Преди повече от седмица бе официалната премиера за България на новия „Mortal Kombat: Филмът“. Заглавието дебютира в родните кина благодарение на Александра филмс. Въпреки, че още през изминалия уикенд го уважих, едва сега намирам време да му отделя (не)дължимото. Все пак е празничен ден…

ММА боецът Коул Йънг е свикнал да се бие за пари и изобщо не подозира за легендарното си наследство. Той също така си няма представа защо Шанг Цунг, император на Външния свят, е изпратил най-могъщия си войн, Суб-Зиро, да го убие. Страхувайки се за живота на семейството си, той ще се опита да открие Соня Блейд, по съвет на Джакс, майор от специалните части, който има същия странен белег във формата на дракон като Коул. Скоро той се озовава в храма на Лорд Рейдън, Бог Старейшина и закрилник на Земното измерение, който дава убежище на всички, които носят знака. Тук Коул започва своето обучение заедно с опитните бойци Лу Канг, Кунг Лао и наемника Канг, за да може да застане редом с най-великите шампиони на Земята срещу враговете от Външния свят. Те ще се изправят в смъртоносна битка, от която ще зависи съдбата на цялото човечество. Дали Коул ще успее да отключи своята сила навреме, за да спаси семейството си и да спре заплахата от Външния свят веднъж завинаги?

Филмът е една голяма какафония. Ама голяма. Основните елементи, набиващи се на очи са едни и същи- липсата на турнир, ужасяващо безплътните герои и Коул с неговото тайнствено минало. Точно както при „Годзила срещу Конг„, притегателната сила тук са битките и миналото на компютърната игра. Всички знаят, какво е „Смъртоносна битка“. Всички познават героите, играли са играта, знаят нещо от митологията. Някои повече, някои по-малко (аз безспорно съм от вторите). При все това няма човек, който да отива да гледа този филм и да не носи частичка от преживяванията с компютърната игра със себе си. Много от нас помнят и филма от 90-те години на миналия век, а сравненията с него са неминуеми.

Въпреки всичко „Mortal Kombat: Филмът“ дава на зрителите достатъчно битки, много зрелище, кръв и най-важното: FATALITY!!!! Виждаме фаталити на Лю Канг, на Кунг Лао, на Кено, Шанг Цунк, Джакс, Скорпион. И те са точно толкова кървави и зрелищни, колкото бихме искали да бъдат. Битките бяха достатъчно зрелищни, а хуморът не отсъстваше и създаваше усещане за модерен, бърз, динамичен и филм, насочен 100% към масовия зрител.

„Mortal Kombat: Филмът“ не блести със сюжет. Даже напротив. Там куца и то много. Какво правеше Лю Канг насред пустинята остава мистерия, както и защо Горо се телепортира в гараж…. Въпреки това, заглавието дава на зрителя всичко онова, което той иска да види. Кръв, зрелище, любимите герои и много битки. Нима можем да искаме повече от филм с това заглавие, базиран на тази компютърна игра?

Първите 7 мин. на филма, които бяха пуснати онлайн преди неговата премиера, са може би най-добрата сюжетна брънка във всичко, случващо се на екран. Безспорно най-запомнящия се герой е Кано, а най-лошите кастинг решения бяха Лю Канг и Кунг Лау. Не съм сигурен, каква е била идеята зад този избор на Рейдън, но актьорът и осанката му, примесени с поведението на героя, го превърнаха в един от най-безличните. И не Коул не е правилно подбран. Героят му има най-много екранно време, но актьорът го оползотворява по-най лошия възможен начин и превръща екранното му присъствие в изтъкано от клишета.

Кано е най-доброто кастинг решение в целия филм. Актьорът лепва чудесно на героя, а поведението и осанката му го превръщат в нещо, което няма как да не помните дълго след финалните надписи.

Суб-Зиро е може би втория най-добре подбран актьор за ролята си, което примесено с доброто екранно присъствие го превърнаха в значим злодей и достатъчно обсебващ герой!

Шанг Цунк е също добро кастинг решение, което получава достатъчно малко екранно време за да не успее да разгърне достатъчно потенциала на героя и присъствието си. А грешката Горо… дори няма да я коментирам.

Милена (Милийна?!) бе злодей, който също бе добре решен, но не толкова заради избора на актрисата, колкото за костюмът и добрия грим, с който и се налага да играе. Соня… не чак толкова!

Mortal Kombat: Филмът“ е посредствено решен филм, който в зората на възраждането на „ходенето на кино“ е и ще бъде приет далеч по-добре от сега, отколкото ако бе пуснат преди пандемията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 3