След дълги перипетии и нов дом, „The Tomorrow War“ най сетне дебютира по Amazon. И ако трябва да съм честен, това е може би най-добрия стрийминг филм от подобен тип след старта на COVID 19 пандемията. Да имаше екшъни, да имаше фантасмагории, обаче този тук работи на всички нива. Или почти на всички.

Историята е много проста. В бъдещето извънземно нашествие е на път да изтрие човечеството от лицето на Земята. Войници от тогава идват в настоящето за да търсят подкрепление. Битката започва. 

Освен Крис Прат във втората главна роля гледаме Ивон Страховски. Актрисата с полски корени помним в ролята на Серена от хит поредицата „Историята на прислужницата“.

Филмът има изключително приятна история. Деликатно пренесена от настоящето в бъдещето и обратно в настоящето с мисъл за бъдещето. Завръзката е добра и отношенията между главните герои и в настоящето и в бъдещето създава доста особено чувство у зрителя.

Крис Прат е достатъчно харизматичен и за пореден път са намерили причина да го съблекат за да привлече окото на по-похотливите жени (и мъже!). Актьорът потъва в ролята на преподавател, семеен мъж, баща , съпруг и син на дърво. Носителят на Оскар Джей Кей Симънс в ролята на бащата на героя на Прат, изненадва много с физическата форма, в която се намира. Изпълнението му е скромно от към екранно време, но запомнящо се. Ивон Страховски е истински рубин в короната на този филм. Въпреки усещането за злост, което задължително оставя нейната Серена от „Историята на прислужницата“, тук Ивон не прекрачва прага, не преминава от тъмната страна и е прекрасна във всеки етап от историята. Обрана, внимателна, деликатна, човешка и същевременно много, много силна.

Извънземните са доста мислени и подготвяни. Те напомнят на съществата от „Нито звук“, но същевременно с това са строго индивидуални и имат едно преимущество- пипалата, които изстрелват шипове. Напомнят и на съществата от „На ръба на утрешния ден“, може би дори Ивон напоня на Емили Блънт, но и това не е съвсем така. Съществата имат индивидуалност, а героинята има собствен почерк.

Човешката история изключително леко и деликатно се вплита в безумния екшън и бойни сцени с нашествениците. Операторското майсторство и движението по стълбището при първата среща с извънземно ще ви порази. Близки кадри, далечни кадри, фокус, поглед от страни, звукови ефекти, всичко е нюансирано и наслоено по правилния начин за пълно увличане.

Морфологията на съществата е много интересна и не по-малко интригуваща. В тях има нещо от новите Терминатори от „Терминатор: Мрачна съдба“ , има от „Нито звук“, „На ръба на утрешния ден“ и др. Колкото и да напомнят на различни чудовища, вече виждани… всъщност такива не сме виждали. И пипалата с изстрелване на шипове ги правят изключително атрактивни, а възможността им да полетят е…. уау!

Екшън епизодите са много лични и фокусирани. В „The Tomorrow War“ няма много епични битки с милярди същества и т-н. (има ги тук-там, но толкоз), а фокуст е върху няколко или едно конкретно и това превръща усещането от всяка сцена в строго стилизирано.

Срещата на Крис Прат с неочакван войник от бъдещето, произхода на съществата и ходът на събитията обратно в настоящето, откриването на веществото… все интелигентни, хитри и не случайни епизоди в една кохерентна и силна история.

„The Tommorow War“ е много добър филм, който е мислен и сниман за кино. Колкото и големи телевизори и добри системи да имаме у дома, един IMAX лепва чудесно на тази продукция и там е мястото и. Мащабните сцени наистина се похабяват у дома. Все едно да гледаш битката за Шлемово Усое или войната пред Минас Тирит у дома и да очакваш усещането от киното. Абсолютен нонсенс.

При все това, филмът си залсужава и ако сте потребители на Amazon Prime, категорично му дайте шанс. Едно заглавие, което много приятно ще изненада дори по-претенциозните от вас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

95 − = 92