Ще съм обективен. Няма как. Всичко сме адски АНТИ-американски настроени и сме склонни да издигаме в култ чуждоезични филми, дори когато НЕ СА чак толкова добри. „Пазители“ е първият руски блокбастър за супер-герои. Този филм е ПРОКЪЛНАТ на успех, далеч преди премиерата си. С този трейлър, бюджет и визия… той просто ще се гледа.

Историята:

В годините на Студената война, секретната военна организация „Патриот“ сформира отряд от супергерои. Всеки един от тези бойци притежава уникални умения, които обаче остават в пълна тайна дълги години – до деня, в който светът не е заплашен от глобална ядрена заплаха…

Филмът е добър. НЕ разочарова. Категорично. Добрите елементи са МНОГО повече от лошите. Сценографията е пленителна. Внушителна. Силна. Разрушенията и опустошената Москва са едни от най- мащабните сцени виждани в НЕамерикански филми някога. Сценографите и декораторите са прекарали изключително много време в изпълване на екрана с множество малки детайли от разхвърляни гуми, през вестници между разбитите коли по улиците, та чак до прах, земя и други песъчинки.

Най-очакваното и гледано под МИКРОСКОП нещо във филма са визуалните ефекти. И в по-голямата си част, те са добри. Да има дефекти и то НЕ малко, но сме склонни да ги простим. Сцените са контролирането на камъните са изключително. Електрико-каменният камшик във втората половина на филма е изключителен. Невидимата е не по-лошо реализирана от „Човек без сянка“ и всички най-добри филми, занимаващи се с хора, които НЕ МОЖЕ да видите.

Мечката притежава изключително добро превръщане, сходно с това на върколаците от подземен свят. Но нещата отиват една стъпка по-нататък, когато от полу-човек/ полу-мечка героят се превръща в 100% животно. И точно тогава идва култовата сцена в който четирикракото животно влиза в асансьора и потрепва с опашка. Триумф 🙂

А категорично НАЙ-добрият и най-зрелищният пазител в мъжът с ножовете. Техният дизайн е изключителен. Бавното и детайлно вадене на ножовете, работата на оператора и монтажиста в тезис цени създават истинско „Отмъстителите“ усещане. Смесица между Зимният войник и костенурките нинджа. Неговата сила е най-внушителна и най-красиво реализирана. Особено първоначалното му появяване е толкова зрелищно, че ще остане в съзнанието ви далеч, след края на филма. Изчезването и появяването му, скоростта, боравенето с остриетата напомнят на най-добрите филми на Жан Имау и … може би на „Матрицата“?!

Актьорите са изключително красиви и правилно селектирани. Млад, красив, мъжествен, космат, леко животински и много, много силен. ТОЧНИЯ човешки образ, който при извикване на силата му се превъплащава в разбеснелия се мечок и започва да сее ярост и разруха. Красива, опасна, татуирана и много, много способна. Невидимото момиче е правилната бунтарка, която да попие ролята и да ни убеди, че е способна да срита задници. Мъдър, улегнал, уверен, респектиращ. Владеещият камъните е символ на умереността, силата и владеенето на себе си, околните и всичко, което силата му му позволява. Бърз, гъвкав, с добро телосложение и подобаващо дегизиран, мъжът с ножовете е точната нинджа- убиец. Красивата и уверена „генералша“ успява да ни оплете в мрежите си и да ни накара да повярваме, че Е способна да ръководи подобен екип, такава операция, че и да ги изведе до успех.

Изненадващо звукът и звуковият монтаж ОСОБЕНО в бойните епизоди, НЕ СЕ проваля. Той е доста по семпъл и обран, от колкото в американските екшъни, но е точен и достоверен. Може би ТОЧНО така биха звучали едни подобни, бойни сцени. Без да дразни, без пренасищане, без подчертаване, чисто и просто правилната плеада от звуци и шумове, монтирани коректно, за да създадат изключително усещане на динамичен и ИСТИНСКИ бой.

Филмът покорява с един от най-силните саундтраци, на които сме ставали свидетели през последните години. Онази брилянтна песен от трейлъра се появява още във въвеждаща част на филма. От там насетне следват само ЯКИ и наелектризиращи парчета, които носят правилния заряд в точния момент. А когато започне да залага на чиста филмова музика, нещата са подобаващо мащабни, имперски, силни и достолепни. Подобаващи на размахът на филма и мощтта на Руската империя.

За съжаление на фона на всичко това, филмът страда от много проблеми, като аз ще изтъкна основните, които са очеизбождащи.

В родна България филмът се разпространява ДУБЛИРАН на английски език. Актьорите говорят на Руски но са дублирани на английски. Дубльорите говорят правилен, чист, брилянтен английски. Без акцент и без натрапчивото руско звучене. От една страна по този начин продуцентите са успели да НЕ отблъснат всички онези, привикнали на английска реч, които НЕ БИХА харесали да им се говори на Руски. Но от друга страна за малко по-опитно око на зрител това разминаване дразни МНОГО. Имайки предвид, че това е първия руски филм за супер герои…. с този английски някак се губи автентичността на всичко. И то много.

В стремежа си да захапат зрителя ОЩЕ с началото, екипът ни хвърля насред историята и действието започва. Без увод. Без запознаване с героите. Без възможност да ги обикнем и да започне да ни пука за тях. Без да можем да чувстваме и да се привържем. Начало- БУМ- действие, екшън…… Нещата се случват доста попретупано….

Филмът притежава един от най-малоумните злодеи, които съм гледал от много време насам. Лицето на ТОЗИ актьор силно ми напомня на Квазимодо. Или по скоро на някой ментално отклонен от някоя психиатрична клиника. С това бутафорно излъчване, лошите визуални/грим ефекти по тялото му и тази крива усмивка… той се превръща в истински бутафорен. Той НЕ Е страшен. НЕ буди респект. НЕ успява да убеди зрителя, че е злодея във филма.

Въпреки всичко „Герои“ е един чудесен филм и категорично УСПЕШЕН опит на Русия да създаде качествен филм за супер герои. Много мислих, дали трябва да ги съдим, че са се опитали до толкова да американизират филма си. Но всъщност дали това е така, имайки предвид всичко толкова руско в него, като започнеш от танковете и стигнеш до газките. И все пак усещането за гонене на американския модел съпътства филма от първия кадър и това обърква съзнанието. Дали те копират американския модел или чисто и просто нашето съзнание НЯМА друга база за сравнение?

Добрата новина е, че ЩЕ ИМА продължение. И в него ще има повече Пазители….

„Пазители“ вече е в кино салоните в цялата страна. Разпространява bTV Studios.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 3