Този август Viasat Nature предлага премиера на специалната поредица за природата „Спасените шимпанзета на Конго с Джейн Гудол“. Този научно-популярен сериал в шест едно-часови епизода – от 5 август в 20:00 часа – проследява необикновената история на една от най-амбициозните и строги в научно отношение програми за връщане на шимпанзета в тяхната среда, които някога е предприемана.

От резервата за осиротели шимпанзета на д-р Джейн Гудол „Чимпунга“, д-р Ребека Атенсия се опитва да изпълни мечтата на живота си – да подготви група от шимпанзета сирачета за връщане там, където би трябвало да бъдат по принцип – в дивата природа.

Това не е лесно, тъй като шимпанзетата имат много малък опит за живота в дива среда и за справяне с нейните предизвикателства. Затова те имат нужда да бъдат специално подготвени и изпитани, за да няма съмнения, че ще могат да се справят. Програмата за връщане в дивата среда се осъществява на фона на ежедневния живот в резервата „Чипунга“, предизвикателствата и изпитанията на персонала, който се грижи за огромно множество същества – от шимпанзета и панголини и особено пакостливи папагали.

Шимпанзетата са изправени пред риск от изчезване заради различни фактори. Унищожението на жизнената им среда заради обезлесяването, човешката намеса и експанзията на земеделието опасно намаляват тяхното жизнено пространство. В добавка бракониерството за месо от диви животни или за търговия с домашни любимци допълнително заплашва тяхната популация. Болести като Ебола също представляват значителна опасност. Усилията за запазване на природата, защитата на хабитата и преследването на нелегалната търговия с диви животни са решаващи за предотвратяване изчезването на шимпанзетата и за запазването на богатото био-разнообразие, от което и те са част.

Дамата* Джейн Гудол е именит британски приматолог, етолог и антрополог, родена през 1934 година. Нейната новаторска кариера датира от 1964 година, когато в Националния парк „Гомбе Стрийм“ на Танзания тя започва да изучава дивите шимпанзета. След педантични и задълбочени наблюдения тя ни дава смайващ поглед върху поведението на шимпанзетата, който предизвиква преобладаващите по онова време научни вярвания относно интелекта на животните и сложното им социално поведение.

Работата на Гудол демонстрира че животните имат емоции, навици за изработване на инструменти и дори участват във военни действия. Нейните изследвания повлияват значително върху приматологията и опазването на околната среда, вдъхновява множество изследвания върху познанието на животните и опазването на жизнената им реда. Като неуморен защитник на дивия живот и борец с проблемите на околната среда, тя основава Института „Джей Гудол“ за подпомагане на усилията за запазване на околната среда в световен мащаб.

Джейн Гудол и спасените шимпанзета от Конго – премиера по Viasat Nature, събота, 5. август от 20:00 часа.

* Почетна титла за жени, давана във Великобритания, обикновено за значителен и ценен труд в продължение на дълъг период от време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 25 = 35