50-та година пр. Хр.: Юлий Цезар е върховен владетел на Галия. Но това не е обикновено завоевание. Рим иска да разпръсне своето величие, като даде цивилизация на победените варвари, които сега вече са част от империята. Новите територии на Рим са трансформирани чрез огромни строителни проекти, включително акведукти, пътища, бани, амфитеатри и арени. Впечатляващият филм в три части „Римски мегаструктури“ дебютира по Viasat History в петък, 13 май, в 22:00 часа и ще изследва следите от тази невероятна цивилизация в три днешни града – Лион, Арл и Париж. Използвайки CGI, снимки от въздуха и сведения на експерти, трилогията ще разкрие чудесата на римското инженерство.

Повторение: 6, 7 и 8 юни от 20:00 часа.

Поредицата започва с Лион. Днес трети най-голям град във Франция, в древността той е бил най-големият. По това време столицата на Галия се нарича Лугдунум. Между края на 1-ви век пр. Хр. и втори век след Хр. тук са построени всякакви обекти, достойни за една римска столица и Лион се превръща в образцов град в тези територии, завладени от Юлий Цезар. Това е видно от театъра: 108 метра в диаметър и над 30 метра височина, една от най-красивите останки от древен Лион.

Градът дължи реномето си на столица на галите на един от най-важните архитектурни комплекси в империята, Светилището на трите гали, което се гордеело да бъде на място, днес наричащо се хълмът La Croix-Rousse. Столицата ползва и втората по големина водоснабдителна мрежа след тази на самия Рим, с 200 акведукта, транспортиращи 30,000 кубични метра вода из града всеки ден.

Вторият епизод ни отвежда в Арл, в южна Франция. Разположен на кръстопът на главни пътни артерии и морски маршрути, Арл, изключително богат на времето, притежава най-красивите римски монументи, строени в околността. Амфитеатърът му, 21 метра висок, със 60 аркади, е копие на Колизеума в Рим. Площадът му, дълъг 450 метра, е построен изцяло от камък и е един от трите най-известни в римска Галия. Освен тези две монументални структури, градът има форум, валове, и театър, построен в ранните дни на империята. По тази причина Арл е наричан „малкият Рим на древна Галия“.

Поредицата завършва в Париж. С 2,185 паметника днес това е най-посещаваната от туристи столица.  Двата бряга на реката и всеки квартал е свидетел на това огромно богатство. В „Града на светлините“, макар и редки, все още има останки от гало-римската ера.

Arènes de Lutèce – страхотният гало-римски амфитеартър и един от най-старите паметници на Париж е можел да побере 17,000 човека със 42-метровата си сцена – домакин на театрални представления, гладиаторски битки и боеве с животни. Термите на Клюни, построени няколко години по-късно, са масивен комплекс с термални води, който притежава впечатляваща подземна система, която се простира на над  10,000 кв. м., два пъти площта на катедралата Нотр Дам. И най-сетне, на мястото на Пантеона се намирал форум, който покривал над 15,700 кв. м. и бил туптящото сърце на гало-римския град Лутетиа.

„Римски мегаструктури“ по Viasat History разказва историята на римската империя чрез някои от емблематичните й инженерни постижения.

Премиерата на 13 май от 22:00 часа е ексклузивна за цяла Централна и източна Европа, маратон вижте на 16 май от 13:05 часа, а повторение – на 6, 7 и 8 юни от 19:55 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 3