В премиерния уикенд на три пъти тръгвах към кино салона за да гледам „Черната вдовица“ и се отказвах. На четвъртия опит стигнах. Понеделник вечер. Убит ден, убит час, няма какво да се прави… намерих смисъл. Не съм фен на последните изцепки на Марвел. Някак твърде много ми се вдетини или може би аз остарях. „Отмъстителите: Краят“, „Спайдър-мен: Далеч от дома“ и т.н. ми дойдоха твърде много и твърде тийн насочени. Съвсем по различен начин се случиха нещата при „WandaVision“ , но това е едно друго перо на Марвел. Преди повече от година „Черната вдовица“ трябваше да атакува световните кина. Филмът бе отлаган и отлаган, за да достигнем до премиерата миналия петък и едновременен дебют по DISNEY +.

„Черната вдовица“ е най-добрия, интелигентен и фокусиран Марвел филм до момента. Изключително разумен ход, да не видим никой от Отмъстителите на живо. Може би най-голямото предимство на последния филм за героинята е фактът, че той е режисиран от жена. Филмът изобилства от моменти, които да приземят и забавят действието. Моменти на нежност, моменти на усещане за семейство, усещане за сплотеност, усещане за човечност и лекота. Филмът изобилства от душа. Зареден е с много емоция и нежност. Скарлет Йохансон дава най-доброто изпълнение, като Наташа Романоф. Никога до сега тя не е била толкова ИСТИНСКА актриса, в това свое амплоа.

Истината обаче е друга. Голямата звезда, голямото изгряващо слънце на „Черната вдовица“ се казва Флоранс Пу. Актрисата зад ролята на Йелена Белова (сестрата на Наташа) е най-свежото, най-зрелищно и най-забавно попълнение в актьорския ансамбъл на филма и кино вселената на Marvel изобщо. Нейните моменти в „Черната вдовица“ са възможно най-забавното отпускане на напрежението. Имиирането на специалната „позиция на приземяване“ на Наташа е култов момент, който всички със сигурност дълго ще помнят.

Екшън епизодите са добри, наститени и много много премерени. В тях няма нужда от мъже. В тях жените са напълно достатъчни и „Черната вдовица“ успява да бъде толкова добър филм за супер-герой, какъвто „Жената- чудо“ никога не успя да бъде. Сцени, в които мъж пребива жена , вече някак НЕ звучат „против канона“. Някак преди години такъв тип сцени бяха БРУТАЛНИ, НАСИЛСТВЕНИ и отвъд всякакви норми. В наши дни, май-сме напреднали достатъчно в равноправието между мъже и жени и сцените в които мъж и жена се бият и той надвива, вече се приемат далеч по-нормално от самите жени и от зрителите изобщо. В крайна сметка за да си равен на един мъж, трябва да можеш да носиш на бой, като един мъж също. Нали?

Историята, особено връщането към детството на сестрите е прекрасна, нюансирана и силно емоционална. Онези от вас, които не знаят, във филма има две популярни лица, които едва ли сте разпознали. В ролята на малката Наташа Романоф всъщност виждаме дъщерята на актрисата Мила Йовович. Звездата от филмът за Джеймс Бонд „Спектър на утехата“ Олга Куриленко е в една от главните роли зад една маска. Да, смачканото лице, което ще видите силно обгорено всъщност е тя.

Носителката на Оскар Рейчъл Вайс и звездата от „Stranger Things“ Дейвид Харбър, са чудесни попълнения в актьорския ансамбъл на филма и кино вселената на Марвел изобщо. Двамата толкова фино се вписват в усещането за руски шпиони, че когато говорят на английски звучат леко неестествено. Дейвид Харбър е истинско попадение с неадекватността на своя герой, а култовото обличане на костюма му на Червения пазител ще ви усмихне до уши.

„Черната вдовица“ дава една сцена след финалните надписи, която променя бъдещето на героите от филма завинаги. Йелена Белова дава подобаващо сбогуване на сестра си, която умира в „Отмъстителите: Краят“. Филмът никога не обърна достатъчно внимание на този иконичен момент и тук „Черната вдовица“ дава своето последно „довиждане“ на героинята по най-лекия и деликатен начин. Връзката със „Сокола и Зимния Войник“ на самия финал бе доста изненадваща и отваря вратите за много, много напред. Йелена вече е настроена срещу Орлово око от Валентина. Джон Уолкър (лошият Капитан Америка от „Сокола и Зимния войник“) е превърнат в U.S. Agent и готов да погне лощите (добрите?)! Какво още предстои?

Marvel продължават да градят своята кино вселена по изключително умел и смислен начин, преплитайки героите и историите брилянтно. При все това „Черната вдовица“ ще остане в историята като един от най-дълго чаканите филми за супер-герой, но и същевременно най-пълен от към история, най-драматичен и най-запомнящ се. Лебедовата песен на Наташа Романоф/ Черната Вдовица е най-добрия филм за супер-герой жена, който сме гледали до ден днешен и потенциалът след него е огромен.

Скарлет Йохансон НЯМА да се завърне повече към ролята, но не така стоят нещата при сестра и, изиграна от Флоранс Пу.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 21 = 28