Ще започна от там, че темите за свят оцелял след апокалипсис, са любимите ми. „Живите мъртви“ и всичките му разклонения, „Пътят„, „Кутия за птици“, „Малъри„… все истории, които удрят точно в десетката на предпочитани от мен сюжети. По празниците винаги идва някаква суха поредица от дни, в която човек се чуди какво да „загледа“. Очите ми попаднаха на книга със заглавие „Станция единайсет“ и почти веднага разбрах, че HBO MAX тъкмо са пуснали сериал по нея. Темата е- свят, оцелял след апокалипсис.

Да започваме!

Ден първи

Известен актьор играе Крал Лир в Торонто. Същата вечер грузинският грип избухва като неутронна бомба над цялата планета. Според новините загиват над 99 процента от населението.

Две седмици по-късно

Цивилизацията се срива. Държавите угасват град по град.

Двайсет години по-късно

Здрач в изменения свят, представление на „Сън в лятна нощ“ на паркинг. Пътуващата симфония обикаля в района на Големите езера, където изнася концерти и поставя Шекспирови пиеси за оцелелите. По това време животът в малките изолирани селища е сравнително спокоен. Но дори сега има причини членовете на Симфонията да ходят въоръжени.

Бидейки фен на сюжети, като онези ,които описах по-горе, някак неминуемо е да подходя към пост-апокалиптичния „Станция единадесет“ с подобни очаквания. Те бяха разбити още с очарователния, премиерен епизод и се наложи да се пренастроя.

Сериалът на HBO е пълна противоположност на познатите сюжети от този тип. Той показва другата страна на нещата. Той не задълбава в злободневните проблеми, като храна и територия. Сериалът ни показва, че само оцеляването не е достатъчно. Че на човек му трябва много повече от това да яде и да чака следващия ден. Ами изкуството, ами творческите души, ами спомените от миналото, ами красотата на културната душевност, ами всичко онова, което някога ще стои в музей? „Станция единадесет“ е първия сериал, който повдига други въпроси. Един актьор или един музикант от преди апокалипсиса, как би се чувствал и как би живял в свят, в който от това никой няма нужда? И наистина ли всичко в бъдещето ще бъде лишено от душа? Всички ли ще бъдат враждебни и ще се бият един с друг?

Времето е субективно понятие в „Станция единайсет“ и разместването на пластовете на екран създава едни от най-впечатляващите и неочаквани обрати. Поредицата дава много малко екшън епизоди и не в тях е фокусът. Човешките отношения, красивото, изкуството и душата на творец е това, което този сериал вади на преден план. Да феновете на апокалиптичните истории, които ще се впуснат да го гледат, ще останат разочаровани и може би за това е добре, човек да подходи подготвен към „Станция единадесет“.

В сериала има много драма, много човешки отношения, много преплетени истории и много детайли за улавяне, които в бъдещ етап се оказват ключови за разгадаване на обратите.

„Музеят на цивилизацията“ е прекрасна хрумка. Да, в един такъв свят ще има деца, които не познават цивилизацията преди апокалипсиса. Разказите на възрастните няма да са достатъчни. Ако миналото може да бъде съхранено в Музей и да им бъде показано, то може би, някой ден някое от тях ще бъде тласнато в новия свят да създаде отново това, което някога света е имал. А може би не…

Макензи Дейвис („Терминатор: Мрачна съдба„) прави много различна роля от онова, в което сме я гледали до сега. Тя е достатъчно достоверна, млада и крехка. Приликите с нейната по-млада версия са приятни за окото. Въпреки това, в сцените в миналото, детето е истинската звезда и начина, по който то открадва вниманието на зрителя, съумява да засенчи звездата на сериала.

Сцените с Гаел Гарсия Бернал („В капана на времето„) вадят от героя му онази положителна нотка, която струи от целия сериал. Неговият Артър, крайъгълен камък за историите на всички герои, е един от най-достолепните образи тук.

Поредицата оставя много въпроси по време на епизодите, които в бъдещ етап напасва по прекрасен начин, възнаграждавайки зрители за неговото внимание.

„Станция единайсет“ е много красива поредица, която при правилна нагласа ще очарова своите зрители и ще ги накара да помечтаят за този по-чист, по-простичък и някак по-истински свят от нашия.

На 13.01.2022г. по HBO MAX е премиерата на последния епизод 10 за сезон 1 от поредицата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

24 + = 34