На 3 април, понеделник, от 21:00 часа, Epic Drama ще излъчи премиерно за Централна и Източна Европа първия епизод от 9-ти и последен сезон на международно признатата британска детективска драма „Ендевър“. Премиерата в Обединеното кралство преди броени седмици – с оригинално название на първи епизод Prelude – получи петзвездни рецензии, определящи го като „класно начало“.

Всъщност това е краят на началото на Ендевър и окончателната му трансформация в Морз – такъв, какъвто е в сериала „Инспектор Морз“ от 1980-те.

„Финалът на тази предистория на Инспектор Морз имаше проблеми, които най-сетне трябваше да разреши и го направи със стил,“ пишат в тази връзка в развълнувано ревю от The Guardian. „От брилянтно мъчителните моменти до вълнуващия край – той остана верен на себе си.“

 Трудно е да се повярва след повече от 10 години на малкия екран, че „Ендевър“ всъщност започва като филм – предистория на този първи сериал, излъчван от 1987 до 1993 г., който нареди Ендевър Морз сред най-популярните ТВ детективи на всички времена, на равна нога с Мис Марпъл и Уилям Мърдок, например.

Сериалът „Ендевър“ започва през 2012 г. като самостоятелен ТВ филм, но е толкова успешен – с над 8 млн. зрители само във Великобритания – че продуцентският екип трансформира формулата в ТВ поредица, която от тогава насам натрупва сериозна база почитатели в целия свят. Последният 9-ти сезон довежда броя епизоди с филмова продължителност до общо 36.

Прекрасният Шон Евънс, който е в титулната роля и е режисьор на някои от епизодите в сериала, признава, че не е гледал епизоди от „Инспектор Морз“ от 1980-те, сериалът предшестващ „Ендевър“,защото не искал по никакъв начин версията на актьора Джон Тоу да повлияе на неговия герой. Вместо това прочита книгите, което му дава повече свобода от изпълнението на друг актьор.

Наскоро актьорът Роджър Алам коментира двете финални сцени между неговия персонаж Фред Търздей и Морз, наричайки ги „ужасно емоционални“. Всъщност най-запознатите знаят, че в сериала „Инспектор Морз“ (1987 – 1993 г.) Търздей не присъства и дори не се споменава от Морз в продължение на над 33 епизода.

Причината за този дълбок разрив ще разберем най-сетне във финалния епизод на 9-ти сезон – Epic Drama премиера на 17 април от 21:00 часа.

Динамичният детективски тандем Ендевър и Търздей е известен със своята екранна химия, но не много зрители знаят, че актьорите са играли колеги детективи и преди – във великолепната британска криминална драма на BBC Ashes to Ashes (сезон втори), излъчена през 2008 г.

В последната трилогия за младия Морз намираме Ендевър и Търздей в нова ера на промени както в професионален, така и в личен план. Случващ се през пролетта на 1972 г., първият епизод на 9-ти сезон (със заглавие Prelude) отново е режисиран от Шон Еванс.

Синът на Фред Търздей Сам се завръща от Северна Ирландия след службата си в британската армия, а Ендевър и Фред трябва да разследват два необясними смъртни случаи, свързани с един оркестър.

Завръщането на Ендевър в Castle Gate съвпада с още едно завръщане у дома – това на прочутия Оксфордски концертен оркестър. Воден от известния композитор сър Александър Лермонтов, оркестърът се качва на сцената, за да изпълни дебютно прословутата Девета симфония и както предрича суеверието – по примера на великите – тя може да му е последната.

Във втората част с оригинално заглавие Uniform: две седмици, откакто са открити телата на Андрю Люис и Мики Флъд, а полицията не е близо до разкриването на случая. Ендевър подозира връзка между изчезването на жена и предишния й работодател, но друг случай с изчезнал изисква вниманието му.

Този път това е художник, чиято работа краси кориците на поредица криминални романи. По-внимателно вглеждане в тях разкрива неочаквана връзка с друг случай, който Ендевър отчаяно иска да разреши. За още по-голямо затруднение на тандема Ендевър – Търздей, актьорският състав на детективския сериал Jolly For Short е в града, за да заснеме последната серия…

Шокиращо откритие сочи към зловеща конспирация, включително сред висшите ешелони на Оксфорд и извън него. Разкритията костват много и заплашват да попречат на Ендевър да разреши случай.

В последният епизод на сериала – с оригинално заглавие Exeunt – се получават редица известия за смърт, чрез Oxford Mail, всяко с отличително, загадъчно послание. Ендевър е решен да разгадае пъзела, което го отвежда до поредица от погребения, и в крайна сметка го сблъсква с идеята собствената му смъртност.

Междувременно миналото на Търздей заплашва най-сетне да го настигне. Той е принуден да прибегне до отчаяни мерки, за да защити онези, които обича най-много. В полицейския участък екипът тръгва по различни пътища, но какво означава това за Ендевър и Търздей?

Ендевър, сезон 9 дебютира с трите епизода с филмова продължителност (Prelude, Uniform, Exeunt) от 21:00 часа на 3, 10 и 17 април – ексклузивно за Централна и Източна Европа по Epic Drama.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here