Премиера в България: 03.01.2014г.
Световна премиера: 20.12.2013г.
Жанр: Комедия, Драма, Биографичен
Продължителност: 125 минути
Формат: 2D
Сценарист: Кели Марсел, Сю Смит
Режисьор: Джон Ли Ханкок
В ролите: Ема Томпсън, Том Ханкс, Пол Джамати, Джейсън Шуорцман, Брадли Уитфорд, Ани Роуз Бъкли, Рут Уилсън, Б. Дж. Новак, Рейчъл Грифитс, Кати Бейкър, Колин Фарел
Разпространител: Форум Филм България / Walt Disney Pictures

Историята в „Спасяването на мистър Банкс“ започва, когато дъщерите на Уолт Дисни (Том Ханкс) го молят да направи филм по любимия им роман “Мери Попинс“ на П.Л. Травърс, а той им дава обещание, чието изпълнение чака цели двайсет години. В стремежа си да получи правата Уолт се сблъсква с упоритата и безкомпромисна писателка, която няма никакво намерение да допусне нейната любима бавачка вълшебница да бъде осакатена от машината на Холивуд.
Когато продажбите на романа спират и парите свършват, Травърс (Ема Томпсън) с неохота се съгласява да отиде в Лос Анджелес и да изслуша плановете на Дисни за екранизация. По време на тези две кратки седмици през 1961 година, Уолт Дисни пуска в ход всички средства. Въоръжен с изработени с голяма фантазия сценарни табла и звънливи песнички, създадени от талантливите братя Шърмън, Уолт осъществява масирана атака срещу Травърс, но високомерната авторка не се поддава. Той наблюдава с безпомощност как Травърс става все по-несговорчива и как правата върху филмирането на романа все повече се отдалечават от него.
Едва когато се обръща към собственото си детство, Уолт успява да разбере истината за призраците, които преследват авторката и двамата заедно освобождават Мери Попинс, за да се стигне до един от най-умилителните филми в историята на киното.

[tabs title=““ active=0 event=“click“]
[tab title=“Трейлъри“]

[/tab]
[tab title=“Галерия“]

[/tab]
[tab title=“Новини“]
Новини за филма тук[/tab]
[tab title=“Още за филма“]

  • „СПАСЯВАНЕТО НА МИСТЪР БАНКС“ е първият филм, описващ легендата в киното Уолт Дисни.
  • Оригиналната музика и песента на Ричард и Робърт Шърман спечелва “Оскар“ на церемонията през 1965 година.
  • “Мери Попинз“ печели пет награди “Оскар“ от своите 13 номинации: за най-добра актриса (Джули Андрюз), за най-добри ефекти, за най-добър филмов монтаж, за оригинална музика и песен. Сред номинациите са били тези за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий.
  • Дисни започва опитите си да получи правата за “Мери Попинз“ през 40-те години като обещание към двете си дъщери.
  • Бащата на П. Л. Травърз е банкер и е прототип на патриарха в историята г-н Банкс – героя в книгата, на когото прочутата бавачка идва на помощ.

[/tab]
[tab title=“Рецензии“]
Скоро[/tab][/tabs]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1