Чешкият хит за млади читатели Прашина” излезе на български в издание на „Изида“ и превод на Красимир Проданов. Показателен за успеха на романа е фактът, че за нула време в Чехия излязоха и две продължения. А на всичко отгоре авторът на „Прашина” е доста далеч от литературата. Има кариера на успешен програмист, като едно от постиженията му е интернет приложението Муй влак – „Моят влак”, което се ползва от стотици хиляди чехи.

Прáшина е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън всякакво въображение. Невероятни технически открития, вековни  тайни, опасни приключения. Ирка и приятелката му Ен трябва да открият тайнствена течност, която може да съхрани невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на XIX век. И всичко това, докато Прáшина като някакво митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага, а може би и цяла Европа – да настане мрак, да прекъснат всички телекомуникации, хората да се върнат векове назад.

Романът има изключителен успех, номиниран е за най-голямата чешка литературна награда, „Магнезия Литера“, а историята завладява въображението на малки и големи. И тъй като историческите забележителности на Прага в книгата са впечатляващи и всяващи страх декори, в чешката столица стават популярни разходките за издирването на Прáшина. 

Прекрасен роман! Дан Браун за млади читатели.

Напрегнато от началото до края. Нито един скучен ред. Историята е забулена в тайна, чудесен сюжет с исторически личности и действителни места.

Това са само някои от отзивите за романа.

Написах книга точно каквато ми се искаше да прочета самият аз – споделя 31-годишният Войтех Матоха. – От скаутските лагери, на които съм ходил, знам как въздействат приключенските книги върху децата. Наясно бях какъв да е ритъмът, за да задържи вниманието на читателя до последния ред. И се надявах, че ще стане такава книга, която аз на свой ред да чета на младите скаути вечер преди заспиване.

„Прашина” се отличава от книгите за деца и млади читатели по изключително напрегнатата история, която се развива буквално от първата до последната страница. На всичко отгоре, е пълна с какви ли не емоции – в сюжета има предателства, ревност, любов. Младият читател е във вихъра на случки и приключения, които надминават по динамика дори съвременните компютърни игри. „За това много ми помогна – признава Войтех Матоха, – аналитичният ми мозък. Трябваше точно да си представя броя на героите и да ги разпределя равномерно в напрегнатите моменти на сюжета.

Математик и информационен специалист по професия, Матоха изчислява перфектното разположение както на героите, така и точния момент на спиращите дъха сцени в книгата си. Това прави „Прашина” изключително четивна и подходяща за млади читатели, които все още се ориентират в света на книгите, търсейки своето.

На всичко отгоре историята завладява фантазията на малки и големи. След излизането на „Прашина” в Прага станаха популярни разходките за издирването ѝ. Действието се развива в самия град, като историческите забележителности служат като огромни и всяващи често страх декори. Защото Прашина е необикновен квартал, в който действат други закони. Пред Ирка и приятелката му Ен няма алтернатива – или ще ги открият, или Прашина ще завладее цяла Прага, а може би и цяла Европа.

Децата споделят, че наистина са се страхували по време на четенето – разказва за реакцията на своите читатели авторът. – Буквално казват, че в други книги сякаш писателите ги щадят, докато тук се чувстват като равен с равен.

Действието в „Прашина” се развива едновременно в две епохи – някъде в средата на 19. век и в нашето съвремие. Героите имат мисия – да открият тайнствена течност, която може да запази невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на по-миналия век. Но по пътя си срещат много препятствия. Накрая мисията е изгубена… или пък всичко ще се промени на последната страница.

Филмовата индустрия веднага обърна поглед към невероятно успешната книга. Войтех Матоха дори получил странна молба от един продуцент – да направи карта на местата, където се развиват събитията. „Отговорих, че не бива да възниква никаква карта – смее се сам писателят-математик. – Не искам Прашина да се появява в истинския живот. Както и не искам да се губи онази тънка граница между конкретното и тайнственото.

Интересни факти за Войтех Матоха

 • Авторът на „Прашина” е завършил специалност Математически методи за информационна безопасност.
 • В момента развива софтуер за мобилни телефони.
 • Работи и върху виртуални карти.
 • Печели няколко литературни конкурса като тийнейджър.
 • От малко дете е в скаутското движение.
 • Всяко лято води деца на лагер, като се грижи за безопасността им.
 • Най-много обича да скита из планините и да пътува.

Читателите на „Прашина” споделят

 • Чудесна книга! Завладяващо четиво за деца (а изненадващо и за големи)!” (Михал)
 • Книгата е напрегната от началото до края, на моменти е дори жестока, но е перфектно написана, просто литературен бисер! Четохме я с осемгодишния ми син и той също беше във възторг.” (Радка)
 • Купих я за Коледа на племенницата ми и я зачетох, за да видя за какво става въпрос. Трябва да кажа, че е изключително четивна и със сигурност ще ѝ хареса.” (Олга)
 • Невероятна сюжетна линия, напрегната книга от началото до края. Много се хареса на 12-годишния ми син.” (Андреа)

Мненията на читатели са от интернет книжарница Книхи Добровски.

Цитатите от Войтех Матоха са от интервю пред Чешкото национално радио.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1