След изключителния успех и одобрение, дори от страна на не фенове на кино вселената на Марвел, студиото продължи линията след „WandaVision“ със „Сокола и Зимния войник“. Летвата бе вдигната изключително високо. Очакванията бяха поне да се доближи до усещането и новаторството на „WandaVision“. „Соколът и Зимния войник“ още с премиерния си епизод върна зрителите към болезненото усещане на панаирът и искрена екшън тупурдия, наречени MCU (Marvel Cinematic Universe). Нямаше я оригиналността на Wanda, нямаше мистерия, нямаше дълбочината и емоционалността на героите и развитието, което онези преживяха, нямаше нищо. Хвърлихме се в екшъна и се върнахме към онова, което Marvel всъщност е.

Безспорно сериалът успява да изгради образите на Сокола и Зимния войник по начин, по който кино вселената никога не успя. Те там винаги бяха второстепенни персонажи, а тук попаднаха под светлината на прожекторите и имаха цялото време на света, за да изградят образите си, да им дадат дълбочина и да ни предизвикат да ги обикнем дори още повече.

Историята вървеше изключително праволинейно. Имаме нов Капитан Америка, който е злодей, имаме нови Зимни Войници, които са злодеи, имаме Барон Земо, който беше злодей, но вече не е, но после е, имаме Шарън Картър, която се превръща в Power Broker и в крайна сметка в новия Агент Картър, все злодеи…

Последния супергеройски филм, опитал да наблъска толкова злодеи в една история, се казваше „Спайдър-мен 3“ с Тоби Магуайър. Всички знаем, какво се получи в крайна сметка.

И докато Сокола и Зимния войник успяват да надградят образите си, да им дадат дълбочина и да ги изтласкат към бъдещето от филми и сериали на Марвел, историята колабира много бързо. Куха, неангажираща и типично в стилистиката на празноглавите сценарии от филмите на студиото.

Карли е може би най-атрактивния злодей от всички и категорично се проваля. В нито един момент, детето не успява да убеди зрителя, колко силна и въздействаща е всъщност. Малкото битки, които провежда в тези 6 епизода я превръщат в злодей на прага на това, да разгърне способностите си и сериала свършва.

Шарън Картър има достатъчно малко екранно време, но е все пак герой от MCU, така че вниманието към нея е огромно. В крайна сметка то се отплаща и Шарън се разкрива, като троен играч. Пука ли ни? Не особено! След финала- може би, но сериала свърши.

Барон Земо бе притурка към екипа, която не донесе нищо, освен просто да бе там! Защо го върнаха, коя бе възвишената цел на героят му и наистина ли не можеше да мине без него, не е много сигурно. Фактите са на лице. Той имаше най-много екранно време след новия Капитан Америка и го проигра.

Основния злодей в сериала бе именно новият Капитан Америка. Неговата мотивация да вземе щита, неговия провал и превръщане в това, което всички му предричаха! Реално в тези 6 епизода, Marvel успяха да изградят едно нещо и то бе да дадат поле за изява на Джон Уолкър. Това се получи.

Всичко очакваха и тръпнеха пред евентуалното появяване на Крис Евънс в ролята на Стийв Роджърс. По същия начин, по който всички тръпнеха в очакване на появата на Доктор Стрейндж в „WandaVision“. И тук отмъстителя не се появи, но докато в предишния сериал това не липсваше, тук дупката бе голяма. Сериалът изискваше появата му на няколко места, за сметка на това сценаристите решиха да запазят мистерията около съдбата му. Е успяха! Но пък имаше Уаканда!

Финалният епизод 6 бе истинска поредица от битки в стил Мортал Комбат. Злодеи от ляво, злодей от дясно, добър по средата, още злодеи от там и от онам. И един камион с хора, които ще умрат. И Спайдър-мен идва на моста да ги спаси. Ох, не Спайдър-мен, Зимния Войник. Чакай, новия Капитан Америка беше. И той става добър. Но после лош. Но не, Сокола е този, който идва да ги спаси, който е новия Капитан Америка. И накрая всички се бият с всички. И е хубаво.

Антъни Макий е новия Капитан Америка, след предишния нов Капитан Америка и се опитва да даде пламенна реч в стила на Стийв Роджърс, която увисва в празното пространство и кара зрителя да се чувства абсолютно НЕ НА МЯСТО, докато я слуша. Черен Капитан Америка в 21 век е нещо нечувано и невиждано, но се случва. Иха!

И има още битки. И финал. И сцена след финала. И тя е много яка. И обръща всичко с краката нагоре. Но това е мини сериал и втори сезон няма да има. Но сега вече може и да има. И след този успех със сигурност ще има. Поне има сцена, която да го подготвя. И така.

Wakanda Forever!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 − = 69