zritlna izmama

  Оm ТОНИ МИХАЙЛОВ

Поредна безсънна нощ пред съскащия телевизор. Навън е тъмно като в рог. Чува се далечен вой на кучета. Не ми пука. До преди дни бих се ядосал, че шума ми пречи да спя спокойно. А сега? Откакто изгубих дъщеря си, не забелязвам света. За мен той спря да се върти в онзи болезнен момент. Крехкото и нежно тяло бе захвърлено от реката в покрайнините на града. Кой би посегнал на малката ми принцеса? Не съм спрял да търся отговор на този въпрос. Ръцете ми се стягат инстинктивно и си представят, че стискат здраво изверга, докато тялото му не се отпусне напълно. Парещи сълзи се стичат по бузите ми. „Не искам да съм сред живите!” си повтарям наум, а болката гори и последната частица човечност у мен. Мечтая за отмъщение. Но мисълта за нея ме спира. Едва ли тя би искала да се превръщам в убиец. Нали, принцесо? Поглеждам нагоре, сякаш ще получа отговор. Усещам как гърдите ми се стягат, въздухът не ми стига – губя съзнание. В този момент чувам дрезгав мъжки глас. „Мога да ти помогна!”. Пред мен стои много висок човек в черни дрехи и с качулка на главата. Не мога да видя лицето му. „Искаш ли или да си вървя?”. От устата ми се изстрелва: „Да! Но как?”. Човекът се смее и след секунда вече държи в ръката си тесте карти. Гледа ме право в очите. „Избери си карта!”.

Now_You_See_Me_4Пръстите ми преместват няколко, но се спират на една. „Не точно тази!”. Питам: „Защо?”. Отговаря: „Шегувам се! Просто стара закачка. Сега, запомни избора си и пъхни картата обратно в тестето!”. Съвсем тихо: „Готово!”. Човекът бърка, размества, говори си. Явно вече е готов, защото пред лицето ми стои карта и то тази, която изтеглих преди минута. „Правилната ли е?”. Аз: „Да!”. Той: „Сега слушай внимателно! Ако разгадаеш магьосническия трик в рамките на едно денонощие, ще те заведа при дъщеря ти!”. Сърцето ми бие бясно. „Но…как?”. Човекът отново се смее. „Просто магия! Вярваш ли?”. При мисълта, че ще видя дъщеря си отново съм склонен да повярвам и в невъзможното. „Имаш двадесет и четири часа!”. Човекът с качулката се отдалечава. В ръката ми има тесте карти. Залавям се за работа. Времето минава неусетно. Не се чувствам готов! Той се появява отново. „Надявам се да си се справил!”. Аз: „Не съм сигурен!”. Смее се: „Пробвай!”. Човекът избира карта и я връща в тестето, след което му я показвам. „Същата ли е?”. Той се мръщи. „Същата е! Хайде, ела с мен!”. Заслепява ме ярка светлина. Боже мой, ето я малката ми принцеса. Неземно красива. Усмихва се и тръгва към мен. „Не плачи, татко! Тук съм!”. Прегръщам я силно. Сепвам се от силен кучешки лай. Защо, Господи? Всичко е един прекрасен сън. Боли. Очите ми се спират на масата до мен. Там има карта.

Now_You_See_Me_10Магьоснически трикове са в основата и на трилъра от Луи Летерие ЗРИТЕЛНА ИЗМАМА”. В първите минути на лентата, историята ни прави част от живота на четирима души, изкарващи прехраната си чрез трикове. Даниъл Атлас (Джеси Айзенбърг) е в центъра на града и занимава събралата се публика. „Изберете си карта! Не точно тази!” ще ви каже той с чаровна усмивка. „Познах ли?”, след което ще отговорите утвърдително, впечатлени от таланта на илюзиониста. Джак Уайлдър (Дейв Франко) е следващият, опитващ се да измами сетивата. Е, не е добър колкото Даниъл, но се опитва. „Вижте как ще огъна лъжица само със силата на мислите си!”. Аплодисменти! Поредният чудак, наричащ себе си „менталист”, е Мерит Маккини (Уди Харелсън). Ако имате тайни, дръпнете се настрани, защото нищо не остава скрито от дарбата му. „Хм, били сте на почивка, но…криете…виждам име на жена. О, не! Вие сте безсърдечен! Със сестрата на съпругата ви? Засрамете се!”. Е, предупредих ви. Остана да ви запозная и с четвъртия човек. Представям ви Хенли Рийвс (Айла Фишър) – красавица с кратък номер в клуб. Опасното шоу включва вериги, катинар, малък ключ, вода и пирани. Не се препоръчва за хора със слаби сърца. Но, все пак, трябва да признаете, че е добра! Точно тези четирима са избрани от ръката на съдбата. Всеки един от магьосниците получава специална карта, върху която пише дата, час и място за среща.

