Finding_Nemo_3D_news

ОТ ТОНИ МИХАЙЛОВ

Чувам стенанията на планетата, усещам жестоките й страдания и се опитвам да ги облекча. Тя умира. Какво да сторя, Господи? Пулсът й е бавен и неравномерен. Не мога да стоя и просто да гледам. Все още има шанс да се оправи, въпреки тежката диагноза. Белите й дробове спират да функционират. Сърцето се задушава от мастни образувания. Туморът в главата й расте и придобива чудовищни размери. Остават броени часове до края. Мисията ми е известна. Заемам се с тоновете боклук, които подритваме небрежно всяка сутрин на път за работа. Но това ще отнеме месеци, а аз не разполагам с толкова време. „Не се отчайвай, чуваш ли!? И опитът е от значение!” – повтарям си го постоянно, за да си вдъхна кураж и малко надежда. Не е лесно да се бориш срещу милионите, които са виновни за предстоящата смърт. Докато непрестанно прочиствам раните на планетата, останалите ми се смеят. Чувам зад гърба си: „Загубеняк!” или „Нямаш ли си друга работа?!”. Не обръщам никакво внимание. Планетата умира. Едва ли друго има значение в този момент. За да подпомогна дишането й, посаждам две дръвчета. Може поне малко да облекчи страданията. Настъпи нощта. Изведнъж земята се разтресе, сякаш беше решила да отмъщава. Последва финален, изпълнен с огорчение и болка, крясък. Гробна тишина. Уплахата у хората премина бързо. Но най-страшното тепърва предстои. Всеки един започна да се разгражда. Краката и ръцете му изсъхват, главата му се пръска, органите му валят един подир друг, гърчейки се безпомощно на земята. Остана безформена маса, която попи дълбоко в пръстта, заличавайки и последния спомен за човечество. С настъпването си, сутринта разкри още по-жестока действителност. Навсякъде водата плаче отровена. Дърветата лежат убити със свалени корони. Няма и част от водният свят. Всичко свърши. До мен има красива птица без човка и криле. Очите й ме умоляваха да сложа край на живота й още сега. Заваля дъжд.И небето скърби. Това е последното, което виждам. Прости ми, моя планета! Опитах се да победя в неравностойна битка. Пръстът на човека, забит в раната ти, не й позволи да зарастне. Питаш защо? Нямам отговор. Сбогом!

FNC-147_rgb
Резултатът от човешката намеса е един от основните акценти и в хитовата анимация на режисьора Андрю Стантън „ТЪРСЕНЕТО НА НЕМО”. Възродена в дигитален 3D-формат, историята е добре известна на малчуганите. А и не само! Но, за да не пренебрегнем тези, които още не са се потопили в океана с рибките, ще я обходим накратко. Представете си красивият воден свят. Познати и непознати твари кръстосват обширното пространство. Ето го и Марлин. Не може да спре да върти перката си от вълнение, защото му предстои най-голямата радост – ще става баща. Щастлив, прегърнат с половинката си, той се чуди с какви имена да дари многобройните си рожби. Нека и те се назовават Марлин. Логично, нали? А Немо как ви звучи? Да, и мен ми харесва. Но перфектният семеен момент бива нарушен. При лошо стечение на обстоятелствата, Марлин остава сам. Неизлюпените деца вече ги няма, а и от половинката му няма помен. Защо всичко му беше така лесно отнето? Това ли заслужаваш, Марлин? Сред анемонията е останало едно единствено дете. То ще бъде Немо. Все пак, Марлин ще има честта да бъде баща. Немо расте бързо, интересува се от заобикалящия го свят и обича безкрайно своя баща. Но страхът в малката риба-клоун побеждава любопитството. Всичко изглежда толкова непознато, непредвидимо и опасно. Но все някога трябва да се прескочи бариерата, нали? Ето, че настъпи и първият учебен ден. Немо е във възторг и буди баща си с изгарящо нетърпение. Това е нещо ново и интересно, както и идеална възможност за преодоляване на страха, за себепознание и вписване в света на още непонятното. Марлин е на нокти. За пръв път синът му няма да е близо до него с часове. Ами ако му се случи нещо лошо? Немо е единственото, което придава смисъл на съществуването му. Не му ли е малко рано за училище? То може да почака. Но желанието на Немо е по-силно от всичко. Неочаквано, бащината притеснение се превръща в горчива реалност. Хора се спускат в океанските дълбини и взимат рожбата на Марлин. За какво? Не мога да ги разбера това хората що за твари са! Немо е изгубен. Баща му е съсипан. Оставя дома си и тръгва след проклетата човешка лодка. Тя е твърде бърза и след броени секунди се скрива от погледа на Марлин. Помниш ли какво обеща на Немо? „Никога няма да позволя да ти се случи нещо лошо!” А какво направи? По време на отчаяното си търсене, Марлин се впуска в различни приключения. Запознава се и с рибата Дори. Тя страда от краткотрайна памет, което леко усложнява издирването на Немо. Но пък е верен приятел, лекуващ изцяло самотата в тежкия момент. Голяма акула се изпречва на пътя им. Оказва се, че е член в групата на „анонимните рибояди”. Приключението на Марлин тепърва започва. А Немо е затворен между четири стъклени стени. Къде си татко? Дали Марлин ще се превърне в герой за сина си? Дано говори китски…


През 2013-та отново ни напада десетгодишната анимация на Стантън. „ТЪРСЕНЕТО НА НЕМО” 3D е изпълнен с познатия хумор, комични ситуации и поуки. Засегнати са три жизненоважни проблема. Намесата на човека и представянето му като демон е само малка част. Задава се посока на мислене към запазването на водния свят. Поглеждайки по глобално на проблема, отправен е призив за спасяването на планетата, чиито основен разрушител сме ние самите. Тъжната истина. Анимацията хвърля поглед и към отношенията родител-дете. Отговорено е ясно на няколко въпроса и заета стабилна позиция. Какво би направил баща за детето си? Нужна ли е свобода на избора и решенията? Подходът в „ТЪРСЕНЕТО НА НЕМО” 3D е добър и внушителен. В това няма никакво съмнение. Стигаме и до направената модернизация. Беше ли нужна? Да, в случай, че родените след 2000-та изпитват нужда да наваксат изгубеното и то в прекрасна визуална форма. Надявам се и децата на бъдещето да не бъдат ощетени. Нека след години им се предложи рибешката история, ако е възможно в 5D-формат. Нали трябва да вървим напред и нагоре? Лично аз, не забелязах огромна разлика след добавянето на модерната екстра. Тоест, стори ми се ненужно връщането на рибите на големия екран, след десетгодишно отсъствие. Но децата ще останат впечатлени и ще протягат ръце, за да докоснат Немо. „Той е като истински, мамо!” Ако сте над 12 години, няма да ахнете от промяната. Това е истината. Анимацията „ТЪРСЕНЕТО НА НЕМО” 3D получава ниска оценка сега, стъпвайки върху високата си от 2003-та година. По отношение на вложените идеи – нямам забележки. Те ме карат да се върна на въпроса: Кой убива планетата? Аз? Ти?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =