Пътувайте с експерти по време на реставрационни работи до Лос Анджелис, Париж и Лондон, за да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени за най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче“. „Тутанкамон: последната изложба“ дебютира по Viasat History на 8 януари от 22:00 часа.  

Още от 5 януари в 22:00 часа пък бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец“ на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак. „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“ е приключенска поредица в 8 части, която ще разкрие дали четиримата ловци на съкровища имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време и 100-годишно проклятие.

„Забравени фронтови линии“ от 9 януари и ден в памет на жертвите на Холокоста на 28 януари са другите акценти в първия месец на 2023-та.

Тутанкамон: Последната изложба
8 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 120 мин.
Жанр: Документален/ история/ археология
Оригинално заглавие: Tutankhamun: The Last Exhibition
Година: 2021

На 26 ноември 1922 г., след като пробива малка дупка в мазилката над подземен вход, британският археолог и египтолог Хауърд Картър за пръв път вижда погребалната камера в гробницата на фараона Тутанкамон.

Стаята, отрупана с предмети, все още е почти непокътната и скоро ще се превърне в легенда; за да отбележи стогодишнината от това революционно откритие, този документален филм предлага възможност да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени до най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче“.

Придружаваме експертите по време на реставрационни работи и пътуваме с тях до Лос Анджелис, Париж и Лондон.

Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато
Премиера от четвъртък 5 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 8 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ експедиции/ технология
Оригинално заглавие: Deadman’s Curse: The Lost Spanish Gold
Година: 2022

Бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец“ на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак.

Скрита някъде в труднопроходимите земи на тихоокеанския северозапад, нейното мистериозно местоположение от поколения убягва на златотърсачите – и мнозина са загубили живота си в търсенето ѝ. Четиримата ловци на съкровища може да имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време, суровият терен и 100-годишно проклятие стоят на пътя им.

От изгубени записки и карти на съкровища до тайни писма и словесни истории, те ще следват загадъчни указания, за да открият истината, да изровят златото и, много вероятно, да пренапишат историята.

Забравени фронтови линии
Премиера от понеделник 9 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ военен
Оригинално заглавие: Forgotten Frontlines
Година: 2022

От победата на съюзниците във Втората световна война насам историците описват както героизма, така и тежкото положение на сухопътните войски, флотата и летците – техните победи, загуби, жертви и бавния път на справедливостта към победата.

Тези хроники дефинират най-великото поколение, но това не е цялата история; от конспирации до тайни операции, някои части от историята сякаш са пропуснати от колективната ни памет.

Сега ние пътуваме, за да запълним празнините между тези добре известни и добре документирани събития, да хвърлим светлина върху военни усилия, за които никога не сте чували, и да разкрием истината зад забравените фронтови линии на Втората световна война.

Рубрика: Ден в памет на жертвите на Холокоста
Събота 28 януари от 22:00 ч.

Припомняме най-големия акт на геноцид в човешката история; на този ден разсъждаваме върху историите зад трагедията от кампанията на терор, изтезания и убийства, отнела живота на шест милиона евреи.

N07(7)-2(3)-42 001

„Аушвиц – един ден“ е завладяващ документален филм, който отвежда зрителя в концентрационния лагер Аушвиц в един типичен ден през 1944 г.

В блак с този документален филм е „Аушвиц: човекът отвътре“ – проследявайки стъпките на полския офицер Витолд Пилецки, този филм разказва историята на човека, който пръв информира от Аушвиц съюзниците за реалността на Холокоста.

И накрая, „Съпротивата в Маутхаузен“ преразказва историята на шепа мъже, откраднали и скрили доказателства за военни престъпления.

Благодарение на тях са оцелели до наше време 2000 снимки от концентрационния лагер Маутхаузен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 + = 78