След феноменалния успех на „Umbrella Academy“ сезон едно и две, бе редно Netflix най-сетне да додрапа и до третия. Премиерата бе в края на юни 2022г. Какво всъщност се случи и защо сезон 4 вече е под въпрос?

Миналия сезон завърши с брутален парадокс- нашите герои се завърнаха в настоящето за да открият, че не съществуват. На тяхно място има други- Sparrow Academy. Премиерния епизод върви добре и промотата към него от подготовката на „голямата битка“ ще настроят всеки зрител, за нещо УАУ. И когато тя реално започва… хо-хо-хооооо, каква изненада 😀 😀 😀 !

След този премиерен епизод, който поставя историята и това как ще се случват нещата в новия сезон, „Umbrella Academy“ тръгва да се сгромолясва стремглаво. Всеки следващ епизод е все по-скучен, по-болезнен и по-„междудругото“ от предходния. Безумието на създадената всепоглъщаща, черна дупка,  започва да циркулира в съзнанието на зрителя още от появата и в епизод едно… но! Твърде рано е. Нека му дадем шанс. От там насетне нещата придобиват галактическо-абсурдни размери. Причината за съществуването на Sparrow Academy рязко изчезва. Героите започват да изчезват развити до никъде. Реално смисъла на вкарването им в сценария на сезона е НИКАКЪВ, освен на една от тях. То бяха сватби, то бяха ергенски партита, то беше смърт и живот отвъд смъртта, да срещнеш 100 годишното ти аз, да се върнеш от мъртвите за 185 ти път. О да и Лайла придобива сили. Не помня как, но придобива. И Диего има син. Но не е негов. Но все тая, той ще му е баща. И ще обича майка му. А бащата на всички е извънземно. А майките им са избити от … Ама как са забременели, защо, как са им предали силите? Това не е важно. Важно е черната дупка да поглъща вселената и хората.

„Umbrella Academy“ сезон 3 задълбава в индивидуалните истории на героите, опитвайки се да ги преплете с тези на The Sparrow Academy. Сценаристите набъркват нови герои, като Лайла и „синът на Диего“, което допълнително разводнява историята. А фокусът уж трябва да бъде върху създаденото и разбирането на черната дупка. Реално третия сезон не успява да изведе на преден план нито едно събитие, нито един герой и нито едни отношения. Превръщането на Ваня във Виктор е направено достатъчно деликатно така , че да не събира фокуса върху себе си и някак се случва междудругото. След това героят е обезличен до неузнаваемост и присъствието му на екран до края на сезона е напълно излишно.

Лутър е може би този персонаж, който получава най-много екранно време и е трябвало да бъде водещ за сезона. Обезличения му образ е буквално окарикатурен и превърнат в  пародиращ сам себе си. Бил на луната, биещ се с танци, женен, влюбен, загубен, подлъган, нелъган… какъв ли не беше и в какъв ли не се превърна в този сезон. Мъж канара, ъкъл на синигер. Някак това усещането за него в края на сезона.

Визуалните ефекти трябваше да бъдат на световно ниво в този сезон. Разпадането на света и изчезването на хората бяха сравнително простичко направени. Най-големият им проблем бе, че превръщането на хората на прах, вече сме го гледали в друг, комиксов филм- „Отмъстителите: Краят“.

Епизодите вървят изключително тежко, мудно и няма онзи пиков момент на финала, който да те кара да нямаш търпение да видиш началото на следващия епизод, за да видиш това как се развива. Просто го няма.

„Umbrella Academy“ е най-слабият сезон от поредицата до момента. Изградения потенциал в предишните два сезона тук отива по дяволите и интерес към сезон 4 всъщност няма. Мислейки си за финала на сезон 3 в момента осъзнавам, едно… аз не помня как свърши. Сезон 2 свърши с появата на Sparrow Academy, но тук? Те бяха без сили и какво друго?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

97 − = 91