Асоциацията на Чуждестранните Журналисти в Холивуд (групата зад церемонията „Златен глобус“) попадна в силно турболентна зона. Те започнаха да търсят начини как да подобрят ранга си и да се превърнат в по-отворена група. Преди церемонията през 2021г. стана ясно, че асоциацията наброява повече от 80 члена и сред тях няма нито един тъмнокож. Те вече са изразявали намерения да станат по-добри в това отношение, да разширят членовете си. Преди дни гласуваха нови правила, с които през следващите 18 месеца ще увеличат броя на членовете си с 50%. Гласуваха и че новите членове също ще могат да гласуват за „Златен глобус“.

Това очевидно не е достатъчно. Netflix им изпратиха писмо, че повече няма да работят с тях и че за да бъде постигната истинска промяна , членовете им трябва да са около 300!

Подобно на много други в нашата индустрия, ние чакахме новината и се надявахме Асоциацията на Чуждестранните Журналисти в Холивуд да признае проблема и да поеме по пътя на промяната. Днешното гласуване бе важна първа стъпка. Ние обаче не вярваме, че тези предложения и политики, особено около размера и скоростта на нарастване на членовете, ще доведат до нужното разнообразие от новодошли. Липсват ясни стандарти как членовете ще действат. Докато не направите по-значими промени, ние спираме всякаква работа с вашата организация. Знаем, че имате много членове с изключително добри намерения и желание за истинска промяна. Пред всички ни стои много работа, докато успеем да създадем по-справедлива и по отворена за всички индустрия. Netflix и всички талантливи творци, с които работим, не можем да игнорираме общия неуспех на асоциацията да се справи с тези основополагащи проблеми с цялата строгост и спешност, които те изискват.  – написа Тед Сарандъс , co-CEO на Netflix

През 2021г. церемонията „Златен глобус“ даде на продукции на Netflix 42 номинации и шест статуетки, включително за най-добър драматичен сериал на „The Crown“ и най-добра главна мъжка роля в драматичен филм , Чадуик Боузман за „Ma Rainey’s Black Bottom“.

Веднага след новината от Netflix, дойде и официално становище от друг стрийминг гигант.

Шефката на Amazon Studios, Дженифър Салке, сподели в свое изявление:

Веднага след като проблемите с разнообразието сред членовете на Асоциацията на Чуждестранните Журналисти в Холивуд изплуваха за първи път, ние НЕ работим с тях. Както останалата част от индустрията, търпеливо ще изчакаме сериозни и осезаеми промени, преди да подновим съвместните ни действия.

Веднага след реакцията на Netflix, групата Time’s Up и много от топ компаниите за връзки с обществеността, последваха примера им.

Предстои да видим до какво ще доведе това. Опита за реформи в асоциацията се случи в понеделник, 03.05.2021г. Той бе подкрепен от Globes Telecast, NBC и Dick Clarc Productions- излъчващите партньори на церемонията „Златен глобус“.

Ако бойкота на стийминг гигантите и организациите продължи, какви филми ще бъдат награждавани и номинирани през 2022г.?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =