От 1 май новата документална поредица от шест части по Viasat Explore Великата китайска стена с Аш Дайкс“ ще ни отведе на едно наистина уникално пътешествие, в което световноизвестният екстремен спортист се впуска, за да изследва една от най-емблематичните световните структури, Великата китайска стена с дължина 21 000 км. В хода на пътуването от два месеца и половина, което преминава и през заснежени върхове и безкрайни пустини, Дайкс ще изследва историята и наследството на древното чудо и ще се срещне с много хора, свързани по един или друг начин сВеликата китайска стена.

Защо това е толкова уникално начинание?

Роденият в Уелс Дайкс влезе в историята с три различни световни рекорда: той беше първият човек, изминал цялата дължина на река Яндзъ от извора до устието й – преход от 6300 км, който отне 352 дни – и по време на пътуването си Дайкс се натъкна не само на опустошителни бури и свлачища, но и на дива мечка.

И това е нищо в сравнение с факта, че той стана първият човек, прекосил Монголия пеша, без чужда помощ. По време на прехода от 2400 км, който продължи 78 дни, той прекоси планината Алтай и пустинята Гоби, като единственият му спътник беше ремарке на колела с всичко необходимо, за да оцелее. Така че Дайкс знае какво означава предизвикателство и изследването на Великата китайска стена със сигурност е такова, което съответства на предишните му начинания.

Тази структура, видима от космоса, все още крие чудеса. Много хора вярват, че е построена от династията Мин преди 600 години. Секциите с отличителната тухлена зидария и наблюдателните кули наистина са тяхно дело, но има части от Великата стена, които са построени преди хиляди години. Една от тях е стената Чу в провинция Хенан, която е най-старата част от Великата стена, датираща от преди 2700 години. Тази стена не е изградена с тухли; ползвани са всякакви материали, намиращи се в района: камъни, скали и пръст от мястото – планински хребети и скали. Досега са разкопани 380 км от стената Чу, но археолозите смятат, че е възможно тя да достига 500 км, а има участъци от нея с височина десет метра, така че е отнело много време да се построи.

Има част от Великата стена, която е висока 14 метра, а най-високата й точка е на 1439 метра, отстояща на около 80 километра от центъра на Пекин. Има обаче два участъка, които от тогава са потопени – единият от тях преди по-малко от 50 години. Построен между 1368 и 1644 г., за да отдели централен Китай, част от участъка Xifengkou е потопен през 1975 г., когато близката река е преградена, за да се създаде изкуствен резервоар за снабдяване на близкия град Тиендзин с вода.

Казват, че стената се плъзга под водата във формата на гигантски дракон, който се спуска надолу по течението, само за да се появи отново от другата страна. Резервоарът беше отворен през 2018 г. за най-смелите гмуркачи, тъй като температурата на водата там често е под 5 градуса по Целзий, особено на места, където стената достига до дълбочина от 60 метра. В поредицата ще разберем дали Дайкс съумява да направи успешно гмуркане в резервоара.

Жълтата река, кръстена на големите количества жълт льос в нея, може да е едва втората най-дълга река в Китай с цели 5500 км, но в продължение на хиляди години тя е един от най-важните природни ресурси на страната, а долината на реката се смята за родното място на древен Китай. Жълтата река преминава през голяма част от страната, но пресича Великата китайска стена само в една точка, близо до малко и отдалечено рибарско селище, наречено в превод на английски Old Cow Valley. Жълтата река често е наричана от китайците „реката Майка“, за която поверието сред хората от Долината на старите крави е, че на това място тя среща стената Баща, прегръщат се и се влюбват.

Има много стихотворения и приказки за Великата стена, чиято туристическа стойност беше истински оценена едва през последните години. Хиляди хора в Китай работят за запазването и възстановяването на Великата китайска стена, така че през идните десетилетия още повече хора да могат да видят тази фантастична структура, вече посетена от милиони.

„Великата китайска стена с Аш Дайкс“ е по Viasat Explore всяка сряда от 22:00 часа с повторение в събота след 22:45 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 + = 34