Преди  почти година и половина включихме първия сезон на „Servant“, на продуцента М.Найт Шаямалан, в рубриката ни „Задължителен за гледане„. От тогава изтече много вода и дойде сезон 2. Премиерата бе на 15.01.2021г. а финалният епизод бе излъчен 19.03.2021г. И то какъв финал! Вторият сезон на „Servant“ проследява следната история:

Семейството отвлича Лиан обратно в къщата и я заключва на тавана. Идват гости.

Това е всичко, за което се разказва втория сезон. След като първия сезон постла достатъчно много за разгръщането на епична мистерия и нотка на свръхестественост, втория сезон моментално се отказа от това и зави посока абсолютната лудост на майката и цялото семейство. Това е най-абсурдния сезон, който някога съм гледал. След изключително обечащаващо начало, да продължиш по такъв безумен начин и буквално да спреш действието за цял един сезон…

Първия проблем на новия сезон е продължителността на епизодите. Извинявай- 26 мин какво е? Миниепизод? Какво точно можеш да развиеш в 26 мин, че зрителя да се увлече в него, да го преживее, да достигнеш до финал, за който да му пука? Тези 10 епизода спокойно можеше да бъдат събрани в 5 и усещането за „прецакан зрител“ да бъде наполовина.

Вторият проблем на новия сезон е тоталната липса на отговори. Не можеш да задаваш въпроси цял сезон. Не можеш просто да повтаряш „време е“ , „следваме правилата“, „тя няма право да…“ и да очакваш мистерията да държи зрителя през цялото време. Хората не са малоумни, те не гледат филми за да ги сглобят в главата си. Това в крайна сметка е визията на шоурънъра и режисьорите а не визията на зрителите. След като повториш „време е“ 20 пъти в продължение на 10 епизода и в крайна сметка така и не отговориш за какво е било време през всичкото това време, зрителя се чувства малко тъпо. След като повториш 20 пъти в продължение на 10 епизода, че „следваме правилата“ и в крайна сметка не обясниш какви са тия правила и за какво са, зрителя започва да се чувства още по-тъпо. След като 300 пъти повториш, че Лиан няма право да прави еди какво си и в крайна сметка не обясниш защо, на зрителя му писва.

През целия сезон въртяхме и сукахме около Лиан и нейния култ. В първия сезон разбрахме всичко- Лиан идва от някакъв култ с някакви хора и по някакъв начин съживява бебето. Дали тя е добрата, дали те са добрите, дали всички са лоши, дали всички са добри не е ясно. Или поне не беше до сезон 2 епизод 10. Но при все това, единственият отговор, който получихме в целия втория сезон, единствения е, че в култа, лошите са останалите а не Лиан. В първи сезон разбрахме всичко за Джерика, за съдбата на майка му, бащата, брата, всичко. Втори сезон трябваше да ни потопи в култа на Лиан и да разберем неговите тайнства и как „работи силата и “ за „съживяване“ на бебето. Е не разбрахме нищо…

10 епизода по-късно сме там, където бяхме на финала на сезон 1- незнаем НИЩО за култа и незнаем НИЩО за Лиан.

Ако караш зрителя да си задава въпроси и да се съмнява в нещо, в даден момент или трябва да му подадеш за да открие отговорите или просто да му дадеш самите отговори. Ако зрителя се съмнява, в даден момент съмнението му трябва да падне. Ако това не се случи в цял един сезон- очакванията са излъгани. Зрителя трябва да получава отплата за това, което инвестира в сериала. Ако ще му я дадеш след година и половина и още един сезон по-късно… вятър те вее. До тогава толкова вода ще е изтекла, че рейтингите на собствения ти сериал ще са в историята.

„Servant“ сезон 2 на Apple Tv + е най-голямото разочарование в съвременната ни история и толкова рязък завой към напълно погрешното, че дори сравнение не съм способен да направя. През цялото време се надявах, че тоя манекен на тавана в крайна сметка ще оживее за да ме зарадва. Дори това не се случи….

Сезон 3 няма шанс. Дори и да дойде (сериалът официално е подновен за трети сезон преди старта на втория) аз няма да съм този, който ще инвестира нови 4-5 часа в него и ще си късам нервите, че Шаямалан ме е накарал да гледам за нещо, което всъщност не се случва. Точно, както някога направи със „Селото“- елате и гледайте чудовищата. Ама тях всъщност ги няма.

По-провокативен и разочароващ кино творец в Холивуд май няма. И не случайно хората подхождат с огромна доза недоверие вече към всеки негов проект. Разочарованията спрямо добрите такива са… 90/10.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =