Във времето между Коледа и Нова Година някак се застояваме повече у дома. Тогава сме склонни да прекараме повече време пред телевизор и да дадем шанс на проекти, които до този момент сме избягвали. Случаят с „Ричър“ на Amazon е точно такъв.

Не съм чел книгите на Лий Чайлд за героя. Дори не знам дали там Ричър изглежда, като Том Круз или като Алън Ричсън.

Не съм фен на филмите за Джак Ричър с Том Круз. Май не съм фен на Том Круз по принцип- последните няколко „Мисията невъзможна“ дори не съм гледал. Спокойно мога да кажа, че СЪМ фен на „Ричър“ на Алън Ричсън. Актьорът е всичко, което Том Круз не е и неговия Джак умело използва своите преимущества- височината и размерите си. И някак в битките, усещането у зрителя е- супергерой!  Въпреки, че не е.

Историята в сезон 1 на сериала е приятна, позната, но добре разказана. Нейната комплексност и поетапно разкриване на истината я превръщат в стойностен двигател и действието увлича. Имаме убийство, случило се с появата на Джак Рийчър в малък, южняшки град. От там насетне започва един водовъртеж от събития, за да достигнем до такава мащабна конспирация, в която са намесени и Сикрет Сървис и ФБР и който се сетите още. В хода на събитията се запознаваме с Ричър и го обикваме на третата сцена. Запознаваме се с полицията, кмета, „кръстникът“ на града и кой ли още не.

Историята не се мотае и не ни губи времето. Насред екшъна и разплитането н конспирацията успяваме да натрупаме достатъчно впечатления и да изградим емоционална връзка с героите, за да ни пука. И дори онези, които далеч не са толкова симпатични на пръв поглед, успяват да ни се харесат.

Дали всъщност има по-правилен кастинг за ролята, освен този на Алън? Може би Джейсън Стейтъм? Може би неговото дървено чувство за хумор е идентично с това на Ричсън? Но всъщност Алън притежава нещо, което Стейтъм никога не е притежавал и дори е споменато в сериала. Той им добри учи. Умее да се усмихва. Умее да бъде човек и да не гледа лошо непрекъснато. Умее да има нюанси в едно изпълнение, на което изначало му е зададено да бъде кораво и мъжкарско. Стейтъм е на 56г. и те вече му личат. Алън е на 41г. и те НЕ МУ личат.

Сериалът успява да създаде бойни сцени, които са много далеч от стилистиката и тупурдията в „Джон Уик“ например. Гигантът тук , боже колко умело и натрапващо всъщност са използвани размерите и височината му, по-скоро успява да създава бойни сцени тип кеч звезда от близкото минало, отколкото да се опитва да повтаря стилът на Джон Уик. Дори само една от тях, случваща се доста напред в епизодите бе показателна за това, какво всъщност е успял да изгради като усещане актьора у зрителя. Рийчър и една жена са на задната седалка на полицейска кола. Единия полицай на предната убива другия и разбираме, че е корумпиран. Така заключени отзад двамата нямат изход. А копеленцето ги информира, че сега ще ги закара в гората и ще ги застреля бързо. Още в момента на изричане на думите, Джак и жената се впускат в действие и започват да ритат с все сила решетката, за да смажат ченгето върху кормилото, колата да катастрофира, хвърляйки се през мост в река. Минута по-късно той се дави. Не можеш да казваш на нашия супергерой, че ще го застреляш бързо и чисто. Той просто ще те помете…  Нали така? 🙂

Алън Ричсън на фона на красивото си лице, изумителната си физика и размери има и едно друго качество, което заковава героя и го превръща в неповторим. Умее да говори. Умее да бъде убедителен. Да мисли и вади заключения. Да разбира. В реалния живот, когато един мъж изглежда и се държи така, в главата му има само, тренировки, химия и секс. Това, което Рийчър прожектира с действията и думите си е съвсем различно. Въпреки всичко, той е успял да се превърне в умен мъж, с богато минало и остър ум.

„Ричър“ на Amazon е сериал, който не разочарова до последната минута. И дори в своята развръзка дава достатъчно наслада за окото и душата, че да изгасим екрана с удовлетворение. Да на моменти в бойните сцени, тънките момчета и мъже срещу него изглеждат смехотворно и да, неестествено стоеше да яде пердах от тях. Но при все това, трябва да има и контра, нали така?

Първият сезон е базиран на книгата „Място за убиване“ на Лий Чайлд, издадена в България от издателство Обсидиан.

„Ричър“ се завърна по Amazon със своя втори сезон, който е базиран на романа „Лош късмет и неприятности“ отново на Лий Чайлд. Романа е наличен н българския пазар отново от издателство Обсидиан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 18 = 20