Тайният свят на Финик“ е на една ръка разстояние. Точно ден преди специалната VIP премиера и 3 дни преди филмът да тръгне по кино салоните в цялата страна, поканата ни за разговор приема актьорът Явор Караиванов, който озвучава главният герой в анимацията.

Добре дошъл Яворе и честита нова 2023г. 🙂 Страхотно, ударно начало за теб с премиера още в Януари !

Cineboom: Защо се съгласи да започнеш 2023г. с анимация? Да озвучаваш анимационен филм има ли своето очарование?

Явор: Честита нова година! Нещата не опират точно до избор – просто правя това, което обичам. Обичам професията си, защото тя ми дава възможност да влизам в най-различни образи, а анимациите ме вкарват в света на фантастичното, което прави актьорската ми работа още по-вкусна. Всъщност съм късметлия, защото годината започна с любими мои неща – посрещнах 2023 в Занзибар, а сега е премиерата на много приятен анимационен филм, в който озвучих главната роля. Супер яко начало!

Cineboom: Как ролята на Финик стигна до теб?

Явор: Ани Тодорова, която е режисьор на дублажа на „Тайният свят на Финик“, след като изгледала филма, решила, че този чудесен идиот е точно като за мен, споделила идеята си с Емо Симеонов – шефът на Про Филмс – доколкото ми е известно, той веднага се е съгласил и ето ни тук… Идиотите са ми запазена марка хахаха (използвам думата в най-симпатичния ѝ смисъл!).

Cineboom: В CV-то ти откриваме роли в „Трансформърс“, „Междузвездни войни“, „Хари Потър“ и дори „Аватар“. Кое изискваше повече от теб- работа по блокбастъри, като тези или работа във филм, като  „Тайният свят на Финик“?

Явор:  Винаги изисквам от себе си максимума. Зрителите заслужават най-доброто, на което съм способен, така че няма значение дали филмът е блокбастър или не… Всъщност кой знае дали „Тайният свят на Финик“ няма да се окаже блокбастър 😉

Cineboom: В НАТФИЗ си учил заедно с Владо Карамазов. Защо не го доведе да озвучи Мъфин? Някак страшно щяхте да си паснете двамата на екран J, не мислиш ли?

Явор: Ааа, този въпрос не към мен – не съм в позиция, в която да водя когото и да било хахаха… Иначе да, със сигурност щеше да се получи много приятно, защото Владо е чудесен и като озвучаващ актьор!

Cineboom: Озвучаването по „Тайният свят на Финик“ си записвал сам. По- лесно ли е, ако дублажа се случва в пряк контакт с останалите актьори?

Явор: Партньорството е ключово в нашата работа, но в синхронния дублаж принципът е такъв – всяка роля се записва самостоятелно и реално си партнирам с актьорите от оригинала. А това, че поназнайвам английски, доста ми помага в това упражнение 😊

Cineboom: Героят ти е голяма беля и наистина забавен. Бил ли си беля, като малък? Забавно хлапе ли беше Явор Караиванов?

Явор: Хахаха като хлапе не бях Явор Караиванов, а просто Явор… Дори Явор не бях, а Яво, защото се научих да казвам „р“ на четири години и половина. И слава богу, защото иначе едва ли щяхме да си говорим сега 😄. Като цяло бях относително кротко и доста съобразително хлапе, ама имаше един период, в който без да искам правех страшни бели – породени най-вече от любопитство. А колкото до това дали съм бил забавен, хм… Често се случваше нашите да закъснеят да ме вземат от детската градина, аз оставах сам с „другарките“ и им играех части от новогодишната програма, например хахаха – май им беше забавно…

Cineboom: Какво би искал зрителите да извлекат, като поука, след като изгледат филма

Явор: Че истинското приятелство е безценно и че войнстващата посредственост може да бъде преодоляна и победена с оригинални идеи и любов.

Cineboom: Кого ще доведеш на VIP премиерата на „Тайният свят на Финик“?

Явор: Племенниците ми Ива и Игор. Както и няколко мои приятели – някои от тях ще дойдат с децата си 😊

Cineboom: Трудно ли  се работи с Pro Films?

Явор: Оффф, страшна работа… Мъ-ка! 😄 Шегувам се, разбира се! В ПроФилмс винаги е царяла изключително приятелска атмосфера – нещо, което много ценя и не мисля, че съм срещал в такава степен в другите студиа, в които съм работил ❤️

Cineboom: Какво ти предстои в професионален план, след като „Тайният свят на Финик“ поеме на своето пътешествие по родните екрани?

Явор: Естеството на работата ни е такова, че не можем да планираме ангажиментите си – не знаем в какви проекти ще бъдем поканени да участваме, не знаем какви кастинги ще правим и дали ще спечелим някой от тях… Тази неизвестност е част от вълнението при нас. Но пък буквално преди няколко дни научих, че Дан Повенмайер – създателят на „Финиъс и Фърб“ е подписал договор с Дисни за нови 40 епизода, което за мен е супер вълнуваща новина, защото „злодеят“ д-р Дуфеншмърц е най-любимият ми идиот от всичко, което съм правил досега (за думата „идиот“ се разбрахме, нали 😄)… Така че – stay tuned!

Благодарим за този разговор. Дано „Тайният свят на Финик“ да бъде успехът, с който 2023г. да стартира за теб, като по вода!

Заглавието дебютира на 20.01.2023г. само в кината. От ПроФилмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =