В петък, 29.01.2021г., бе премиерата на новата, оригинална продукция на Apple TV +! В главната роля и основна притегателна сила за продукцията е всеобщия любимец Джъстин Тимбърлейк, който вече отдавна е надраснал тийн-годините си в момчешката банда, от която някога стартира.

Палмър излиза от затвора, където е бил 12г. по обвинение в опит за убийство. Той се прибира при своята баба и опитва да рестартира живота си. Съдбата му поставя неизборими перипети по пътя, но и го сблъсква с едно момче, което не се вписва в нормите на биологичния си пол.

Джъстин Тимбърлейк е не само звездното име в „Палмър„. Той е и звездното присъствие. Целият филм лежи на неговите плещи. Джъстин е мъж, колкото и да ни е трудно да го признаем, въпреки че израстването му мина пред очите ни. Суровата му визия и особено брадата ни поставят в безизходица- Джъстин е очарователен и Джъстин е мъж (и баща на 2 деца в живота). Историята е изключително проста, но героите и ситуациите я правят болезнена, трудна и актуална.

Малко, „ограничено“ общество способно ли е да приеме обратно мъж, чиято вина е доказана? И колко сериозно е да пребиеш някого, почти до смърт? Простимо ли е или той трябва да носи стигмата си до живот? Колко дълбоко времето прекарано в затвора оставя белези върху характера и възприятията за света у човек, „живял“ там?

Палмър се изправя срещу всички тези болезнени въпроси и трудностите около преодоляването им. Насреща е неговата баба, която не се е отказала от него, даже напротив. Да имаш дом над главата и място, от което да започнеш новото начало е най-успокояващото нещо, за човек като Палмър. Трудностите с намирането на работа и вписването в обществото, което само по-себе си е дълбоко прогнило, правят пътят му още по-драматичен и трънлив.

Сблъсъкът със Сам е сърцето на филма и неговата история. Едно дете, което расте в общност, която не приема различните. Едно дете, погълнато от негативизъм и ужасът на това да израстваш в среда на семейно насилие, майка-наркоман и никакво, ама никакво отношение и разбиране към него. Въпреки ужасът, в който живее, Сам е изключително позитивно и усмихнато дете. То е създало свой, собствен свят в който се чувства комфортно и това, че той не приляга на едно МОМЧЕ въобще не го интересува. Виждайки пропадналата майка, веднага след нейното „изчезване“, Палмър го взима при себе си и започва да се грижи за него, като Сам се превръща в първото нещо, в което героят истински вярва и желае.

Битката на Палмър за мъника е трогателна, болезнена и изпълнена със зло. Безспорно моментиte на анимацията с феите, училищната кутийка с принцесите и стайлингът, превръщат Сам в нещо, което много трудно това общество, а и далеч не само то, би могло да приеме. Връхна точка е костюмът за празника, който Палмър в крайна сметка му купува и първото му появяване пред него в костюма е черешката на тортата. Реакцията на учителката и похватът, който тя използва за да „обере“ напрежението в училище в празничния ден с костюмите, е гениален и показва на зрителя един различен поглед за приемственост, разбиране и подкрепа за дете, което НИКОГА през живота си не ги е имало. На майка му просто не и пука, а всички останали… се обръщат към него по определен начин, му се присмиват по определен начин и го малтретират по жесток начин.

Палмър и Сам извървяват труден път един към друг и ако в началото Сам е привързан към майка си, като единствения човек, който се „грижи“ за него, то в края момчето вече е порaстнало и мнението му е малко по-различно.

„Палмър“ отваря нова страница по отношение на приемствеността, разбирането, равенството и подкрепата за уязвимите, различните и онези, които обществото обичайно отхвърля и отказва да разбере.

Брилянтно изиграно, брилянтно пресъздадено и болезнено преживяване, което ще остави дълбока следa и повлече крак на други продукции, въплътили в сърцето си темата за приемственост на различните.

Палмър“ вече е достъпен за всички потребители на Apple TV +.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =