През 2019 година беше подписано споразумение между Прокуратурата на Торе Анунциато и директорът на Археологическият парк на Помпей. Това ще предпази Чивита Джулиана от множеството ограбвания при незаконни разкопки. Нов документален филм по Viasat History показва откритията, направени в тази вила близо до Помпей.

През февруари 2021 г., в Чивита Джулиана, на 700 метра северозападно от стените на античния Помпей, археолозите разкопават удивително добре запазена, почти непокътната римска церемониална колесница. И до днес тя е единствената открита от този тип. Учените я наричат „Ламборгини“ на своето време.

Документалният филм връща зрителя във времето на античния Рим, обяснявайки контекста, в който тази колесница е била използвана и се опитва да разбере кои са били собствениците и какъв е бил техният социален статус.

Вила „Джулиана“, позната оща като Чивита Джулиана, е антична римска вила близо до Помпей в Италия. Разкопките, започнали през 2021 г., разкриват забележително запазени стенописи, мозайки и артефакти. Предполага се, че имотът е бил собственост на богата римска фамилия, като разкопките представят ценни данни за ежедневния живот и за архитектурата от римската епоха. Сега Чивита Джулиана е очарователно археологическо място, което продължава да допринася за разбирането ни за древната история.

Археологическите открития в Помпей, включително тези от Чивита Джулиана, предлагат ценен поглед към живота на робите по време на античен Рим. Разкопките откриват доказателства за тяхното житейско положение, работните им задължения и социален статус. Малки, претъпкани жилища, известни като „ергастула“, които са използвани от робите, разкриват тежките условия на техния живот. Артефакти като окови и вериги, намерени в тези места, показват тяхната роля и тежките им трудови задължения.

На другия край на социалната стълбица, разточителни и разкошни резиденции, известни като „домус“, демонстрират луксозния начин на живот на римския елит. Тези къщи се характеризират със сложни мозайки, стенописи и големи дворове. Претенциозни градини със скулптури и фонтани, различно имущество като бижута, фаянс и фини прибори за хранене са намирани често по време на разкопките. Тези открития показват екстравагантното и привилегировано съществуване на елита на Помпей.

Докато изследването в Чивита Джулиана продължава, се откриват нови следи, хвърлят светлина върху тайните на вила „Джулиана“ и последните дни на нейните обитатели.

Помпей: Погребаните тайни на вила „Джулиана“ – премиера по Viasat History – неделя, 6. август, от 22:00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 5