На 27 януари световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста. Именно на този ден през 1945 г., когато малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау) са освободени, зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние. Такаосвободеният лагер се превръща в символ на нацисткия геноцид.

Освиенцим е най-големият концлагер (1940-45 г.), създаден от германските нацисти около гр. Освиенцим до Краков. Впоследствие лагерът е превърнат в музей. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

60 години по-късно, на 1 ноември 2005 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, в която се постановява, че денят 27 януари ежегодно ще се отбелязва като Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определя деня като „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста – тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение“.

В навечерието на възпоменателния ден преди година председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен каза: „Никога не трябва да забравяме шестте милиона еврейски жени, мъже и деца, както и всички останали жертви, сред които стотици хиляди роми, убити по време на Холокоста…

N07(7)-2(3)-42 001

Не можем да запазим мълчание, когато сме свидетели на несправедливост, когато се извършват масови убийства. Трябва да изобличаваме антисемитизма, антиромските нагласи и всички форми на омраза и дискриминация …

Антисемитизмът доведе до Холокоста, но не свърши с него.“

Във връзка с тази паметна дата, най-добрият ТВ канал за история на Стария континент – Viasat History – ще представи специална селекция от предавания.

„Аушвиц: човекът отвътре“от 22:00 часа – разказва историята на полския офицер Витолд Пилецки, който е съосновател на Тайната полска армия и доброволно се съгласява да бъде заловен, за да проникне в Аушвиц. Тайно изнесените му доклади до западните съюзници са първите достигнали до външния свят разкази за това, което се случва вътре в лагера.

В „Съпротива в Маутхаузен“ – от 23:05 часа – научаваме също, че в продължение на години са били събирани и укривани доказателства. Благодарение на хората в концентрационния лагер Маутхаузен, рискували живота си правейки това, 2000 снимки от него са оцелели и до днес.

И накрая – в „Нюрнберг – нацисти под съд“ – 15 мин. след полунощ – следваме Нюрнбергските процеси като събитие, което представлява раждането на правата на човека и служи като ярко напомняне за последиците от потисничеството, разделението и омразата.

Viasat History е ТВ каналът с безспорно най-обширна колекция от филми за Втората световна война и в уикенда около възпоменателния ден за жертвите на Холокоста предлага и други избрани заглавия по темата като:

Втората световна война: цената на една империя – маратон – 27 януари от 12:35 часа на обяд: Войната взема обрат в полза на Съюзниците. Те вземат връх над германския африкански корпус при Ел Аламейн, японците са победени при Гуадалканал и германците претърпяват поражение при Сталинград.

От  13:40 часа – Лидерите на съюзниците се срещат на своята първа конференция, за да обсъдят координирането на усилията си. Една японска дивизия е унищожена в морето, а Червената армия започва да напредва към Берлин.

От 15:50 часа – Съюзниците продължат настъплението си на изток от Нормандия и в близост до границата с Германия. На източния фронт Съветският съюз започва най-голямата офанзива на войната – операция Багратион.

От 16:50 часа: Съюзниците успяват да прекосят река Рейн и да си извоюват път през Германия, докато Червената армия в крайна сметка изтласква войските на Оста извън съветска територия и напредва към столицата Берлин. От 17:55 часа: С превземането на Берлин войната в Европа свършва. В Окинава и двете страни търпят ужасни загуби, докато всички се подготвят за нахлуването на първия от големите острови. Използвано е ново оръжие.

В петък, 26 януари, преди възпоменателния ден за жертвите на Холокоста, събота, 27 януари:

От 18:50 часа – Световната война: 1914 – 1945 г.

Хитлер и Сталин започват да оформят хода на историята. Президентът Рузвелт се опитва да измъкне държавата си от Депресията и светът се люшка на ръба на още една световна война.

От 19:50 часа – Възход и падение: Повратните точки на Втората световна война

В епизода изследваме първите няколко години на европейските бойни полета – от нахлуването във Франция и последвалата евакуация на Дюнкерк, до измяната на Хитлер на договора му със Сталин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

21 − = 14