Защо някои дълбоководни обитатели светят в тъмното? Как някои пустинни животни се справят без вода? Защо някои животни могат да живеят стотици години? И какво, за бога, става с птицечовката?

Последвайте известния британски биолог и изследовател Патрик Арий, докато пътува по света.Дивият свят на Патрик Арий“, който дебютира по най-зеления канал от семейството на Viasat World – Viasat Nature – на 20 март, понеделник, отвежда зрителите към отговорите на някои големи въпроси за нашия необятен природен свят.

От джунглите на Коста Рика до горите на Британска Колумбия и от върховете на дърветата до невидимия свят под краката ни Патрик разкрива сложната мрежа от взаимодействия, които свързват най-малките същества с най-могъщите месоядни животни на планетата. По пътя си той изследва как всяко смущение в една екосистема може да има широкообхватни последици за видовете в нея. Патрик си партнира с местни активисти и изследователи, които разкриват вдъхновяващи истории за биоразнообразието и възстановяването на околната среда.

В първия епизод Патрик изследва една от най-разстроените екосистеми на Земята: Големите равнини на Северна Америка. Една история по-специално привлича вниманието му. Той е решен да разбере сложната мрежа, която свързва прерийните треви и торните бръмбари с бизоните и могъщата мечка гризли.

След това се отправя към Британска Колумбия за годишното ловене на сьомга. Грандиозна миграция, която не само осигурява оцеляването на този вид, но и поддържа и цялата екосистема на горите.Патрик се присъединява към местни изследователи, за да стане свидетел от първа ръка на този променящ се пейзаж, където броят на сьомгата в сериозен спад.

В епизод трети виждаме Патрик да пътува до отдалечен национален парк в Коста Рика, за да стане свидетел на „аррибада“, ежегодното масово гнездене, при което хиляди морски костенурки излизат на брега, за да снасят яйцата си. Но има обрат. Събитието привлича и друго емблематично създание – ягуарите – които идват на лов. А това може да е лоша новина за застрашените костенурки.

За последния епизод Патрик навлиза по-дълбоко в джунглата на Коста Рика. Опустошителните суши и наводнения оказват катастрофално въздействие върху броя на насекомите. И Патрик е решен да разбере колко всеобхватно се усеща този спад на популацията. Както се оказва, променящите се климатични модели оказват пряко въздействие върху всеки вид в този забележителен хабитат. Но има надежда.

Открийте „Дивият свят на Патрик Арий“ – по Viasat Nature, понеделник, 20 март от 21:00 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here