Много трудно се закачих за сериала. Нищо незнаех за него. Нищо, освен че се очаква да е тежък, труден и може би добър. Присъствието на носителката на Оскар Кейт Уинслет бе постоянна мисъл, която за доста дълго време не успях да извадя от съзнанието ми. Когато бе излъчен финалния епизод и самият Стивън Кинг коментира, че е успял да отгатне, кой е убиеца, нещата станаха неизбежни. Трябва да се гледа. Мобилизирах се трудно, заредих HBO GO и пуснах епизод 1…

Историята

Малкото, провинциално градче, всеки познава всеки, силна и непоколебима жена е лицето и ръката на закона.  Градчето е разтърсено от абсолютно неочаквано убийство. Започва разследване, а уликите сочат към абсолютно всеки от жителите на града. Има паралелна история с изчезнало момиче, преди повече от година.

Защо си струва?

 

По време на цялата поредица, гледайки Кейт Уинслет непрекъснато в съзнанието ми пулсираше „absolute powerhouse“. Това словосъчетание ме е съпътствало непрекъснато по време на „Как да ти се размине за убийство?“, гледайки изпълнението на носителката на Оскар Виола Дейвис и при заковаващото превъплащение на Франсис Макдорманд, която плени света в ролята на Милдред от „Три билборда извън града“. Кейт Уинслет тук е абсолютно същата powerhouse като тях двете. Мистерията е изключително добре завързана и подозренията на зрителя са чудесно ръководени.

Защо би се колебал да започнеш „Мер от Ийстаун“, а не трябва?

Поредицата тръгва доста трудно. Стилистиката обаче напомня на най-добрите образци в жанра. Усещане за „Истински детективи“, „Отворени рани“, „Деянието“ и други тежки, болезнени драми, някак прозират през кадрите и сценографията тук. Буквално с втората половина на трети епизод, сериала така отприщва, че няма шанс да го оставите, ако успеете да устискате епизоди 1 и 2. Гледайки сериала и напредвайки в историята ще се въртите около идеята, че на финала отново ще бръкнат в шапката с имена и ще извадят един от всички или някой напълно неизвестен. Развръзката е напълно логична и оправдана. През целия сериал е пред очите ни, мотивацията за тази развръзка- също! Режисьорите и сценаристите умело успяват да я изтласкат в страни, за да я изключиш и тотално забравиш за нея!

Излезли сезони и епизоди до момента?

До момента на публикуването на този материал е излязъл 1 сезон от 7 епизода.

Къде можеш да го гледаш?

HBO GO

Разбери кои са сериали, влезли в рубриката ни „Задължителен за гледане“ до момента! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 11 = 12