Супергеройския жанр циментира мястото си в мейнстрийм културата. Непрекъснато нарастващата комиксова култура и представянето на различни прослойки от обществото в нея обаче не порастват еднакво бързо и това води до проблеми. Комиксите достигат до все по-голям кръг зрители и все по-различни групи хора искат да видят такива, като себе си, във филмите базирани на тях. Говорим за хора с различна сексуална ориентация, пол, раса и др.

Супергероите-жени са изключително популярни в наши дни. Да винаги ги е имало, но сега тук са Алената Вещица, Капитан Марвел, Черната вдовица, Жената чудо… Не може да се каже същото за супергероините с увреждания. Да вече сме виждали Дявол на доброто (Чарли Кокс). Джеймс Род (Дон Чийдъл) получи своите рано преди пет години в „Капитан Америка: Войната на героите“. Патрик Стюарт в ролята на Професор Х е икона. А жени?

„Стрелата“ опита да превърне Фелисити в Оракула. Веднага след това, сериала заличи увреждането и, като я изправи от инвалидния стол. Супергероини с увреждания трябва да бъдат показвани, но достатъчно интелигентно и правдиво.

Има сериозен дисбаланс в представянето на супергероини с увреждания, но 2021г. поставя началото на сериозния опит това, да бъде поправено. И да бъде поправено по правилния начин.

Героините представени през миналата година не се изправят от инвалидния стол, не съществуват за да показва болка или да поддържат сюжета или за да шокират. Тези успешно представени дами са началото на една голяма стъпка в правилната посока.

Барбара Гордън („Титани“)

Героинята се присъедини в третия сезон на „Титани“. Историята показа моменти от преди тя да има нужда от инвалидна количка. По-важна бе арката и в наши дни- да стъпи в обувките на баща си, в ролята на полицейски комисар на Готъм.

„Титани“ дори представя Барбара, като временен обект на чувствата за основния герой Дик Грейсън, в новия сезон. Изследват се историята им и чувствата между двамата в наши дни, които влияят пряко върху съвместната им работа по спасяване на Готъм.

Барбара НЕ Е представена, като пасивен герой. Тя е изключително деен полицейски комисар и прави всичко по силите си за да брани Готъм по време на целия сезон. Понякога се изправя дори срещу самите Титани. Тя има достъп до Оракула и възможността да преценява дали да използва силите му.

Барбара дори се бие срещу нападател и използва бойна техника (без оръжие) в сцена, която е меко казано впечатляваща.

Макари („Вечните“)

Макри (Лорън Рудолф „Живите мъртви“) идва на големия екран и се присъединява към кино вселената на Марвел във „Вечните“. Филмът е изключително различен от всичко, което Марвел са павили до момента и по тон и по стил. Макри е първото ярко представяне на супергерой с увреждане във филм на Марвел.

Да покажеш създаването на герой с увреждане и целенасочено поправяне на грешките до момента и силен начин да подкрепиш общността, към която той принадлежи. Самата общност все още трябва да се бори за достъпност и равенство, но показването на богоподобен герой, който целенасочено създава глух пазител и му дава супер сили, както и семейството му, което по естествен начин може да комуникира с героя, показват че хората с увреждания принаделжат към обществото и не заслужават една проста приемственост.

Макари е един красив герой, който има много приятели и романтична история с Druig. Филмът успява успешно да балансира с история, динамика и герой, за да ни представиу пълнокръвна героиня, с увреждане.

Мая Лопез („Ястребово око“)

Мая Лопез (Алакуа Кокс) бе представена в „Ястребово око“, като противник на главния герой или по-точно на неговото алтер-его, Ронин. Поредицата прекарва много време в преживяванията на героите си с увреждания. Мая е глуха и има ампутация. Ситуацията и е прекрасно представяне на това как двама представителите на общността (Клин и Мая) могат да се различават коренно поради обстоятелствата около тях.

Историята на героинята и не се фокусира върху увреждането и, а по-скоро върху това, да покаже герой, който се чувства далеч по комфортно в състоянието си от Клинт. Тя се опитва да преодолее раните, следствие от задълженията на баща и и същевременно с това да избяга от Уилсън Фиск (Винсънт Д’Онофрио).

Marvel вече разработват spin-off сериал за героинята и, който ще бъде излъчен по Disney +. Името му е „Echo“. Тя ще бъде първата жена с увреждане, която ще има собствен сериал по стрийминг гиганта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =