Берлин през 20-те години на миналия век е ослепително място, но времената са трудни и са белязани от бедност и престъпност. Вики пристига в града, водена от обещания за по-добър живот, но надеждите и мечтите ѝ са разбити веднага щом пристига там. Без жилище и нищо на свое име, тя си намира работа като продавачка в новооткрит и бляскав универсален магазин, наречен „Йонас“, но и неговите основатели се борят за оцеляване.

Когато Вики се влюбва в привидно безпаричния пианист Хари, тя не знае, е, че той е синът на нейния шеф Артър, собственика на универсалния магазин. Класовото разделение между тях се превръща в на пръв поглед непреодолима пречка, тъй като баща му има други планове за него, и така започва една невъзможна любовна история…

„Къщата на обещанията“ дебютира по Epic Drama на 10 септември от 22:00 часа, а това са 10 факта за снимките на новата продукция от създателите на Babylon Berlin.

1. Всички кадри от универсалния магазин „Йонас“ са снимани изключително в Гьорлиц. Универсалният магазин в Гьорлиц е построен през 1913 г. в стил Ар Нуво. Луис Фридлендер започва кариерата си на търговец с търговия на кожи, също както и родителите на Алис Грюнберг. Отнема около 8 седмици, за да се построи интериора на универсалния магазин.

2. „Мраморният“ етаж е специално проектиран за „Къщата на обещанията“ и в действителност е естествено изглеждащо фолио, което е залепено върху оригиналния под, което прави залата за продажби да изглежда още по-голяма.

3. Универсалният магазин в Гьорлиц е използван също като фон на филма на Уес Андерсън „Гранд хотел „Будапеща“ от 2013 г.

Folge 3/Alice (Nina Kunzendorf, l.), Arthur (Alexander Scheer, m.) und Ilsa (Valery Tscheplanowa, r.) während der Eröffnung des Jonass

4. Външните снимки на магазин „Йонас“ също са заснети в универсалния магазин на Гьорлиц, като след това с помощта на видеоефекти са адаптирани към оригинала – например, червените сенници на витрините.

5. По време на строежа на декора на универсалния магазин и на Шьоненфиртел в Гьорлиц броят на заетите е достигал до 80 човека, включително трима художници на декори и стенописи от Италия.
Цялата тераса на покрива е реплика на оригиналната тераса на магазина от приземното ниво, направена от дърво. Заснета е на „зелен екран“, за да може след това по време на постпродукцията, с помощта на специални видеоефекти, да бъде вмъкнат Берлин от 1929 година.

6. Около 1000 различни костюма са използвани само за главните и поддържащи роли. Статистите са били облечени допълнително с около 4000 костюма от епохата.

7. Платовете, използвани за костюмите, идват от модния дизайнер Драйс ван Нотен. Според режисьорката Шери Хорман, костюмите е трябвало да вдъхнат живот на околната сивота отвън и отвътре, с „шарките и цветовете на модния дизайнер“.

8. Модният дизайнер Гуидо Мария Кречмер проектира уникална рокля специално за „Къщата на обещанията“.

Folge 9/ Harry (Ludwig Simon) wartet auf den Musik-Produzenten

9. Екип от шест до осем шивачи са били винаги на разположение на мястото на снимките, за да могат да реагират за внезапни промени и да направят финални корекции по костюмите след репетициите с костюми. Трима външни шивачи в Хамбург, Кьолн и Берлин също правят костюмите са сериала. Отделът за костюмите наброява около 50 човека.

10. Около 100 перуки са били използвани за главните и поддържащите роли. Те са дело на два магазина за перуки и в някои случаи са били направени специално за сериала. За продукцията са били ръчно изработени и многобройни бради.

Главните действащи лица са:

Наеми Флорез изпълнява ролята на Вики Малер

Чисто отчаяние кара Вики да вземе куфара си и да замине от родното си село в Померания за Берлинския метрополис.

„Двадесетте години на XX век са невероятно многостранни и предлагат огромно количество материал. В това отношение „Къщата на обещанията“ беше просто прекрасна.“

Лудвиг Саймън играе ролята на Хари Грюнберг

Хари живее в два свята: от една страна той е Хари Грюнберг, син на герой от Великата война) и собственик на универсален магазин Артур Грюнберг и студент в музикалната консерватория. В неговия друг, таен свят, Хари е пианист в бар от дивия и танцуващ Берлински нощен живот.

Александър Шеер е в ролята на Артур Грюнберг

Артур, син на мигриращо еврейско семейство търговци, е оженен от родителите си против волята си за Алис Йонас, дъщеря на заможен търговец на кожи. Когато избухва Първата световна война, Артур е един от първите доброволци и се превръща в прочут герой като пилот, сеещ смърт по време на войната.

Folge 12 / Vicky (Namei Florez, l.) und Harry (Ludwig Simon, r.) im Keller des Eden

„Замислен като голяма семейна панорама, нашият сериал първо и основно разказва историите на хората от Берлин между световните войни; Берлин, градът на момента, третият най-голям метрополис в света и негов културен център.

 Разказваме за мечти, надежди, видения, трудна действителност в бурни времена на катаклизми и промени. И всички тези истории се събират, пресичат и докосват в универсалния магазин „Йонас“, първият европейски кредитен универсален магазин. Сградата в Берлинския Митте, която днес отразява историята на страната ни през годините, е повече от всяка друга именно „къща на обещанията“.

Нина Кунцендорф играе ролята на Алис Грюнберг

Алис знае, че Артур не я обича и това я кара да страда. При все това тя се наслаждава на социалния живот, свързан с Артур – вилата, прекрасните рокли, партитата и ходенето на опера. Семейство Грюнберг са желани гости навсякъде. Блясъкът на Артур блести също и върху Алис. А в берлинското висше общество тя се движи като риба във вода – това е нейният свят.

Българският актьор Самуел Финци се появява в девет епизода от първи сезон като Карл Голдман. 

 „Къщата на обещанията“ дебютира по Epic Drama на 10 септември от 22:00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 1