Във време, в което в кината не излиза нищо привлекателно, май няма по-логично от това да дадеш шанс на нещо, за което си се колебал… „Усмивката“ дебютира по родните екрани преди известно време, но все още може да бъде гледан в на голям екран. Изключителен трейлър, сериозни очаквания и…

Филмът е от онзи тип клишета, които сме свикнали да гледаме и обичаме сред филмите на ужасите. Най-страшното е онова, което не можеш да видиш. „Злодеят“ или „голямото зло“ в „Усмивка“ не се вижда. Виждат се последиците от него и може би на това е залагал режисьорът. Най-страшно е онова, което всъщност е неясно и невидимо.

В техническо отношение „Усмивка“ работи изключително добре. Неговите страшни и психо моменти са наистина зрелищни. Тишина. Глас. Усмивка. Крясък. Похватът с много тихо и… БУМ МНОГО ШУМНО, винаги работи. Работи и тук. Всички сцени в психиатричната клиника са наистина „луди“ и способни да травмират зрителя. Може би първият сигнал за нескопосаното в „Усмивка“ е това, че сме видели ТВЪРДЕ много в трейлъра. Твърде много от първата среща и твърде много от нейната психология. Тя е изключително очаквана, но в мига на нейното случване се оказва, че трейлъра на филма ни е изял преобладаващата част от усещането.

В последвалите, технически силни сцени, отново трейлърът взима много от усещането. Видели сме много усмихнати лица. Видели сме „горящия“ човек. Видели сме „падащата глава“ на вратата на колата и т.н.т. А това всъщност са най-зрелищните сцени в „Усмивка“. Да, сглобени с общата история те блестят още по-силно, но как те вълнува нещо, което вече си гледал?

Историята е проста. Виждаш хора, които се усмихват (ужасяващо!) и след това те обзема. И умираш.

Актьорските изпълнения в „Усмивка“ са достатъчно дори, че да натягат атмосферата с нужната доза лудост. Главната героиня и буквално всички пациенти са сякаш извадени от психо диспансер. Нейната лична психоложка е следващото попадение право в десетката и обратът там е изключително приятен, защото актрисата го изиграва изненадващо добре. Сякаш вади второто, свое лице. Гаджето на главната героиня някак ми бе познато през цялото време, докато не си спомних „The Boys“ на Amazon и героят A-Train.

„Усмивка“ е по-скоро един второразряден филм, заснет изключително умело, който впечатлява със своите технически решения. Въпреки това, той е далеч от ударът на „Убийствен пъзел“ или „Коварен капан“, смятани за модерните класики сред ужасите.

„Усмивка“ носи прилична доза забавление за феновете на жанра, но има потенциалът да бъде много повече, отколкото е. Особено по отношение на своята история и развръзка. Там той се проваля с гръм и трясък.

„Усмивка“ е все още в кино салоните в цялата страна. Разпространява Форум Филм България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =