В продължение на пет сезона, между 1989 и 1993 г., физикът д-р Сам Бекет поправя епични грешки и променя хода на световната история, като се връща в миналото посредством ускорителя „Квантов скок“. В едноименния сериал Скот Бакула, когото познаваме от „Стар Трек: Ентърпрайз“ и „Военни престъпления“, влиза в ролята д-р Бекет и се озовава в чужди животи, било този на бременна жена или на Лий Харви Осуалд. Храбрият му холограмен помощник – Ал, е изигран от Дийн Стокуел и има за задача да помага в ориентирането в историческите събития. Сериалът акцентира върху социални теми, а понякога предизвиква и доста разногласия. В продължение на две лета той се излъчва пет дни в седмицата в САЩ, за да привлече повече зрители, което го превръща в култов. Феновете дори финансират звездата на Стокуел на холивудската Алея на славата. През 1993 г. обаче поредицата е прекратена внезапно.

QUANTUM LEAP – “July 13, 1985” Episode 101 – Pictured: (l-r) Steve Braiver as Security Guard, Caitlin Bassett as Addison, Raymond Lee as Ben, Dax Campbell as Nick Rounder, Dan Istrate as Horace – (Photo by: Ron Batzdorff/NBC)

30 години по-късно, след края, в който д-р Бекет влиза в ускорителя и изчезва, можем да се насладим на новата поредица „Квантов скок“, в която главният герой, физикът Бен Сонг (Реймънд Лий), ръководи нов екип, събран с цел да рестартира проекта и да разбере тайните около машината и нейния създател. Той обаче прави неразрешен скок в миналото, оставяйки съмишлениците си зад себе си да разрешат загадката. По време на скоковете до Бен стои Адисън (Кейтлин Басет), която се появява под формата на холограма, видима само за него. Екипът знае, че трябва да действа бързо с разгадаването на мистерията, за да върне Бен в настоящето. Вълнуващият развой на мисията им можем да проследим от 6 февруари всеки вторник и сряда в 22:00 ч. по STAR Channel.

QUANTUM LEAP – “July 13, 1985” Episode 101 – Pictured: (l-r) Caitlin Bassett as Addison, Raymond Lee as Ben – (Photo by: Ron Batzdorff/NBC)

По повод новите епизоди и ние надникваме малко назад във времето, за да си припомним 5 любопитни факта около култовата поредица.

  1. Филмовата кариера на Дийн Стокуел му помага да получи ролята в сериала.

Дийн Стокуел се труди усърдно в актьорската професия, но звездата му изгрява едва след като се появява в „Синьо кадифе“ на Дейвид Линч през 1986 г. и получава номинация за Оскар за филма на Джонатан Деми с Мишел Пфайфър „Омъжена за мафията“ през 1998 г. Той мечтае за по-продължителна работа в сериал и желанието му се сбъдва с „Квантов скок“.

  1. Дженифър Анистън има участие в един от епизодите на поредицата.

Две години преди „Приятели“ да дебютира и да превърне Дженифър Анистън в неповторима любимка на публиката, тя участва в епизод от сезон 5, където играе доброволка в болница, която помага на ветерани от Виетнам през 1968 г. Освен нея в сериала се появяват и още няколко бъдещи звезди, сред които Джоузеф Гордън-Левит и Нийл Патрик Харис.

  1. Епизод, в който д-р Бекет се пренася в тялото на шимпанзе, е истински хит сред защитниците на правата на животните.

Действието се развива през 1961 г., а шимпанзето е затворено в изследователска лаборатория и се отправя към космоса. Сценаристът на епизода, Пол Браун, даже се среща с експерта по приматите Джейн Гудол, която му помага със статии за нехуманното отношение към лабораторните животни. Идеята на създателите е да покажат двете гледни точки – необходимостта от използването на животни за медицински изследвания, както и проблемът с отношението към тях. Целта им е да оставят зрителите да размишляват по всякакви теми.

  1. В един от епизодите се появява младият Доналд Тръмп.
QUANTUM LEAP – “Atlantis” Episode 102 – Pictured: Raymond Lee as Dr. Ben Song – (Photo by: Ron Batzdorff/NBC)

Това не е истинският Тръмп, но е намигване на сценаристите. Д-р Бекет е шофьор на такси през 1958 г. в Ню Йорк. В един момент момче и баща му се качват при него и той става свидетел на разговор, в който бащата обяснява на детето тънкостите около недвижимите имоти. По същество дава идея на младия Доналд за кулата „Тръмп“.

  1. Създателят на сериала пресъздава бара на баща си за финалния епизод през 1993г.

Когато разбира, че поредицата ще приключва, Доналд Белисарио решава, че ще отдаде почит на баща си, а и ще използва случая, за да се върне в спомените си. Така той прави възстановка на бара до всеки детайл, за който може да се сети и да проследи по снимки. Даже използва оригиналните кранчета от бара, които пази.

Какво се случва в новите епизоди от поредицата за вълнуващото пътуване във времето, може да проследите всеки вторник и сряда от 22:00 ч. по STAR Channel. Премиерният епизод на „Квантов скок“ гледайте на 6 февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 2