През февруари отличената с множество награди разследваща журналистка и кореспондент Мариана ван Зелер се потапя дълбоко в незаконната сива икономика с дългоочаквания трети сезон на номинираната за „Еми“ документална поредица на National Geographic „ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР“. Новите епизоди на продукцията ще се излъчват премиерно от 19 февруари, неделя, в 22:00 ч. по National Geographic.

Mariana questions Dr. Noreh regarding illegal underground surrogacy in Kenya. (Photo credit: National Geographic)

Мариана е носителка на престижните награди „Джордж Фостър Пийбоди“ и „Дюпон“. Мисията на живота ѝ е да разследва най-опасните черни пазари в глобалния подземен свят. Във всеки епизод тя проучва различна мрежа за трафик и разследва причините за незаконната търговия с органи, Ел Ес Ди и непроследими оръжия, киберпиратството, трафика на екстази, бандите, терористичния нефт, измамите с криптовалути, бойните клубове и черния пазар за бебета. Мариана се среща с трафиканти и жертви, за да се осведоми за нарастващата световна черна икономика с трилиони долари годишен оборот.

В този сезон разследванията ѝ са мотивирани в най-голяма степен от глобалния политически, икономически и социален пейзаж. Тя отпътува за Украйна, където войната с Русия е довела до силен спад в предлагането на услуги за сурогатно майчинство. След това се внедрява в кръг за измами с криптовалути точно преди голям срив на пазара и разкрива как непроследими оръжия, напечатани на 3D принтери, попадат в опасни ръце. Благодарение на високото ниво на достъп, отличително за National Geographic, разследванията на Мариана я отвеждат на хиляди километри по света, от Нигерия до Тайланд и Белиз, а после я връщат съвсем близо до дома ѝ. Зрителите получават един обширен поглед към света на незаконния трафик от гледната точка на контрабандистите, служителите на реда и жертвите, попаднали неволно в кръстосания огън.

Mariana and Mr. X visit Johnny Dang’s shop in Houston. (Photo credit: National Geographic)

„Почти половината от световната икономика е подвластна на черните и сивите пазари. Сенчестата икономика се отразява на всеки от нас. Въпреки всичко знаем твърде малко за тази тъмна и потайна страна на света – твърди Мариана. – Заснехме „Трафиканти“ в опит да променим това. Историите и проблемите, които разследваме в третия сезон, са изключително актуални и тревожни.“

Поредицата „ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР“ е номинирана за награди „Еми“ за новини и документални филми в пет категории, включително за най-добър документален филм за престъпност и правосъдие, най-добър сценарий за епизодите „Рокерски банди извън закона“ и „Романтични измами“ и най-добър промоционален анонс през 2022 г., и за най-добър документален филм на тема бизнес и икономика през 2021 г. Поредицата е номинирана за награда „Critics Choice Real TV Award“ за най-добро предаване за престъпност и правосъдие две поредни години, 2021 и 2022 г. През 2021 г. продукцията е удостоена с награда „Грейси“ за най-добър репортер и кореспондент – Мариана ван Зелер.

Епизодите включват:

Екстази – 19 февруари, неделя, 22:00

Тревожно съобщение от гимназията на сина ѝ по повод екстази мотивира Ван Зелер да действа. Тя проследява веригата за доставки на „любовната дрога“ от клубовете в Лос Анджелис до горещия епицентър в Нидерландия, където мафията от подземния свят наскоро уби известен журналист. Възможно ли е потреблението на екстази в САЩ да способства за превръщането на Нидерландия в наркодържава?

Черен пазар за органи – 26 февруари, неделя, 22:00

Всеки ден по света умират стотици заради липсата на органи за присаждане. Тревожната статистика дава тласък за развитието на трансплантационния туризъм – подземна мрежа, която свързва пациенти в безизходица от най-богатите страни в света с отчаяни донори, изправени пред собствена жестока реалност. Това е глобална търговия с оборот около милиард и половина долара годишно, но как точно функционира?

Ел Ес Ди – 05 март, неделя, 22:00

Ел Ес Ди се завръща заради нарастващата вяра в лечебната му сила. Незаконната терапия процъфтява, а наркотикът се използва за лечение на жертви на тормоз, на страдащи от депресия и различни травми. Въпреки всичко Ел Ес Ди остава 100 процента незаконен. Ето защо шепата химици, синтезиращи количествата за снабдяване на целия свят, пазят ревностно своите тайни. Ван Зелер поема на мисия да открие един от тях и да научи тайните на общността.

Непроследими оръжия – 12 март, неделя, 22:00

Оръжията призраци стават все по-предпочитани от американските криминални организации. Сглобени от части, които всеки може да купи онлайн, без да бъде проверен, те нямат серийни номера и не могат да бъдат проследени. Ван Зелер се заема да разкрие как една почти нерегулирана индустрия е процъфтяла до оживен подземен пазар, който насочва оръжия към много опасни ръце.

 Терористичен нефт – 19 март, неделя, 22:00

Ван Зелер поема на пътешествие от 4800 км от Африка до Близкия Изток, за да открие по какъв начин незаконно придобитият нефт поддържа терористични групировки по целия свят. Разследването ѝ показва как „черното злато“ се краде, изнася и доставя до най-опасните врагове на Америка.

Черен пазар за бебета  – 26 март, неделя, 22:00

Украйна е епицентър на бизнес за милиарди долари за осигуряване на сурогатни майки, докато войната с Русия не слага край на съмнителната практика. Почти година след началото на руската инвазия в Украйна други държави вече запълват празнината, но едва ли е за добро. В този епизод Ван Зелер показва как мечтата за създаване на семейство подклажда разрастването на подземен пазар за продажба на бебета.

 Киберпирати – 02 април, неделя, 22:00

Киберпрестъпленията като измамите с кредитни карти, кражбата на самоличност и разпространението на малуеър са сред най-бързо развиващите се сенчести икономики в САЩ. Данните се превръщат в по-ценна стока от златото, оръжията и наркотиците. В този епизод Ван Зелер разкрива как нашата лична и финансова информация се присвоява, продава и разпространява от тъмна мрежа от хакери и крадци, а целта ѝ е да изобличи тази глобална система.

 Банди – 09 април, неделя, 22:00

Тежките престъпления в Лос Анджелис достигат нива, невиждани от 30 години насам. Ван Зелер разглежда факторите и враждите, обуславящи тревожната тенденция, като се среща с членове на две от най-известните американски улични банди – „Блъдс“ и „Крипс“. Изненадващо, пътешествието ѝ я отвежда от престъпните квартали на Лос Анджелис до малката централноамериканска държава Белиз.

Крипто измами – 16 април, неделя, 22:00

Криптовалутите добиха популярност и създадоха милиардери по целия свят. Треската за бързо забогатяване, съчетана с липсата на правителствен контрол и регулации, предоставя идеална възможност на измамниците. В този епизод Мариана ван Зелер се внедрява в екип от криптоизмамници, които ѝ показват как за броени седмици могат да се спечелят милиони.

Бойни клубове – 23 април, неделя, 22:00

Ван Зелер разследва нарастващата популярност на юмручния бой. Пътешествието ѝ я отвежда от меката на кръвопролитията в Тайланд до незаконните боеве в САЩ. Тя разкрива какво привлича участниците в тези жестоки, кървави двубои и как манията им дава силен тласък за превръщане на юмручния бой в популярна дисциплина.

Поредицата „ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР“ е продуцирана за National Geographic от Muck Media с изпълнителни продуценти Мариана ван Зелер, Дарън Фостър и Джеф Плънкет, който е и шоурънър. Екипът на National Geographic включва изпълнителните продуценти Бент Андерсън и Шон Джонсън.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 2