Отличената с награди поредица „Древни мегаполиси“, с премиера по Viasat History във вторник, 7 май от 22:00 часа, ни пренася в три древни града. Тези градове, построени с голяма изобретателност и въпреки всички трудности в неблагоприятния пейзаж, превърнали се в символи на могъщи цивилизации, величествени и непревземаеми цитадели, неизбежно биват унищожавани от съперничещи си империи. Тяхното значение за света е потвърдено от ЮНЕСКО и имената им са завинаги свързани с легенди: това са Троя, Картаген, Персеполис.

Руините, останали от тези бижута от древността, свидетелстват за техните изключителни пропорции, уникален дизайн и безпрецедентни конструкции. Чрез коментари на експерти и 3D моделиране ни се дава уникална възможност да изследваме местата, където някога са били тези архитектурни скъпоценности, като проследим стъпка по стъпка сложните строителни процеси и се опитаме да отключим оставащите тайни за тяхното изчезване.

ТРОЯ

Най-митичният от всички древни градове, Троя е вдъхновявал западната култура от векове – от Шекспир и Марлоу до холивудския филм от 2004 г. с участието на Брад Пит и по-новия изпълнен с екшън сериал на Netflix. Местоположението и дори съществуването на града, представен в епичната поема на Омир „Илиада“, са били източник на научен спор през вековете. През 18-ти век в Европа историците не вярват, че епосът на Омир се основава на факти.

В края на 19 век немският бизнесмен и любител археолог Хайнрих Шлиман използва голямото си богатство, за да финансира обширни разкопки в северозападна Турция в търсене на останките от легендарния град. Той наистина намира руините на град и голямо съкровище, което нарича„съкровището на цар Приам“. Тези открития бележат началото на интензивни археологически проучвания в Троя от различни международни екипи, които продължават и днес.

Според версията на Омир за събитията Троя е разрушена в края на 13 век пр. н. е. Резултатите от археологическите проучвания показват, че реалността може да отговаря на измислицата. Но има ли достатъчно доказателства, които да потвърдят, че унищожаването на Троя се дължи на война за красива жена, както се разказва в „Илиада“, или може би градът е бил унищожен от съперничеща империя, подобно на съдбата, сполетяла древните Картаген и Персеполис?

КАРТАГЕН

Картаген е основан от финикийците, които се заселили в залива на Тунис през 9 век пр.н.е. Стратегическото местоположение на града означава, че картагенците могат да доминират както в морската търговия, така и в сухопътната – с вътрешността на Африка. Картаген се превръща в суперсила в Средиземно море, създавайки колонии на острови като Сицилия и Сардиния, с влияние, достигащо до Испания и до финикийската си родина.

През 264 г. пр. н. е. Рим за първи път изпраща своите легиони извън Италия и през морето, за да помогне на сицилианския град Месина срещу картагенците. Така започват Пуническите войни, поредица от войни между 264 и 146 г. пр.н.е., водени между картагенците и Римската република.

Третата пуническа война е неравна битка, която води до пълното унищожаване на град Картаген през 146 г. пр. н. е., като жителите му или са избити, или поробени. След това Северна Африка е превърната в още една провинция на всемогъщата Римска империя.

Руините на древен Картаген сега са обект на ЮНЕСКО в днешен Тунис и остават важна туристическа атракция. Очертанията на голямото пристанище все още могат да се видят, както и останките от домове, обществени бани, храмове и дворци от времето, когато град Картаген е управлявал Средиземно море като великолепното бижу на северноафриканското крайбрежие.

ПЕРСЕПОЛИС

В Южен Иран, недалеч от Шираз, се намират грандиозните руини на Персеполис, столицата на Ахеменидската империя. В своя пик около 475 г. пр. н. е. империята на Ахеменидите управлявала над 44% от световното население, най-високото достижение в историята. За да ознаменува такава могъща цивилизация, персийският цар Дарий Велики започна изграждането на нова столица в Персеполис през 518 г. пр.н.е. Името Персеполис е комбинация от старогръцките думи Perses и polis, което означава „персийския град“ или „градът на персите“.

Когато Александър Велики пристига в Персеполис, той е сред най-красивите в света. Когато си тръгва, това е руина, която ще остане известна на поколенията само като „мястото на четиридесетте колони“ –  колоните на двореца, останали да стоят в пясъка сред руините. Неговите съкровища саразграбени, а големият дворец и околният град са изгорени до основи, с унищожено уникално културно наследство на стотици години.

Руините са погребани до 17-ти век, когато са идентифицирани като някогашния велик град, но правилните разкопки не започват до 1931 г. и оттогава работата продължава. През 2023 г. Персеполис е класиран като най-популярния обект на ЮНЕСКО в Иран, според годишно проучване на Министерството на културното наследство и туризма.

Поредицата в три части „Древни мегаполиси“ се излъчва по Viasat History всеки вторник от 22:00 часа от 7 май.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 25 = 30