Премиера в България: 26.01.2018г.
Световна премиера: 15.09.2017г.
Жанр: Драма, Мистерия, Романтика
Продължителност: 116 минути
Формат: 2D
Сценарист: Йоахим Триер, Ескил Фогт
Режисьор: Йоахим Триер
В ролите: Айли Харбьо, Окей Кая, Елен Дорит Петершен, Хенрик Рафаелсен
Разпространител: Bulgaria Film Vision / Motlys / Eurimages

Телма е срамежлива млада студентка, която току-що е напуснала религиозното си семейство в малък град на западния бряг на Норвегия, за да учи в университет в Осло. В един от първите си дни, докато е в библиотеката тя преживява тежък и неочакван припадък. Скоро след това тя е привлечена от Аня, красива студентка, която отвръща на чувствата ѝ. С времето Телма е завладяна от интензивните си чувства към Аня – чувства, които тя не смее да признае, дори и на себе си, докато в същото време преживява още по-екстремни припадъци. Когато става ясно, че припадъците са симптом на необясними, често опасни, свръхестествени способности, Телма се сблъсква с трагичните тайни на своето минало и ужасяващите последици от нейните сили.

Режисьор на ТЕЛМА е Йоаким Триер, международно признат и отличен за филмите си „Reprise“ (2006) и „Oсло, 31-ви август“ (2011). Заедно с Ескил Вогт са участвали и са спечелили награди на международни филмови фестивали като Кан, Сънданс, Торонто, Карлови Вари, Гьотеборг, Милано и Истанбул. „Oсло, 31-ви август“ бе избран за „Особен поглед“ на филмовия фестивал в Кан през 2011 г. и бе номиниран за наградата Сезар за най-добър чуждестранен филм през 2013 г. „Reprise“ получи наградата Amanda Award за най-добър норвежки филм , най-добър режисьор и най-добър сценарий. Филмът е разпространен в САЩ от Miramax и е норвежкият кандидат за Оскар за най-добър чуждестранен филм през 2006 г. Триер е обявен от Ню Йорк Таймс като „грандиозно природен талант,“ един от 20-те режисьори, които да гледате през 2013 г. Със семейната драма „По-шумно от бомби“ (2015) бележи дебюта си за филм на английски език и първото си участие в основния конкурс на филмовия фестивал в Кан. „Телма“, последното му сътрудничество с Вогт, е неговият четвърти филм.

Сценарият е съвместна работа на Йоаким Триер и Ескил Вогт. Участват: Айли Харбу, Кая Уилкинс, Хенрик Рафаелсен, Елън Дорит Петерсън и др.
Филмът ТЕЛМА е отличен със 7 награди и 20 номинации. Сред тях са:

1 Награда за Йоаким Триер от Норвежките филмови критици – Норвежки МФФ, 2017

2 Награди – за най-добра актриса за Айли Харбу и за операторска работа на Якоб Ире от ФФестивал Мар дел Плата, 2017

Награда за най-добър чуждестранен филм от Асоциацията на филмовите критици –  Хюстън, 2018

Награда за най-добър чуждоезичен филм от Асоциацията на филмовите критици – Сан Диего, 2017

Награда за най-добър чуждоезичен филм  от Асоциацията на филмовите критици – Денвър 2017

ТЕЛМА е норвежкото предложение за „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.

Филмът ТЕЛМА тръгва в българските кина от този петък, 2 февуари.

Съфинансиран от програма „ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА“ на Европейския съюз.

Телма

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 − 72 =