Прехвален. Това бе първата дума която проблесна в съзнанието ми след финала на прожекцията. След това проблеснаха хиляди други и нито една от тях не бе положителна. Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“ е точно толкова НЕ добър, колкото неговия предшественик, който всъщност е продължение…. Този филм не е нищо особено. Не е и нищо НЕ особено.

Може би Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“ е нещо, което не разбирам. Предшественикът му грабна една торба номинации и статуетки Оскар в годината, след своята премиера. А това беше просто един приличен филм. Може би това, че съм роден много след премиерата на оригиналната трилогия е причината никога да не съм я обичам така, както нейните съвременници. Въпреки това реших този път да се подготвя. Прочетох реакциите. Попрехвърлих рецензии. Проследих рейтинга в Rotten Tomatoes. Всичко сочеше – ФИЛМЪТ НА ГОДИНАТА. С изпълненията на годината. За моя огромна изненада пародията Крис Хемсуорт от трейлърите бе сочен, като най-доброто изпълнение в кариерата му. И се започна… Аня Тейлър- Джой има около 30 реплики в целия филм. Но ролята и е прекрасна….

Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“ е една изключително проста и безцелна история. Може би се е очаквало да научим произхода и мотивировката на героинята, която в последствие играе Чарлийз Терон. Имали ли сме нужда? Пукало ли ни е? Заслужавала ли е цял филм? Това би било предмет на едно друго мнение…

Цялата история върви напред назад и търси поредната причина за поредното придвижване от точка А до точка Б за да разгърне поредния екшън епизод. А такива, с лопата да ги ринеш. Включително и дългоочакваната 15 минутна сцена, заснета за 78 дни с над 200 статисти на площадката всеки ден. След голямото БАУ… едно кротко мяу. Добра. Впечатляваща- не. Различна- да. Толкоз.

Няма нито едно запомнящо се изпълнение. Включително това на Аня. Та тя е по-въздействаща и по-себе си още в „На парчета„. Ако все пак има едно неочаквано такова- то това е Дементус на Крис Хемсуорт, който е много различен от неговия Тор. И заради гримът и костюмите и заради актьорските усилия, които мъжът полага.

Режисьорските решения са странни, включително появата на Макс, от която филмът НЯМА нужда. Операторската работа е добра и връща усещането от „Пътят на яростта“. Мащабът на пустошта, силата на пясъка и изпепеляващото слънце са претворени с успехът на „Дюн: Част втора“.

Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“ е очаквано попълнение в поредицата и може би лошия премиерен уикенд в САЩ е сигнал за това- филмът не е нищо особено. Той не е лош, но бе дал заявка за събитието на годината. И когато се появиш след хит, като „Пътят на яростта„, неминуемо носиш бремето и очакването на своя предшественик. Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“ не оправдава нищо от това. Колкото и добра да е Аня в ролята, колкото и този мъж с нея, чието име дори не помня в момента, да прилича на Лудия Макс, колкото и различен да е Крис Хемсуорт в ролята на Дементус, този филм е приличен. Когато тръгнеш с голямата кошница и тя остане празна, един приличен филм се превръща в огромно разочарование.

След „Кралство на планетата на маймуните„, Фюриоза: Сага за „Лудия Макс“ е второто огромно разочарование за 2024г. Да видим, какво ще ни донесе „Нито звук: Ден Първи“.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here