ИК БАРД с ново заглавие в раздел Научнопопулярна литература„8 пророчества на Стивън Хокинг“ от Игор Прокопенко

Срещата с извънземните може да завърши с война!

Краят на света може да настъпи всяка минута!

И на други планети може да има живот!

  Новата книга на известния телевизионен водещ Игор Прокопенко е посветена на предупрежденията към съвременното човечество, направени от Стивън Хокинг (1942–2018)

 Хокинг отправя няколко важни и глобални предупреждения, които можем да наречем дори пророчества, като се има предвид компетентността на изтъкнатия учен. Те засягат нашето бъдеще – съдбата на планетата и на човечеството, съществуването на други форми на живот, контакти с чужд разум и сценарии за нахлуване на извънземни.

 Много от предсказаното от Хокинг вече започва да се сбъдва…

ОТКЪС

Предговор

Извънземните съществуват!

Нещо повече – те най-вероятно изглеждат като страшни уродливи чудовища. Ако един ден открият нашата планета, срещата ни с тях няма да е приятна. Те най-вероятно ще ни унищожат и ще си присвоят всички земни ресурси.

През „черна дупка“ в космоса наистина е възможно да се попадне в паралелен свят.

Между впрочем, ние и до днес не знаем нищо за това как е устроена Вселената.

Горните твърдения вероятно ще предизвикат учудването на мнозина, но те все пак не са цитати от жълти издания, а приблизителен преразказ на някои изводи на най-великия астрофизик на съвременността – Стивън Хокинг, който в трудовете си често повдига въпроси, към които официалната наука пристъпва крайно предпазливо. Сякаш напук на общото мнение той смята, че човечеството напразно праща в космоса сигнали до други цивилизации. Че като „разсекретят“ съществуването и местонахождението си, земляните може да си докарат на главата големи неприятности. Освен това той е дълбоко убеден, че най-голямата опасност, която заплашва човечеството, не е ядрената война и дори не екологичната катастрофа, а изкуственият интелект, който в бъдещето може да пороби, а след това и да унищожи човека.

За седемдесет и шестте години на живота си – петдесет от тях прикован в инвалидна количка – Хокинг направи за световната наука невероятно много. Почина през март 2018 година.

В тази книга ще направим опит честно да се ориентираме във възгледите и светогледа на този велик учен. Кои са най-големите опасности за човечеството според него? Как си представя света, който ни заобикаля?

Какво е отношението му към такива нееднозначни понятия като пътуването във времето и извънземния разум?

Стивън Хокинг, един от най-авторитетните физици на света, разработва цяла теория за формите на живот на другите планети. Твърди, че като се имат предвид размерите на Вселената, вероятността Земята да е единствената планета, на която в една или друга форма се е появил живот, е изключително малка – и това несъмнено добавя капка злободневие в нашето интригуващо околонаучно изследване.

Професор Стивън Хокинг (1942–2018)

1.

Хокинг за извънземните

форми на живот

Двойникът на нашата Земя, планетата Глийзе, според учените се намира в най-близката звездна система, на разстояние „само“ 20 светлинни години от нашата планета. Учените предполагат, че там също има смяна на деня и нощта и дори годишни времена.

Глийзе е само един път и половина по-голяма от Земята и три пъти по-тежка, а това означава, че е възможно да има атмосфера. Освен това според изчисленията на учените средната температура на Глийзе е около нула градуса, но поради атмосферата се качва до около 30 – този ефект учените наричат „одеяло“. Под също такава „завивка“ е и Земята.

Астрономите са сигурни: ако на Глийзе има атмосфера и температурата на планетата е около 30 градуса, значи на повърхността ѝ има вода, а това е гаранция, че – в една или друга форма – на Глийзе има живот.

Ако развитието на Глийзе е поело по същия път като на Земята, продължават логично изследователите, то на тази планета може да има разумни същества. Именно те, нашите най-близки съседи, най-вероятно са способни да осъществят контакт с нас. Тъй като планетите ни са се формирали в сходни условия, обитателите на Глийзе най-вероятно мислят като хората и дори изглеждат приблизително така.

Обитателите на Глийзе обаче едва ли могат да са точно като земляните. Понеже формата на живот до голяма степен зависи от състава на водата. Ако например в тамошната вода има малко количество минерали, хуманоидите ще са с малък ръст, а ако съдържанието на минерали във водата е високо, ще са високи, костите им ще са много по-здрави и кожата по-плътна.

Но дори ако изследванията с най-новите телескопи докажат, че на Глийзе няма живот, това все още не означава, че човекът е единственото разумно същество във Вселената. Стивън Хокинг е убеден в това.

Ако разумен живот бъде открит не на екзопланета като Глийзе, която много прилича на Земята, а например на газови гиганти като Юпитер, то жителите на такива планети ще се различават наистина много силно от нас.

Как според учените може да изглежда животът на други планети? Някои експерти се придържат към версията, че еволюцията във Вселената протича по един и същ сценарий. Че в дълбините на космоса може да има планети, на които животът се е развивал също като на Земята, макар да се е зародил на тях значително по-рано или по-късно.

Британският физик и космолог Стивън Хокинг е разработил цяла теория за формите на живот на различните екзопланети.

Най-вероятно първите извънземни, които ще срещнем, ще са бактерии или гъби. Според науката гъбите са първите организми, заселили Земята. Известно е, че са попаднали на нашата планета преди милиард и половина години с метеоритите. Тези организми спокойно могат да понесат космическо пътешествие. Най-простите гъби издържат при абсолютната нула. Нещо повече, това са единствените известни ни организми, на които не им трябва светлина. Те могат да добиват енергия от какъвто и да било вид излъчване. Обаче къде са се зародили все пак?

Разнообразието на гъбите на Земята подсказва на учените, че на други планети те може да са също толкова разнообразни.

На младите относително малки планети, разположени близо до ярки звезди, където е топло и влажно, гъбите могат да достигнат гигантски размери. И дори може да ловуват други форми на живот.

Там, където гравитацията е по-голяма, или на светове, където е по-студено, гъбите могат да съществуват като тънък пласт (нещо като ципа) по повърхността на скалите или растенията.

На старите планети гъбите може да са единен организъм, омотал всичко живо. Възможно е „мозъкът“ му да е огромен мицел, преплитане на корените.

Някои екзопланети може да имат и растителна покривка. Цветът и външният вид на растенията зависят от спектъра на звездата и от атмосферата на планетата. Растенията може да са и гигантски, и микроскопични. Астрономите предполагат, че на планети, които се въртят около млади звезди с по-интензивно излъчване, растенията вероятно ще са сини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =