Премиера в България: 24.02.2012г.
Световна премиера: 17.02.2012г.
Жанр: Екшън, Комедия, Романтичен
Продължителност: 103 минути
Формат: 2D
Сценарист: Тимъти Даулинг, Саймън Кинбърг
Режисьор: МакДжи
В ролите: Рийз Уидърспун, Крис Пайн, Том Харди, Тил Швайгер, Анджела Басет
Разпространител: Александра филмс / 20th Century Fox

ФДР (Крис Пайн) е красив, възпитан и самоуверен мъж, надарен с необикновен талант да привлича красиви жени. Неговият най-добър приятел и партньор Джеймс, познат като Тък (Том Харди), също има привлекателна външност, но няма опит в романтичните отношения. Комбинацията от изключителния им нюх, професионалните способности и атрактивен външен вид, ги прави най-добрите агенти на ЦРУ. Но дългогодишната им дружба и партньорство в работата са поставени на изпитание, когато на двамата неволно започват да излизат с една и съща дама.
Когато ФДР и Тък разбират, че са споделят един и същ обект на жеалание, тейните инстинкти за съперничество се пробуждат – правилата на битката са установени, всички подмолни трикове са разрешени, нека по-добрият победи.
В любовта и шпионажа няма забранени оръжия.

[tabs title=““ active=0 event=“click“]
[tab title=“Трейлъри“]
[/tab]
[tab title=“Галерия“]


[/tab]
[tab title=“Новини“]
Новини за филма ТУК[/tab]
[tab title=“Още за филма“]

В новата екшън комедия на режисьора МакДжи („Ангелите на Чарли“, „Терминатор: Спасение“) „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“, Крис Пайн и Том Харди са в ролите на двама топ агенти на ЦРУ, които са неразделни партньори и най-добри приятели до момента, в който не откриват, че са влюбени в една и съща жена (Рийз Уидърспун). Мъжете, успели да пречупят цели вражески нации, сега ще използват своите превъзходни умения и безкраен арсенал от високо технологични джаджи срещу своя най-голям противник – един друг.

  Франклин Делано Рузвелт Фостър, по-известен като FDR (Пайн), е красив, възпитан и самоуверен мъж, надарен с необикновения талант да привлича красиви жени. Неговият най-добър приятел и партньор Джеймс, познат като Тък (Том Харди), също разполага с привлекателна външност, но няма почти никакъв опит в романтичните отношения. Комбинацията от изключителния им нюх, професионалните способности и атрактивен външен вид, ги прави най-добрите агенти на ЦРУ. Но дългогодишната им дружба и партньорство в работата са поставени на изпитание, когато по стечение на обстоятелствата двамата започват да излизат с една и съща дама.

  Това е Лорън Скот (Уидърспун), която работи като главен оценител на потребителски продукти, има обширни познания в своята област и е ценена в службата си. Това, което не знае, е как да срещне подходящия мъж. Нейната най-добра приятелка Триш (Челси Хандлър) взима нещата в свои ръце и я включва в сайт за онлайн срещи, където Тък (без особено желание) също се е присъединил наскоро.

  Първата среща между Тък и Лорън е многообещаваща, но минути след като се разделят, Лорън случайно се сблъсква с FDR, който се оглежда за ново романтично завоевание. Притисната от чара и настоятелното му ухажване, младата жена се съгласява да излязат заедно. Тя не може да повярва на късмета си, че след като толкова време е била необвързана, сега излиза с двама перфектни мъже. Междувременно FDP и Тък разбират, че са споделят един и същ обект на желание и инстинктите им за постоянно съперничество се пробуждат. Правилата на битката са установени, всички подмолни трикове са разрешени, нека по-добрият победи.

В любовта и шпионажа няма забранени оръжия.

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

„ШПИОНСКИ СВАЛКИ“  е разказ за двама топ шпиони на ЦРУ, които са партньори от много години и най-добри приятели. След поредица от съвпадения, които дори те не могат да предусетят, FDR и Тък се влюбват в една и съща жена, – казва продуцентът и сценарист на филма Саймън Кинбърг. – Те решават да продължат по отделно да се срещат с Лорън, за да видят кого ще избере. Всеки един от тях започва да се влюбва все повече и да се опитва да саботира другия, използвайки своите шпионски тактики и технологии. Лорън, която просто иска да открие подходящия мъж, си няма на представа, че FDR и Тък водят такава война за любовта й.”

Историята за сблъсък между двама шпиони и доскорошни най-добри приятели, които разполагат с невероятни умения, е неделима част от хумора и действието на филма. Режисьорът МакДжи иска тези комични и заредени с много екшън ситуации да са свързани с действителността. „Искахме да ги представим по много правдоподобен начин, – казва режисьорът на „Ангелите на Чарли“ и „Терминатор: Спасение.“ – Не желаехме да правим пародия или нещо подобно. Хареса ми идеята да се възползваме максимално от лидерските характеристики на Тък и на FDR. Ако Джеймс Бонд се изправи срещу Итън Хънт, дали ще изпитат уважение един към друг. Разбира се! Но дали единият ще се примири и подчини на другия. Няма начин! Така е и във филма – всеки от тях е запознат с уменията и качествата на другия, но накрая всеки залага на себе си. И именно това е двигателят на целия филм.”

„Всяка жена си мечтае да има двама невероятно сексапилни и привлекателни мъже, които да се борят за любовта й. – казва Уидърспуун.  – Лорън си няма на представа, че Тък и FDR са тайни агенти. Понякога имах чувството, че „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ съдържа два различни филма в себе си. Моят персонаж участва в комедия, а тези на Крис и Том са в екшън.”

Уидърспун също оценява двете страни на характера на своята героиня. „В службата си Лорън е най-решителната жена на света, тя взима категорични решения на момента. Но в личния си живот е изключително колеблива. Смятам, че много хора биха открили нещо общо с начина, по който героинята ми търси най-подходящия мъж за себе си.“

Със сигурност това е труден избор, защото нейните ухажори са красиви, интелигентни, романтични… и са двамата най-добри тайни агенти на света. Вече години наред поколения филмови зрители са забавлявани и привличани от възбудата, която витае около супер шпионите. „С образи като  FDR и Тък, ние разполагахме с необходимите елементи за класически шпионски филм, – казва МакДжи. – Това, което е привлича интереса на публиката към този тип филми, е че винаги ситуацията е на живот и смърт  съдбата на целия свят е заложена на карта и всичко зависи от някой, чиято работа е пълната противоположност на ежедневието на повечето хора. Всеки от нас иска да пътува по света, да посети екзотични места, да кара луксозни коли, да разполага със свръхмодерни оръжия и да е неустоим за противоположния пол. Целият екип се забавлявахме с всички това. И според мен най-хубавата част от филма е, че FDR и Тък са невероятно умели и вещи в този свят на тайни агенти. Но когато се намесят чувствата и става дума за избора на сърцето, те са като всички останали хора – пълни невежи.”

За образа на FDR, създателите на филма търсят човек, когото режисьорът МакДЖи определя като „чаровен и самонадеян самец. Някой, който до съвършенство да владее умението да привлича и покорява жените. Когато става дума за такъв вид магическа смес от присъствие и енергия,  Крис е шампионът тежка категория.”

Пайн покорява Холивуд и се превръща в една от най-горещите филмова звезди с превъплъщенията си като младия Джеймс Т. Кърк в изключително успешния касов хит „Стар Трек“, както и в образа на неопитния влаков кондуктор в спиращата дъха екшън драма „Неуязвим“. Пайн описва своя персонаж в „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ като „консуматор на всякакви неща – чудесно уиски, добри цигари, хубави костюми, бързи коли и красиви жени. Не задължително в този ред. Той се забавлява и наслаждава на работата си като шпионин. Като малък със сигурност е гледал филмите от поредицата за Джеймс Бонд и си е казал: „Искам да стана такъв.“ В живота му няма място за много мисъл и усложняване на нещата, той просто действа.”

„От своя страна неговият партньор и най-добър приятел е обучен от най-сериозната шпионска школа. – продължава Пайн. – Тък е сложен, интересен и съкровен образ. Той е шпионин-екзистенциалист, докато FDR черпи с пълни шепи от възможностите, които му предоставя вакхалната вселена на тайните агенти. Вбесяващо талантливият Том Харди играе образа на Тък. Том е безкрайно чаровен и неимоверно привлекателен и внася в персонажа си част от сложната природа на своята  английска чувствителност.”

Дългото търсене на създателите на филма за ролята на Тък приключва, когато те виждат изпълнението на Харди в боксофис хита „Генезис“. „Том притежаваше всички, което искахме да бъде Тък. – припомня си Кинбърг. – Той има силно физическо присъствие, почти заплашителна аура и успешно изразява сложността на персонажа си. Освен това неговото чувство за хумор бе с много по-различен тон от това на Крис. Том наистина бе идеален за ролята.“

Макар да придобива световна известност след пробива си в невероятно успешния проект на Кристофър Нолан „Генезис“, Харди получава много похвали за участието си в „Рокенрола“ на Гай Ричи, „Лейър кейк“ и номинираната в три категории за награда Оскар® британска драма „Дама, поп, асо, шпионин“. На фона на досегашната му филмография, ролята му в екшън комедията „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ е нещо ново. „Том е актьор, който обича промените. – споделя наблюденията си Кинбърг. – Затова си мисля, че предизвикателството да участва в забавния романтичен екшън „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ го е привлякло към проекта.”

Харди е съгласен, че филмът му предоставя много различни  възможности за изява, в сравнение с досегашните му работи. „Сама по себе си, комедията не е лесно да бъде направена както трябва, – обяснява той. – Отначало си мислех, че ще е фасулска работа, но това е едно от най-трудните неща, които съм правил в живота си. Изключителено съм благодарен за опита, който натрупах.” Харди има и невероятния късмет негова екранна партньорка да бъде носителката на Оскар® Рийз Уидърспун. „Да работя съвместно с Рийз за мен бе истинска школа в този жанр.“

Към Уидърспун, Пайн и Харди се присъединяват и актрьорите Тил Швайгер и Челси Хандлър. Швайгер, един от най-големите немски филмови звезди и режисьори, влиза в ролята на Хенрих, опасен международен търговец на оръжие, който търси възможност да отмъсти на FDR и Тък за смъртта на брат му. Познат на публиката най-вече с превъплъщението си в образа на сержант Хюго Щиглиц от „Гадни копилета“ на Куентин Тарантино, Швайгер, споделя, че филма предлага много повече от мощен високотехнологичен екшън. „В основната си част „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ е разглежда  темите за приятелството и доверието по един изключително забавен начин.” – отбелязва той.

В ролята на Триш, най-добрата приятелка на Лорън, е неподражаемата комедийна актриса и писател Челси Хандлър. Триш е съпруга и майка, чиято мисия е да предлага честно и категорично мнение за любовния живота на своята необвързана приятелка. „Триш до голяма степен съм самата аз, но в омъжена версия, – казва не без насмешка прословутата със своята свободолюбивост Хандлър. – Триш не е най-добрият съветник, но Лорън има нужда от мнението й. Триш казва на Лорън  „Слушай, по-добре излез навън и направи онези неща, които всяка жена иска да направи! Нека купонът да започва!“ Думите й предизвикват необходимия разтърсващ шок, който дава първоначален тласък на Лорън да действа.”

Ридърспун казва: „Всеки от нас има по една такава откачена приятелка, която прави странни неща и съпреживява емоциите на дружките си, които все още излизат по срещи. За мен бе неимоверно забавление да работим заедно с Челси във филма. Тя бе идеалният избор за тази роля.”

За никого няма да бъде изненада фактът, че Пайн и Харди работят с доказани умения и голяма доза авантюризъм по време на  високооктановите сцени и каскади. Но публиката на „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ ще види за „първи път във филм“ Рийз Уидърспун, замесена на пълни обороти в екшъна с двамата главни актьори. Тя се заема да кара с бясна скорост военен джип, излита от люлеещ се трапец и облечена в пълно бойно снаряжение хваща в ръцете си огнестрелно оръжие за една изключително напрегната и безмилостна… игра на пейнтбол. „На финала на филма Рийз се оказва в центъра на екшъна,” – казва МакДжи.

За да бъдат образите на FDR и Тък правдоподобни като агенти на ЦРУ, на техническия съветник на филма с богат военен опит Пол Морис, е поверена задачата да ги обучи на основни прийоми. Морис работи с Пайн и Харди, като целта му е да им предаде възможно най-висока професионална подготовка в боравенето с оръжия и сцените с ръкопашен бой.

Художникът на постановката Мартин Рейнг и неговият екип подклаждат екшъна като създават оръжия и джаджи, използвани от FDR и Тък по време на битките „шпионин срещу шпионин“. Екипът на Лейнг проучва оръжията и наблюдателната техника на ЦРУ и пресъздава за филми прототипи, които са дори още по-вискотехнологични и с фантастични възможности.

Ергенската квартира на FDR трябва да отразява неговия скъп и екзотичен вкус. Затова продукцията се спира на преустроен апартамент с плувен басейн на покрива му. Басейнът има стъклено дъно, което позволява на човек, който седи в трапезарията да погледне към тавана и да види водата. Когато Лейнг показва апаратамента на МакДжи, режисьорът поглежда нагоре и е зашеметен от гледката, която се разкрива пред очите му.

След края на снимките, МакДжи и екипът му започват работа върху монтажа, озвучаването и добавяне на финални щрихи по визуалните ефекти. След периода на постпродукция те показват филма пред разнородна група зрители, за да преценят от реакциите им как би се приел той. Предварителната прожекция има страхотен успех и показва, че „ШПИОНСКИ СВАЛКИ“ намира одобрението на различни зрителски групи – мъже, жени, необвързани и двойки. Този факт навежда продуцентите на идеята да изберат нестандартна дата за световната премиера на филма (която обикновено е петък) – 14 февруари – Св. Валентин. Но за МакДжи празничната премиера е напълно подходяща: „В крайна сметка всеки от нас има нужда от малко екшън в Дена на влюбените!“

ЗА АКТЬОРИТЕ И РЕЖИСЬОРА НА ФИЛМА

Рийз Уидърпун (Лорън Скот)

Носителката на Оскар® е пресъздала редица незабравими героини на големия екран, които я превърнаха в една от най-търсените актриси на Холивуд. През декември 2010 г. тя получи своята звезда на Алеята на славата в Холивуд. Нейното изключително превъплъщение в образа на Джун Картър Кеш, съпругата на Джони Кеш (изигран от Хоакин Финикс) в биографичния филм на Twentieth Century Fox „Walk the Line“ й спечели награда Оскар® през 2006 г. за Най-добра женска роля, БАФТА, Златен глобус®, Screen Actors Guild Award® и още ред други награди. Сред филмите с нейно участие са „Вода за слонове“ с Робърт Патинсън и Кристоф Валц, романтичната комедия „Как да разбера“ на сценариста и режисьора Джеймс Л. Брукс с участието на Оуен Уилсън, Пол Ръд и Джак Никълсън.

През 2010 г. Уидърспун участва в анимацията „Чудовища срещу извънземни“, където озвучава ролята на Сюзън Мърфи. Преди това Уидърспун си партнира с Винс Вон в хитовата комедия на New Line „Четири Коледи“. Актрисата изиграва и един от най-отличителните персонажи в английска литература – Беки Шарп по романа на Такъри „Панаир на суетата“ с режисьор Мира Наир. Уидърспун плени сърцата на момичетата по целия свят с изпълнението си като Ел Уудс в изненадващия хит „Професия блондинка“ и продължението „Професия блондинка 2“. Други филми с нейно участие са „Сватбен сезон“, „Опасни връзки, „Страх“, „Червената шапчица“ и други.

Крис Пайн (FDR Фостър)

Крис Пайн се очертава като един от най-горещите млади актьори в Холивуд. Той наскоро участва в трилъра „Неуловим“ на режисьора Тони Скот с участието на Дензъл Уошингтън. Крис приключи снимки в драмата „Welcome to People“, където си партнира с Мишел Пфайфър, Елизабет Банкс и Оливия Уайлд. През 2009 г. той изигра емблематичния образ на младия Джеймс Т. Кърк в бокс-офис хита на Paramount „Стар Трек“ на режисьора Джей Джей Ейбрамс. Филмът проследява ранните дни на Кърк и колегите му членовете на екипажа на Ентърпрайз. Други филми с негово участие са „Small Town Saturday Night“, „Димящи аса“ , „Дневниците на принцесата 2“ и други.

Том Харди (Тък)

Том Харди бързо се превърна в един от най-търсените актьори в Холивуд. Последните му проекти са драмата „Warrior“ с участието на номинирания за Оскар® Ник Нолти и „Дама, поп, асо, шпионин“, където партнира на Колин Фърт и Гари Олдман. Харди наскоро приключи снимките на последният филм за Батман на Кристофър Нолан „Dark Knight Rises“,  „Mad Max“ на Джордж Милър и „Fury Road“ с Чарлийз Терон. Други филми с негово участие са „Генезис“ с Леонардо Ди Каприо, Джоузеф Гордън-Левит, „Рокенрола“ на Гай Ричи, „Мария Антоанета“ на София Копола, криминалният трилър „Лейър кейк“ с Даниел Крейг и други.

 

Тил Швайгер (Хенрих)

Актьорът, продуцент, сценарист и режисьор Тил Швайгер е един от най-големите немски филмови актьори и режисьори. Той ръководи собствена филмова компания Barefoot Films в Берлин. Познат е на зрителите най-вече с изключителното си превъплъщение в образа на сержант Уго Ширлиц от „Гадни копилета“ на Куентин Тарантино, с участието на Брад Пит и Даян Крюгер. Наскоро завърши снимките на „The Courier“  с Мики Рурк. Швайгер е носител на награда Bambi за филмът „Barfuss“, на който е сценарист, режисьор и участва като актьор. Друг негов филм „Keinorhasen“ пък стана най-успешният филм в немските киносалони през 2008 г. Продължението му „Zweiohrkueken“ излиза през следващата година и също жъне огромен успех с над 4,2 милиона зрители. Негови филми са „1 ½ Ritter“, „Kokoааh“ и други.

 

МакДжи (режисьор)

МакДжи започва кариерата си като режисьор на изключително успешни рекламни кампании за Gap и Кока-Кола, а също и на над петдесет музикални видеоклипове за различни артисти. Неговият първи игрален филм е „Ангелите на Чарли“, който прави рекорд с най-голям премиерен боксофис за режисьорски дебют с над 40 милиона долара в САЩ и над 250 милиона долара в 31 страни. МакДжи застава начело и на продължението „Ангелите на Чарли 2: Газ до дупка“, който също става касов хит. През 2006 г. излиза драмата „Безсмъртните Маршал“ с Матю Макконъхи и Матю Фокс, а през 2009 г. е премиерата на „Терминатор: Спасение“ с участието на Крисчън Бейл и Сам Уортингтън.

 [/tab][/tabs]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 6 =