Започнах да търся оставащото. След края на последните няколко филма и сериали, които изгледах започнах да си задавам въпроса- какво ще ми остане? Кое е най-силното от това, което видях? В „The Bear“ сезон 2 няма човек, който да посочи нещо различно от мен. Три момента остават дълго в съзнанието след този финал. Това са седмицата на обучение на братовчеда,  бруталната, празнична вечеря от епизод 6 и затварянето на Карми в хладилника.

Историята продължава там, където е свършила. Въпреки това, новите епизоди започват много трудно. Много! Първите няколко са истински тормоз за зрителите. Докато Братовчеда, не заминава за едноседмичното обучение в топ ресторанта. Това е най-добрата демонстрация на този, работещ механизъм, който бизнеса е получавал от страна на Холивуд. Поставянето на клиента на пиедестал. Онези хора, дошли да получат кулинарно преживяване и другите, готови да им го дадат. Вниманието към детайла, проучването на всеки гост, алергиите му, желанията и апетитите му. Откриването на онова, което обича. Как бихме се почувствали ние, ако влезем на такова място? Ако сервитьорите слушат разговорите ни и използват чутото за да допринесат за преживяването ни вътре в ресторанта? Ако те не говорят помежду си и не ставаме свидетели на грозни реплики, клюки, безразличие към задушаващата ги работа? Ако виждаме прекрасното лице на ресторанта и едни хора, превърнали работата си в удоволствие, тогава? Къде е границата и кога простото хапване в ресторант се превръща в пълнокръвно, триизмерно преживяване, в което звездата си ти?

Буквално за тези няколко дни там братовчеда получава абсолютно преобразяване и новия човек, който се  връща в нашия, бъдещ ресторант „The Bear“,  е неочаквана изненада. Смирението и визията на актьора са в съвършен синхрон с новото му усещане за хората и бизнеса. Преосмислил работата, преосмислил живота си, преосмислял отчасти дори вулгарния си език, преосмислил себе си. Братовчеда е готов да се превърна в герой, от който „The Bear“ има зверска нужда.

Връхната точка на сезона не е в неговия финал. Въпреки неоспоримите качества на случилото се след отварянето, пиковия момент на събитията и разбирането за Карми и неговото семейство, идват в епизод 6 и тази адска, празнична вечеря. В нея е събрана цялата фалшивост на отношенията между роднини в САЩ. Този ужас, на който ставаме свидетели вади безброй характери, ситуации, дефекти, проблеми и низости, които практически е невъзможно да бъдат показани в една вечеря. Но ей-на! Случва се. Изразните средства и режисьорските решения варират от близки кадри, през топли цветове до безобразно много диалог и надвикване. Буквално целия епизод бавно, но сигурно ескалира в посока една тотална какафония, готова да избие в истинска лудост. Типажите са познати. Претрепваща се да готви майка, която пие и очевидно не е наред с главата. Поне не докрай. И именно в този епизод разбираме в какво се коренят уменията и интересът на Карми към кухнята. В нея. Може би там се коренят и леко сбърканият му характер и възприятия за света. Безразличния баща, който е в абсолютен противовес с доминантния характер на майката, но е далеч по-уравновесен от нея. Починалият Майкъл и неговия избухлив нрав, който идеално се припокрива с този на братовчеда. Самият братовчед, който е просто себе си. Други роднини, като Сара Пулсън („American Horror story“, „Кутия за птици“) и съпругът и, които са твърде кротки и обрани, на фона на сбърканото семейство. Разбира се сестрата на Карми и Майкъл и смотания и съпруг. Всички тези изключително цветни персонажи, събрани под един покрив, на една маса, могат да доведат само до едно. Истинска катастрофа. Ескалацията на напрежението, рухването на майката, сблъсъкът между Майкъл и Бащата и цялата какафония от непрестанен спор между трима и повече души сякаш не са достатъчни. За това майката връхлита в хола с лекия автомобил…Така вече е добре.

Финалът на сезона е много различен от този на миналия. Цялата тази градация към денят на отварянето ни навява мисли за победоносен завършек за Карми и компания. Когато епизод 10 започва и буквално в началото той за заклещва в хладилника… нещата завиват в неочаквана посока. Изплуват много истини, виждаме майката отново, съпругът на сестра им преглъща най-голямата тайна в живота си, а в своята немощ Карми унищожава най-хубавото нещо, което му се случва този сезон. Той си има приятелка. Намира своята половинка. И е толкова красиво, силно, неочаквано и шантаво, че когато чува гласът и през хладилника… в типичен „The Bear“ стил, светът се завърта за пореден път. Сблъсъкът между него и братовчеда през стената на хладилника вади на яве много стаявани емоции и потискана ярост. Всеки успял по своя начин и същевременно провалил се по своя начин, избухва и прави опит да съсипе отсрещния. В края на сблъсъка, в края на епизода и двамата са губещи. Но истината е друга….

Светът на ресторантите и преживяванията, които те дават на хората е необятен. Той е много слабо изследван в киното и телевизията и „The Bear“ дава поглед, какъвто не сме имали до сега. Сериалът ще ви накара да оцените простото хапване в ресторант по нов начин. Колко много стои зад уютът ви на масата. Колкото много има в позиционирането на една салфетка. Колко много хора в кухнята се грижат за това, на вас да ви е добре. От онзи, който ще ви измие вилицата до онзи, който ще ви обели гъбите.

И на фона на това сблъсъкът в онази кухня и на онази маса, между онези роднини задава много въпроси. Кой от кой, по-болезнени и по трудни. Защо би направил нещо за някого? За да получиш оценка? За да бъдеш похвален? За да бъдеш възнаграден? Или просто за да му донесеш преживяване и да му подариш удоволствие? Що за човек е тази майка, тази властна жена, която създава такъв хаос, такъв ужас у близките си, въпреки феноменалните си умения в кухнята? Има ли значение способността ти в нещо, ако процесът на създаването му носи толкова негативи. Включително за теб самия! И що за баща е този, който не може да надмогне собственото си его, за да подари една спокойна и уютна вечер на най-близките си? Възможно ли е тези родители да отгледат здрави и разумни деца? И как на фона на избухливия Майкъл и чалнатия Карми, се е опазила Натали? Нужно ли е наистина да търпим един сбъркан човек на масата да хули и обяснява? Къде е границата на това да чуем нечие избухване и да слушаме нечие пропадане?! И колко екшън може да има в един епизод, изпълнен само с диалози и сблъсъци? След видяното тук… много!

Би било прекрасно да умеем да балансираме в живота си. Да имаме лично пространство, лично време, в което да сме щастливи и паралелно с това да имаме успешна кариера, в областта,  в която горим. Карми е страхотен пример за брилянтен професионалист и истински, талантлив шеф, провален от властната си майка. Неспособността му да разбира живота, до голяма степен хората, че и себе си, го кара в личен план да бъде неудачник. Клер е най-светлото нещо, което му се е случвало за изминалите два сезона и в поредицата от глупости, които сам забърква, той успява да я загуби. Хората казват, че няма пълно щастие. Дадеш ли си обаче щастливо време в личния живот и успех в кариерата, половинчато щастлив ли ще бъдеш? Толкова ли е трудно?

„The Bear“ е един от най-комплексните сериали излизали в последно време. Темите, които успява да третира са актуални и същевременно общодостъпни. Всеки може да се припознае в ситуация, проблем, сблъсък, човек или дори чиния в този сериал.

Преживяването ни в ресторанта далеч не е само добра храна. И дори тя да е водеща, цялостното усещане и комфорт на хората, е едно изискано и фино изкуство. И „The Bear“ е готов да ви разкрие неговите тайни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 − 68 =