Всички кой от кой по-тъпи епизоди на първия сезон за „Monarch: Legacy of Monsters“ са достъпни за потребителите на Apple TV +! А те са цели 10. Ако все още не си си причинил или почнал сериала, предотврати тази грешка веднага.

„Monarch: Legacy of Monsters“ стъпва на сравнително успешната вселена за чудовища, която Legendary успяха да създадат с „Годзила“ от 2014г., последвалите продължения, филмите за Кинг Конг и сблъсъка между титаните. Това е първият сериал по темата. И то какъв сериал…

Няма как в главата ми да не изплува сравнението със „Селото“ на М. Найт Шаямалан. Филм за .чудовища, в който нямаше такива. И с „Anatomy of a fall“ от 2023г. Филм за разследването и разкриването на едно убийство. Каквото нямаше. „Monarch: Legacy of Monsters“ е сериал за чудовища. Каквито няма. Или почти. Чудовищата тук са толкова малко, ама толкова малко, че усещането е такова- те липсват.

Филмът се опитва да прави препратки към „Годзила“ от 2014г., към „Конг: Островът на черепа“ и към какво ли още не. Всички те са прекрасна основа, с никакво развитие. Историята е навсякъде. През 50-те. През 2014-та. Малко след това. В Токио. В Сан Франциско. В джунглите. По дяволите. Където се сетиш- там е историята. Включително и в пустинята. И на фона на непрекъснатото прехвърляне от време във време, от място в място, тя не успява да създаде емоционална връзка между зрителя и НИТО ЕДИН от героите. Главен или не. Добър или лош. Човек или чудовище. Особено чудовище…

За сметка на това обаче епизодите тънат в огромни, безпочвени диалози, които трябва да дадат дълбочина на случващото се. А всъщност пълнят екранно време, дазаковават двуизмерните персонажи и превръщат преживяването в мъчение. Бабата с дядото, и синът , който се е родил и двете семейства, брат и сестра, ама не съвсем и приятелката, която е гаднярка и Монарх, които всъщност са едно голямо нищо, и съществата, които ги няма и всичко е такъв бъркоч от неща, хора и събития, че след финала на сезона остава големия въпрос- това сериозно ли беше? Кой си е позволил да повери тази митология на тези сценаристи да създадат тази каша от бръшлян с ошав и оцетарки? За какво се разказваше този сезон? Какво ни дадоха тези 10 епизода?

И да, нека обърнем внимание на финалния епизод и този неочакван и невиждан обрат. Умрялатa е жива. И има време, което тече по различен начин. И главния герой. Този толкова обичан герой изигран от звездата на сериала- Кърт Ръсел , ще се жертва. И ще виси на едни ръце. И ще е екшън и той няма как, сам ще се пусне и ще умре. И ще гърми трогателна музика. И ще е тъжно. И ще се сцепиш от смях, колко нелепа е сцената. Колко незначителен е героя, колко слаб актьор е Кърт Ръсел и как изобщо не ти пука за случващото се. И как , точно както докторката, така и той, очаква голямото си завръщане в сезон 2. Но дори и да не се завърне- на кого му пука?

Голямата битка на чудовищата във финалния епизод? С титаничната продължителност от почти 60 секунди? Тези мащабни кадри и този динамичен монтаж? И операторската работа от птичи поглед и мощта и силата на чудовищата? Или пък не?!

„Monarch: Legacy of Monsters“ е на ръба да превърне сам себе си в чудовищна бутафория на целия потенциал и възможности, тотално пропилени в 10 плоски епизода с нулево развитие на историята. Да сложиш думичката чудовища в заглавието на сериала и да ги няма в него е равносилно на това да извадиш чудовищата в „Селото“, като основна притегателна сила за зрителите и след това да им обясниш, че видиш ли чудовища няма, ама все пак…

„Monarch: Legacy of Monsters“ е титанично разочарование, такова, което май никой не е очаквал. И въпреки буквалното насилване всяка седмица да изгледам следващия епизод и непрекъснатото повтаряне, че ще стане по добре, това така и не става.

„Monarch: Legacy of Monsters“ е сериал, който в никакъв случай не трябва да бъде подновяван за нов сезон.

10-те епизода на първия са налични за всички потребители на Apple TV +.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 74 = 76