води до негово продължение през 2016г. „Джак Ричър: Не се връщай“ дебютира с още по-скромен успех, след който идеи за продължение вече няма. Правата за героя преминават в Amazon и през 2022г. дебютира първия сезон на „Ричър“, като вече главната роля е поверена на човекът-канара, Алън Ричсън.

Новият сезон две стъпва на добре познатото старо. Имаме различна история, много повече фрагменти от миналото на Ричър. Има дълбочина и връзки. Има отношение. Има чувства. Все неща, които сезон 1 сякаш държеше настрани. Няма как да не призная- Ричсън е станал още по-голям и още по-релефен за новите епизоди. Неговото присъствие е основната притегателна сила за сериала и този път. Осанката и харизмата на мъжа са магнит за зрителските очи и умове. Острата му мисъл и връзките с колегите и приятелите, които е изградил героят му, дават различен нюанс. Способността му да бие и да бъде Терминатор, дават още един.

Новата мистерия е не по-малко добра от старата. Второстепенните герои вече не са притурка към Ричър. Те са почти равностойни. И това сработва. Нийли е вторият герой, който от сезон 1, преминава в сезон 2. Ролята и тук е далеч по-разгърната, нюансирана и красива. И в крайна сметка да, „Ричър“ сезон 2 прилича на „А-отборът“, но има своя душевност и очарование. Зрителите имат нужда от такива истории. Имат нужда от такива сериали и имат нужда да виждат такива мъже на екран. Просто защото и тях ги има и те са пример. Сред всички тежки истории, сериали и филми в сезона на кино наградите, „Рийчър“ даде сезон, който бе глътка въздух за зрителите. Новите епизоди са изпълнени с чистата доза адреналин и очарованието на един силен мъж и истински екшън герой.

Алън Ричсън затвърждава усещането за ролята на живота си въпреки успехите в поредици, като „Бързи и яростни“. Тук той е звездата, която грее със собствена светлина и заслепява всички. Той е още по-голям, още по- чаровен, още по-умен и още по-готов да избие всичко и всички. Ричър на Ричсън е екшън герой в най-първичната му форма. Ричър на Том Круз е дедо ти. И докато тук сериалът е на раменете на Ричър, във филмите на Круз- Ричър е на раменете на сериала. И ако съвременния зрител трябва да избере екшъна, който иска да гледа- то избора е много прост- „Ричър“.

Прехласването по героя и случващото се около него са задължителни. Всяка жена ще завиди на приятелката му, която споделя леглото на Ричър. Всяка, ще иска да го види без тениска. Всеки мъж, ще мечтае да бъде толкова релефен и да буди в главата на онзи, който го гледа това, което Ричър буди. Възхищение! Едва ли в последните години е имало по-точно кастинг попадение от него.

Историята е приятна и лесносмилаема. Робърт Патрик е приятен злодей, който в близък бой няма шанс. За това действа от далеч и по телефона. Приятелите на Ричър и спомените от времето преди, са нов емоционален слой, към вече многопластовия ни герой. Трудно можем да разберем изборите му. Трудно можем да се съгласим, че сегашния му начин на живот е правилен. Трудно можем да се съгласим, че е щастлив по този начин. А нужно ли е?

Вълк-единак, който при нужда се обляга на глутницата. Умел следовател, който може да прави правилни изводи, разполагайки с малко. Добър любовник, когато жена го нападне в леглото. Идеален побойник, когато трябва да ступа някой. Добър приятел. Държащ на думата си мъж. Човек, който знае какво е чест, достойнство и правда. Ричър е всичко това. Новия сезон и новата мисия ще насочат светлините на прожекторите върху  мъгливите му минало, характер и живот.

„Ричър“ сезон 2 е естествено, добро продължение на историята от миналия сезон. Той го надгражда, но не се превръща в по-добър. Използвайки различни изразни средства и похвати, става точно толкова добър, без да прекалява и без да тежи.

А в крайна сметка от сериал, като този, зрителя иска това- добра история, добър екшън и добър герой. И „Ричър“ го дава!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

32 − 29 =