В петък, 15.01.2021г. бе премиерата на новия футуристичен екшън на Netflix, „Outside the wire„. В главната роля гледаме номинирания за Оскар Антъни Маки („Сокола и Зимния войник“ на Marvel) и друго познато лице във филма няма. На фона на тоталния глад за качествени филми, този звучеше изненадващо обещаващ, ето защо:

„Пилот на дрон пренебрегва заповед и в следствие от това е виновен за смъртта на двама душии. За да не бъде изпратен в затвора, той е причислен към екипа на високотехнологичен андриоид. Двамата се отправят на хуманитарна мисия и нещата започват да претърпяват поредица от обрати.“

Историята е доста привлекателна за времето, в което се появява филма. Зрелищно изглеждащи роботи-войници, скоростни битки, много тупурдия и актьор, прочул се с роля от филм на Marvel. Какво повече да иска човек?

Всъщност, на фона на всички налични съставки за качествено забавление, филмът се проваля почти във всичко, с което се захване. На първо време са неминуеми сравненията му с „Extraction“. Филмът отново имаше актьор, прочул се с ролята си във филм на Marvel, Крис Хемсуорт („Тор: Рагнарок„). Историята отново събираше двама немислими спътници и ги запращаше в средата на военен конфликт в „екзотична“ държава. Отново ставахме свидетели на сиви картини, с „изтекли“ цветове, описващи зловещото място, на което се развива действието. Отново имаше зрелищни битки и много стрелба. Това някак остави усещането за нещо, вече гледано…

Тук имама глътка свеж въздух, която обаче, отново бе гледана. Визията на героя на Антъни Макий в моментите, в които се показваше като андроид, силно напомняше на визията на носителката на Оскар Алисия Викандер в „Ex_Machina: Бог от машината“. Моментите, в които обясняваше какъв е и как функционира, от друга страна бяха заимствани в значителна степен от героинята на Макензи Дейвис, Грейс, в „Терминатор: Мрачна съдба“. Да това придаде модерното усещане за футуристичност на филма, но то вече е гледано неведнъж.

Може би най-доброто попадение на филма бяха роботите-войници и особено тези на враговете. Големи, тежки, мощни и зрелищни. Всеки техен изстрел носеше усещането за могъщество и разруха, съизмерими с резултатите от битката в тоалетната на T-800 и T-X  в „Терминатор 3: Бунтът на машините“.

Историята е семпла и наблъскана с клишета. Такива клишета, които Холивуд от години се опитва да започне да избягва. Естествено, че врагът е Русия, естествено, че военната зона е Източна Европа. Естествено, че става въпрос за световна доминация, ядрени ракети, кодове и всичко онова, което сме гледали до втръсване и вече ни звучи пародийно. Филмите отдавна израснаха и надскочиха тези години. Неслучайно руската база и подводница и т.н. в „Бързи и яростни 8“ бяха най-оплюваната и нехаресвана част от планетарния блокбастър. Русия, вече не е на мода и на хората им писна от противопоставянето на двете световни сили.

Обратите са добре замислени и зле реализирани. В даден момент започваш да си мислиш, реално, кои бяха добрите и кои бяха лошите. Защо този герои смени позициите си? Кой беше злодея и защо е той? Абе голяма каша.

Екшънът е добър и има доста зрелищно заснети епизоди. Стрелбите са подобаващо впечатляващи и разрушителни, но при все това остава усещането за НЕРЕАЛИЗИРАН потенциал и за похабена възможност.

„Outside the wire“ е добър опит на Netflix да дадат на потребителите си качествено екшън забавление, но само на онези, които са абсолютно невзискателни и не оценяват филмите, които гледат. Ако целта на зрителя е просто да убие два часа с нещо гледаемо и зрелищно – о, да! „Това е филмът, който в този скучен Януари (след апокалиптичния „Жената чудо 1984„) ще успее да ви разсее от случващото се в ежедневието ни.

Ако обаче сте от онези, които не просто гледат механично филма, а го оценяват, осмислят, сравняват с вече гледано… „Outside the wire“ не е за вас. Вече сте гледали този филм повече от веднъж.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

64 − 62 =