„Servant“ е поредното доказателство- Шаямалан не става за нищо! Някога преди около 1 милион години създаде „Шесто чувство“ и влезе през парадния вход на Холивуд. С всеки следващ филм той тичаше към изхода. Подобно нещо, по същото време направиха и братята (тогава)/ сестрите (днес) Уашовски и техния „Матрицата“.

М. Найт Шаямалан си спечели име в меката на киното- майсторът на големия обрат. Всеки негов филм викаше хората в кино салоните за да очакват и преживеят неговия обрат. Изненадващо при „Следите“ извънземните умираха от вода. Изненадващо при „Неуязвимият“, Брус Уилис бе неуязвим. Изненадващо при „Жената от водата“ Брайс Далас Хауърд бе жената от водата. Изненадващо при „Селото“, имаше село. Изненадващо при „Явлението“ имаше Явление, а при „В капана на времето“ имахме група хора в капан на времето. Не съществува нито един филм, до 2017г., в който Шаямалан да оправда името си и очакванията на зрителите. И през 2017г. в „На парчета“ заслугата не бе негова. Бе на феноменалното изпълнение на Джеймс Макавой. И когато няколко години по-късно в „Стъкления“ се опита да повтори успеха и да изстиска Макавой до край… пресоли манджата и се провали с гръм и трясък.

„Servant“ започна наистина обещаващо. В неговия първи сезон Шаямалан успя да излее основите на нещо добро. Една силна мистерия, една интригуваща, свръхестествена линия и едни много силни герои- Лиан и Дороти. С всеки следващ сезон Шаямалан правеше на пух и прах постигнатото в началото и основния проблем бодеше очите на зрителя през цялото време- той нямаше план. Историята вървеше без конкретна цел, без посока и без точка, към която да се стреми да достигне. В един от сезоните, дори Лиан закопа Дороти жива в мазето и в последващите епизоди, това някак бе неглижирано до степен, че е нещо, случило се между другото.

Кукла ли е Джерико или не, стана ясно още в първи сезон. Има ли свръхестествени сили Лиан или не, стана ясно в първи сезон. Луда ли е Дороти- стана ясно в първи сезон. Всички проблеми на всички герои, всички характери бяха ясни от сезон 1. Но имаше още капки мляко във вимето на тази крава и Шаямалан реши да ги изстиска 1 по 1 в следващите сезони, в които не се случи абсолютно нищо. НИЩО.

Бавно и мъчително достигнахме до финалния сезон, който започна традиционно през януари и завърши вчера (17.03.2023г.). В него нещо се случи. Имаше и завършек, но абсолютно нищо от случилото се не бе нещо, което вече да не сме знаели. Да, в някои епизоди Шаямалан се опита да натисне педала и да извади ужаса и терора на преден план- счупена ръка на едно дете, убийството на чичо Джордж и т.н. Скоростта на развитие на сюжета бе убийствено бавна и отплатата към търпението на зрителите бе нищожна.

И два епизода преди финалът на сериала получихме финал, достоен за уважение. Шаямалан успя да ни поднесе изненада, която ако бе отиграл правилно, щеше да спечели уважението на зрителите. Нищо от това, което сме видели не е било такова и Лиан е най-обикновено момиче. Получихме обяснение за размяната на бебетата, парчета от историята и и първата и среща с Дороти… При тези разкрития сериалът мигновено прикова вниманието ми отново, само и единствено за да го загуби още на финала на същия епизод с признанията на чичо Джорд, че това е лъжа…

Реалният финал на „Servant“ не донесе нищо. Куклата е кукла. Дороти е убила Джерико. Лиан е спасила Рон (извинете, героят на Рупърт Гринт), връщайки го от онзи свят. Култът е истински. Лиан е падналият ангел. Смисълът на сериала… търсете го някъде другаде. В даден момент се замислих, дали Лиан не е намерила майка в лицето на Дороти? В друг момент се замислих, дали Дороти не е намерила дъщеря в лицето на Лиан? А в трети момент се замислих- а бе аз добре ли съм? Какво се опитвам да открия в един бълвоч, в който дори Шаямалан не е сигурен, какво се е опитал да каже и покаже?!

Сериалът свърши с отворени врати за евентуално продължение, въпреки че официално бе обявен за последен сезон. Целта на този отворен финал остава неясна. Както и целта на съществуването на сериала „Servant“ изобщо…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + = 7