Now_You_See_Me_18

Какво означава това? Реалност или добре изглеждаща измислица? Илюзионистите се срещат. Възложена им е задача. Успешното й изпълнение ще донесе на четиримата мечтаното. Лентата на Летерие ни пренася година напред във времето. Илюзионистите вече имат собствено шоу и хиляди привърженици. Магьосническата трупа се нарича „Четиримата конници” и изпълнява невиждани трикове. Зрителна измама? Може би! В първото си представление те извършват обир на банка. Публиката е във възторг, ФБР е по следите им. Случаят е поверен на агент Дилън Роудс (Марк Ръфало) – човек, който не вярва в магии. А трябва ли? ФБР се затруднява, разследването изглежда невъзможно. Интерпол изпраща наместник – Алма Дрей (Мелани Лаурен). По това време илюзионистите продължават да извършват дръзките си обири, докато текат представленията им пред неподозиращата публика. Съвсем отчаян, Роудс се обръща за помощ към вече „пенсионирания” илюзионист Тадеус Брадли (Морган Фрийман). Той би трябвало да е наясно с абсолютно всичките трикове и тайни на магьосническата трупа. Ще помогне ли на разследването? Роудс и Дрей се чудят каква ли ще е следващата стъпка на илюзионистите. За да я разгадаят, пазителите на реда трябва да проумеят, че колкото повече се взираш, толкова по-малко вижда. Време е за финалното шоу. Уважаеми дами и господа! Представям ви „Четиримата конници”!

Now_You_See_Me_22

Магията на киното успява да плени публиката за пореден път. Илюзионистът Луи Летерие осъществява мащабен и невиждан досега проект. За изпълнението му, той разчита на звезди като Джеси Айзенбърг, Марк Ръфало, Уди Харелсън, Морган Фриймът, Дейв Франко, Айла Фишър и Майкъл Кейн. Каква магьосническа трупа само, а? Смятам за полезно и интересно да спомена следните факти. Сценарист на продукцията е Боаз Якин. Да! Правилно си спомняте – той е режисьор на „Сейф” с участието на Джейсън Стейтъм, както и на „Градски момичета” с Британи Мърфи, ако се върнем малко назад. Режисьорът Луи Летерие има зад гърба си хитови заглавия като „Невероятният Хълк”, „Дани Кучето”, „Транспортер”, „Сблъсъкът на титаните”, „Транспортер” 2. В ЗРИТЕЛНА ИЗМАМАилюзионистът работи за втори път с Морган Фрийман след „Дани Кучето”. Чували ли сте за Дейв Франко? По-малкият брат на Джеймс Франко се справя отлично с поверенатаNow You See Me_poster му роля. Любопитно е и, че за пръв път виждаме Харелсън и Фрийман заедно – две от големите имена в киното. Сигурно се чудите защо отделям време, за да спомена всичко това. Просто информативно? Съвсем не! Искам да стане ясно колко много са причините този проект на Летерие да се увенчае с успех. Впечатляваща палитра от наситени цветове, използвани по най-подходящия начин. Мисията е възможна, благодарение на силните карти в ръката на режисьора – блестящ сценарии, звезден състав, стабилна актьорска игра, изящно операторско майсторство, добра хореография на сцената. Изброеното до тук не е плод на зрителна измама. Какви са поуките? Ще ги класирам по следния начин:

1. Вярвай в магията!без въпроси, без колебание, без съмнение в съществуването й. Тя се случва без предупреждение и дарява вярващите с щастие. Може би следващият си ти?!
2. Животът е една несполучлива магия, а краят му идва точно преди да я разгадаеш! – Несправедливо, нали? Трябва да се примириш и да спреш усилията, които полагаш, за да я разобличиш. Причината е следната:
3. Колкото повече се взираш, толкова по-малко виждаш! – Просто затворете очи и се отпуснете в прегръдките на магията. Ще броя до десет и когато щракна с пръсти, вие няма да помните нищо от прочетеното. Получи ли се? Мамка му, ще пробвам пак!

Предишна рецензия:

„ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО” – когато страхът е избор

Очаквайте:

Човек от стомана

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 6 = 2