Анджелина Джоли! Това е най-силната причина, поради която зрителите ще отидат да гледат този филм. Секс-символ. Най-красивата жена на планетата. Съпруга на най-красивия мъж на планетата. Носителка на Оскар. Лара Крофт. Майка на много деца. Злодеида. Анджелина е всичко това, както и символ за успяла жена, на цяло едно поколение. Повече от четвърт век тя вече е на екран и продължава да привлича зрители в кината по целия свят. Случая с „Те пожелаха смъртта ми“ е същия. Ако името и не бе изписано на плаката, може би филмът щеше да бъде видян от 80% по-малко зрители.

Тук обаче идва една изненада. В поддържащите роли на филма виждаме обичани и познати лица, които масовия зрител може би не помни. Но актьорите познава на 100%!

Ейдън Гилън (Кутрето/ Лорд Бейлиш от „Игра на тронове“, „Лабиринтът: В обгорените земи“) е брилянтен злодей. Точно толкова нагъл, безочлив и корумпиран, какъвто винаги е бил. Разпознаваемото му лице обаче проваля първата сцена, в която той се появява. Всички го свързват с това, че той е зъл в ролите си и планираната изненада с първото му появяване се проваля, преди да бъде разбулена.

Никълъс Холт (младия Звяр от филмите за „Х-мен“, „Толкин“) изненадва много приятно в първата си роля на наистина зъл човек. Неговия злодей, действия, поведение и коравосърдечност надминават всички очаквания за младежът, чиито роли до момента са били по-скоро сладникави.

Джон Бърнтол (Шейн от „Живите мъртви“, поредицата „Наказателят“) създава много приятно усещане на уравновесен, семеен мъж, потънал в ангажиментите си на шериф на малка общност.

Хлапето се явява, като прекрасен контрапункт на Анджелина Джоли. Достатъчно малко, за да бъде дете и достатъчно зряло, за да бъде актьор. Хлапето всъщност е емоционалния епицентър на филма, който се явява фитил за бомбата – Хана.

Анджелина Джоли в ролята на Хана е причината, филмът да бъде това, което е. Анджелина ни припомня защо всъщност я обичаме толкова много. В един мъжки свят и една по-скоро нетипична за нея обстановка, Джоли е абсолютния лидер, който сме свикнали да гледаме. Въплъщавайки в себе си онова, което някога я направи звезда, актрисата е  корава, мъжкарана, женствена, изключително красива, нежна и изпълнена с емоциите на Хана. Травмата от миналото, кървящата душа и непрекъснато избиващите чувства превръщат героинята и в много лесна за обикване. Въпреки напредналата си възраст, Анджелина продължава да изглежда изключително добре. Ужасът на който се беше направила в „Господарка на злото“ е отстъпил и отново виждаме красивата, земна и някак чисто човешка Джоли. Битката и със злодея е може би най-фрапиращата сцена на нейната Хана в целия филм. Изключително болезнена, зла, емоционално съсипваща и разчупваща канона. Жена не се удря. Но жените са равни на мъжете. И в добро и в лошо. За това, ето ти една мъжка сцена, понесена от жена…

Филмът впечатлява със своята сценография и снимки на открито. Природата е неизменна част от неговата същност и тя допълва усещането за красота и естественост в „Те пожелаха смъртта ми“. Кулата, извисяваща се над дърветата открива спираща дъха гледка към заобикалящата я гора. Поляните, поточетата, дълбините на гората, пътят сред планината, някак карат зрителя да се обърне към корените си и към добрите филми от времето преди Marvel.

Изненадващо или не, фокусът на филма НЕ Е пожарът, който виждаме от трейлъра. Анджелина не е просто пожарникар, който върви и гаси огън. Историята е фокусирана върху спасяването на едно дете, преживяло нещо немислимо и пътят на една истина към публичното пространство. Всички съпътстващи елементи доразвиват и обогатяват случващото се.

Черешката на тортата сред неочакваните поддържащи роли е тъмнокожата съпруга на шерифа. Нейните битки със злодеите и особено стрелбата с пушката, ще държат зрителя залепен на ръба на стола и хванат за стомаха си- тя е бременна и преживява всичко това!

Пожарът е неизменна част от „Те пожелаха смъртта ми“. Той е катализатор на действието и той е връхната точка, преди разплитането на сюжетната нишка. Пожарът е прекрасен. Огънят е представен, като истинска стихия, пред която нищо не може да устои. Или почти нищо…. Сцените в които пожарът преследва Хана и хлапето, слизащи по хълма са наелектризиращи. Битката със злодея на фона на бушуващия на метри огън ще покачи градуса в кино салона многократно. А кулминацията с героите в поточето и зверските пламъци отгоре буквално ще спре дъха на всеки, успял да се впусне в съпреживяване на случващото се.

Изненадващо в края на филма се запитах, имам ли наистина нужда да потъна в детайли на причината. Защо ги преследваха, какво искаха от тях, колкото дълбоко е всичко? Истината е , че филмът разкрива за причината за всичко това точно толкова, колкото е нужно. Ако бе задълбал в още обяснения, щеше да натежи и да измести фокуса. Причината не е определяща. Значимото са последствията, всички действия и бездействия, срещи, битки, смърт и унищожена природа.

Те пожелаха смъртта ми“ е много приятна изненада, която далеч ще надскочи очакванията ви за добър филм с Анджелина Джоли. Любимката на поколение зрители отново е на екран в роля подобна на онези, които някога ни накараха да се влюбим в нея.

Заглавието вече е на екран в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 13 =