„Дес“ e приковаващ портрет в три части с отличения британски актьор Дейвид Тенант (широко известен с ролите си в Dr Who и Broadchurch, а на нас – любим дявол от любимия Good Omens), който дебютира по Epic Drama в Централна и Източна Европа на 15 септември. По действителни събития, „Дес“ се впуска в ума на прословутия сериен убиец Денис Нилсън, като отвежда зрителите на мрачно пътешествие през заплетеното разследване, което в крайна сметка води до ареста му.

Минисериалът се развива в Лондон от 1980-те като прецизно проследява търсенето на справедливост от страна на детективите, които разследват хладнокръвния убиец. Разкривайки пласт след пласт играта на котка и мишка между Нилсън и полицейския екип, филмът показва как престъпникът е изправен пред правосъдието, а случаят изпраща шокови вълни сред цялото общество и оставя ярък отпечатък в криминалната история.

Изпълнението на актьора Дейвид Тенънт като убиеца Денис Нилсън„Дес“ – е изключително и слага венец на кариерата му (вижте списък с наградите му накрая). За да се подготви за ролята, актьорът гледа записи на интервюта с истинския Нилсън, както и чете много от записките му, направени в затвора. Превъплъщението на Тенънт е оценено високо заради дълбочината, сложността и способността му да улавя неспокойната същност на характера на Нилсън.

Кой е Денис Нилсън, серийният убиец?

Роден е на 23 ноември 1945 г. във Фрасенбург, Обърдийншайър. На 14 години става кадет във военните сили и по-късно е обучаван за ръководен пост в армейския корпус по продоволствията. Приключва 11-годиншната си армейска кариера с чин ефрейтор през октомври 1972 г., след което минава през множество работни места, включително като офицер в градската полиция за година – до 1973 г.

Ужасяващата поредица убийства на Нилсън се случва между 1978 г. и 1983 г., като целта му са най-вече млади мъже, които среща в барове, на улицата и на обществени места. Прославя се като „милостивия убиец“, тъй като предлага на жертвите си храна и място, където да отседнат за нощта, като по този начин ги примамва в жилището си в северен Лондон, преди да ги умъртви.

Нилсън е арестуван през февруари 1983 г., когато полицията открива, че оточните тръби на сградата, в която живее, са задръстени с човешки останки. Той е убил най-малко 12 души, но при ареста си дава самопризнания за 15 или 16 жертви.

Месеци по-късно, Нилсън признава, че си е измислил три от жертвите, което и до ден днешен оставя полицията в недоумение за точния брой на жертвите му. На 4 ноември 1983 г. той е осъден на доживотен затвор, с възможност за предсрочно освобождаване след не по-малко от 25 години. Умира на 12 май 2018 г., на 72-годишна възраст.

Минисериалът „Дес“ е преди всичко страхотно актьорско олицетворение на Дейвид Тенант като масовия убиец Денис Нилсън. Както, разбира се и разказ, който задълбава в най-мрачните кътчета на човешката душа.

*След Тим Рот като Реджиналд Кристи в почти непоносимо тягосния „Рилингтън плейс“ и сега – Дейвид Тенант в „Дес“ – между нас казано, съвсем скоро на Epic Drama предстои хеттрик серийни убийци с… The Serpent! Повече – като му дойде времето.

„Дес“ дебютира по Epic Drama в цяла Централна и Източна Европа на 15 септември в 22:00 часа.

Дейвид Тенант е роден на 18 април 1971 г. в Батгейт, Шотландия, Обединено кралство, като Дейвид Джон МакДоналд. Сред наградите му за „Дес“ са:

• International Emmy Awards
2021 Winner Emmy Best Performance by an Actor

• Broadcasting Press Guild Awards
2021 Winner Broadcasting Press Guild Award Best Actor

• National Television Awards, UK
2021 Winner National Television Award Drama Performance

• BAFTA Awards, Scotland
2021 Nominee BAFTA Scotland Award Audience Award

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

36 − 32 =