ИК Хермес представя „Това не е диета“ от Давиния Тейлър

Здрави и щастливи без усилия на волята и без глад

За книгата 

Омръзна ли ви да се лишавате и да сте непрекъснато гладни, за да свалите килограми? Объркват ли ви противоречивите съвети за оптимално хранене? Вярвате ли, че има лесни и ефективни начини да постигнете добро здраве и форма? Давиния Тейлър напълно ви разбира и може да ви помогне. След години борба със зависимости, наднормено тегло и депресия тя започва да се интересува от биохакинг и да въвежда промени в начина си на живот, за да се справи с понижения тонус и лошото настроение. Съвсем скоро тя чувства себе си по-енергична и уверена, а като страничен резултат отслабва значително, без да гладува.

В тази книга майката на четири момчета разкрива своите здравословни трикове – от палеохранене и физическа активност до добавки и студени душове, които са й помогнали да постигне и поддържа отлична форма и емоционален баланс без големи усилия на волята.

Разделена на четири части – хранителен режим, психическа устойчивост, физическа активност и почивка, книгата предлага холистичен подход към отслабването и доброто настроение, като напомня, че истинското здраве не се изразява само в това какво ядете и колко тренирате. 

Откъс 

ЗАЩО НЕ ВИ Е НУЖНА ВОЛЯ?

Чували ли сте някой да казва: „Чувствам се много зле, затова искам една ябълка“? И аз не съм. Ние винаги искаме вино или торта, защото мозъкът ни жадува за моментален допаминов скок. Като добавим и чувството на вина, че не ви достига воля, директно влизате в порочния кръг.

Спрете да чувствате вина, защото в крайна сметка така се обричате на провал. Това, което ви кара подсъзнателно да търсите вредна храна и да се подлагате на диети, са рекламите, маркетинговите трикове и социалните медии. Индустрията за здравословно хранене иска да се провалите, за да може да печели повече пари от вас, заради което се въртите в колелото на лишенията от толкова дълго време.

Не става дума просто да си кажете: „Днес няма да ям бисквитка с чая“. Става въпрос за вълшебната връзка черва – мозък, за която скоро ще обясня подробно, и за това да се спрат тези неконтролируеми желания. Накратко: здрав дух – здраво тяло, и обратно.

Да спрете да ядете вредна храна, ако сте на диета, е същото като да спрете алкохола, ако сте алкохолик. Вече съм трезва от 13 години и поглеждайки назад, осъзнавам, че за да се откажа от пиенето, ми е трябвала патерица, а тъй като виното не беше опция след рехабилитацията, се обрънах към въглехидратите.

Ако се опитвате да се откажете от нещо само със силата на волята си, независимо дали е храна, алкохол, или лекарства, накрая пак ще се върнете към него, защото това, което ви е необходимо, е завинаги да промените мисленето си, за да нямате повече нужда от патерици. Дори Анонимните алкохолици и Анонимните наркомани препоръчват медитацията като начин за промяна на мисленето.

Зарежете силата на волята, ако трябва да съм честна. Според мен всеки, който се опитва да отслабне с воля, в крайна сметка няма да успее, защото не е променил нито мисленето си, нито навиците си. Такива хора наистина се опитват да не правят нищо в това отношение и съответно липсва траен резултат.

От собствения си опит казвам, че ако сте подготвени, воля няма да ви трябва. Щом разполагате с всички необходими оръжия (като например знанието как функционират мозъкът и тялото) и имате реална представа какво ви предстои и с какво ще трябва да се справите, всичко ще бъде наред. В този случай воля няма да ви е необходима, защото – освен при наистина извънредни обстоятелства (да, предмеснструалният синдром е едно от тях, но аз мога да хаквам дори и него) – просто няма да изпитвате тези силни желания.

Това, което разбрах, е, че проблемът не е в липсата на воля, а че от прекалено много диети и неправилно хранене нивата на серотонин, допамин и окситоцин са толкова извън баланс, че ние постоянно търсим с какво да ги повишим и да се почувстване „щастливи“. Но ако успеете да накарате невронните връзки да работят оптимално, имате всички шансове да успеете в начинанието си. Силата на волята няма да помогне, но правилното хранене, добавките и знанието ще го направят.

Но да започнем отначало. Не можете да се придържате към каквато и да е диета или здравословен режим, ако страдате от дефицит на хранителни вещества, което се случва при повечето хора, подлагащи се на диети за отслабване. Шокираща е информацията, че около три милиона души в Обединеното кралство страдат от недохранване или са в риск от недохранване. И това не е, защото няма достатъчно храна – въпреки че в някои случаи и това е причина – а защото не консумираме истинска храна. Какво имам предвид? Имам предвид храна, която не е пакетирана, а идва директно от растения или животни. Храна, която е била позната на нашите предци, които никога през живота си не са виждали опакована бутерка с вкус на сирене.

Ако сте нещастни и изтощени от недостатъчно храна или от неправилно хранене, как точно ще впрегнете „волята“ си да изрине този боклук? Хората постоянно ми говорят за сила на волята, но мога да се закълна, че тя е излишна, ако се храните правилно и имате добър химичен баланс в мозъка. Ако успеете да постигнете тези две неща, тялото ви няма да изпитва нужда от нищо и следователно няма да трябва да се борите с неутолим апетит, нито да се подлагате на изтощителни диети. Също така няма да се насилвате да се движите, защото, когато енергията ви се възвърне и тялото ви работи оптимално, вие сами ще искате да се движите и да се чувствате добре.

Освободете се от идеята за силна воля и вместо това се постарайте да се свържете с потока.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 − = 13