В годините, в които стрийминг гигантите бяха обсадили The Tolkin Estate опит да купят правата върху „Властелинът на пръстените“ и историите от Средната земя, много цифри изплуваха в медийното пространство. Битката за откриване на следващия хит с размерите на „Игра на тронове“ вървеше с етикет с изключително скъпа цена. Всички бяха готови да платят наистина много. Ясно е, договорът отиде при Amazon, но как са се справили останалите играчи в надпреварата?

Може би помните, а може би не, офертата за правата за сериал по „Властелинът на пръстените“ вървеше с ценови етикет, на който пишеше $250 млн. Това са четвърт милиард преди да бъде заснет дори един кадър. Сумата е била търсенa, но не това са платили Amazon Prime. Стрийминг гигантът, който е потвърдил, че е готов да плати $250 млн. за правата е Netflix. Amazon са предложили „десетки милиони долари по-малко“. The Tolkin Estate все пак са избрали Amazon.

Защо в крайна сметка са избрали Амазон вместо Нетфликс? Отговорът е – контрол! Предложението на Prime Video е било за „близко сътрудничество, което ще позволи на The Tolkin Estate да имат място на масата, когато са обсъждани творчески решения. Така те ще могат да опазят наследството на Толкин.

Предложението за контрол на Amazon  е било ключово в решението! Netflix са предложили създаване на поредица в стил Marvel. Включвало е идеи за сериали около героите на Гандалф и Арагорн. Идеята им по-скоро е изплашила The Tolkin Estate.

Освен тях HBO също са изпратили своята оферта. Те са искали да преразкажат събитията от третата епоха, което означава буквално нова версия на трилогията „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън. The Tolkin Estate не са искали да ръчкат в същата почва отново и са направили добре. В крайна сметка HBO получиха „Домът на дракона“.
Мнение за „Lord of the Rings: The Rings of Power“ може да прочетете тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 3