Езерото Изник се намира източно от залива Гемлик, който оформя южната част на източното продължение на Мраморно море в Турция и приютява останките на потънала базилика от IV век, която представлява един завладяващ подводен археологически обект.

През 2014 г., един проучвателен полет над езерото Изник неочаквано разкрива потъналите останки на древна базилика. Потопеното здание има архитектурни елементи като колони, стени и други части от структурата на сграда. Тези останки хвърлят светлина върху дизайна и оформлението на древната сграда, давайки насоки какво е било религиозното и културното й значение. Откритието подтиква учените да изследват забулената в тайни история и геологията зад гибелта на черквата, построена в древния римски град Никея – сега познат като Изник.

В завладяващия документален филм ИЗНИК: ПОТЪНАЛАТА ЗАГАДКА, чиято премиера е на 3 септември от 22:00 часа, с повторение на 24 септември от 20:50 часа, се търси отговор на въпросите кога е била разрушена базиликата и как е погълната от езерото Изник. Какво се е случило с общността около нея?

Преминавайки през Турция, Франция, Швейцария, Съединените щати и Ватикана, това разследване проследява стъпките на световно известния екип, изследвал подводните разкопки, запечатвайки ги в един филм, от който трудно могат да се откъснат очи.

Благодарение на ексклузивния достъп до мястото и запомнящата се въздушна и подводна кинематография, документалният филм ни води през вековете, обратно във времето на Римската и на Византийската империи до момента на създаването на самата християнска религия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

77 − 73 =