Сюжета е отчасти базиран на действителни събития за първия човек в историята на САЩ съден и оправдан, поради невменяемост.

Сценарият е дело на сценариста на „Красив ум“ с Ръсел Кроу и Дженифър Конъли.

И да. Том Холанд дава ролята на живота си в сериала, който го накара да спре да бъде актьор за 1 година. Момчето твърдеше, че изпълнението му толкова го е изцедило, че е решил да си почина за дванадесет месеца и да не поема нови ангажименти.

Сериалът има един проблем- още в промотата към него става ясна неговата развръзка и обрат. Истината е, че ако не сме наясно, какво предстои, обратът щеше да изненада още повече. Въпреки всичко, поредицата успява да изгради убедителен свят и герои, преди да разбие всичко на парчета и да достигнем до епизод 7, озаглавен „The Crowded room“, където всичко придобива смисъл и нещата биват разяснени.

Имаме едно престъпление- стрелба на публично място. Кой е жертвата? Кой е стрелеца? Виновен ли е Дани (Том Холанд)? Това са въпроси, чиито отговори ще се появят с напредването на историята, въпреки че зрителя ще ги предусети доста отрано. Един обаче не- втория стрелец. Коя е тя и каква е?

Няма как да задълбаем в историята без спойлери, за това:

ВНИМАНИЕ СПЙЛЕРИ!!!

Сценаристите успяват умело да скрият всички самоличности на Дани и начина, по който той се е съхранявал през годините. И всяка от тях има своя смисъл и се е появила в момент, в който е била нужна. Една от самоличностите обаче остава скрита почти до финала. Адам. Брат му. Първият от всички. Първият, появил се след травмата и посегателствата на пастрока му. Адам е бил първия начин Дани да се скрие и да съхрани себе си зад идеята, че това се е случвало на някой друг, а не на него самия. Така се е предпазил от усещането за вина. От това, че не е могъл да се защити. От онова, което този мъж му е причинил. И точно там някъде, се е заформил злодея в сериала. Неговата майка. Със сигурност помните актрисата Ейми Росъм от „След утрешния ден“ , където си партнираше с Джейк Джиленхол. Тук тя е неузнаваема в ролята на истинска развалина/ медицински служител/ майка на Дани.

Има ли човек, който да може да опостуши живота на една дете повече от неговата майка? Ако тя не може да го защити в онези години, в които то е най-уязвимо, кой тогава?! Ако тя не застане между собственото и дете и целия останал свят в името на неговата сигурност, докато заплахата е там… детето е обречено. Дани има точно такава майка. Тя допуска. Тя чака. Тя се надява. Тя невярва. Тя мисли. Тя смята. Тя унищожава живота на собственото си дете със своето бездействие и страх.

Ако трябва да сравним изпълнението на Том Холанд с това на Джеймс Макавой от „На парчета“ на М. Найт Шаямалан… хлапето издиша. Макавой успява да изгради своя образ със всичките му самоличности брилянтно. Ако трябва да сравним Холанд с всичките му останали изпълнения до момента… това е първото, което го представя, като истински актьор.

Аманда Сийфрайд дава сериозна заявка за първата и качествена, драматична роля. Няма и помен от лиглата от „Мама Миа!“. Тук тя е улегнала жена, с кауза и цел.

Когато идва епизод 7 и големите разкрития започват, зрителя някак хем е подготвен за тях, хем не е. Хем знае, че го очакват, хем не по този начин. Има изненада, но и като да няма такава.

Симпатиите към Дани и съдбата му, моралната дилема за това има ли виновен, кой е виновен? Насилника ли? Онази, която не го е защитила ли? Или може би друг? Всички възможности непрекъснато ще се блъскат в съзнанието на зрителя и достигането до финалната пледоария и на защитата и на обвинението, някак е поизцедила събитията. Вече очакваме да видим развръзката, която знаем от преди да започне сериала.

Въпреки всичките си минусти „The Crowded room“ е едно добро преживяване, в което всеобщия любимец Том Холанд прави рязък завой от всичко, което е играл до сега. И да във филмът има една епична гей-сцена, причината за да се стигне до нея ще ви я спестя, която качва нивото на актьорското му изпълнение с още едно ниво. Хлапето наистина е готово на всичко, за да изгради персонажа, с който се е заел.

„The Crowded room“ е обявен, като мини сериал. Втори сезон не очакваме , а всички епизоди от първия са налични за потребителите на Apple Tv +.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 4 =