Марвел се превърна в някаква фабрика за фенове. И там някак нещата вече официално са две- или си фен и харесваш всичко (без значение от качеството му) или си отявлен критик и не харесваш нищо. В моя случай обаче, съм някъде по средата. И може би това е златната среда за оценка на техните продукции. Преди години, с избухването на Marvel „пандемията“ през 2008-2010г. гледах всичко. Не подбирах. Всичко беше уау и беше много яко. С течение на годините филмите им започнаха да изтъпяват и да се превръщат в … детската градина. Една безкрайна въртележка, фоерверки, тупордия, ефекти и безценните им герои. Някак прекалиха. Точно, както Lucasfilm прекалиха с „Междузвездни войни“. Твърде много , вече НЕ Е така …. чакано и желано.

Със старта на новата епоха- Disney + , Marvel превключиха на втора скорост и започнаха да бълват сериали на принципа на филмите. Първият от тях бе изключително рискован ход. „WandaVision“ бе всичко, което студиото не бе правило до момента и бе ужасно далеч от феновете им. И докато феновете много трудно се нагодиха към поредицата, не феновете се влюбиха в нея веднага. На гребена на вълната от възторг по „WandaVision“ стартира интересът и към „Сокола и Зимния войник„. Който всички знаем как гладко и полека катастрофира към своя финал. На гребена на тези понижени очаквания и още по-понижени надежди след трейлърите дойде „Локи“. Поредица за герой, който сам по себе си бе доста особен още в големите, кино продукции на студиото. При все това, „Локи“ започна и свърши. Равносметката…..

Това бе най-слабия от трите сериала до момента. Той бе толкова безумен, толкова разочароващ, несъдържателен, разпилян и някак пародиращ сам себе си, че и да се напънеше за още малко, най-вероятно щеше просто да се оака. Том Хидълстън продължава ролята и поведението си от преди, но тук той има ужасно много екранно време. Ужасно много. И ако преди поведението му е било приемливо, за разчупване на напрежението и успокоение на историята, то тук поведението му се извисява до нивото на пълната абсурдност. Пародийно, несериозно, детиснко и наистина пресилено изпълнение.

Историята е толкова налудничава и изсмукана от нечии пръсти, че дори в магическия свят на Марвел тя идва, като прекалено голяма хапка. Какви пазители на времето, каква секретарка в предверието, какви времена, какви варианти, какви пет лева? Съчинения на свободна тема. И какво? Локи се влюби в себе си? В друга своя Версия? В Силви? Която също е Локи? Ама какви са тия глупости бе хора….

Екшънът бе изключително тромав, бавен и мъчителен. Визуалните ефекти бяха толкова зелени, толкова зелен екран бе използван, толкова наслоени герои върху платна видяхме, че чак ми ставаше смешно понякога. Предаване на съзнание от тяло в тяло чрез докосване, едни войници, които приличат на „Commonwealth“ от Живите мъртви. Някакви пълни щуротии. Историята? 6 епизода пълнеж, финален мега злодей, който май не е той и Пазители на времето, които не съществуват. WTF?!

От 6-те епизода на сериала, финалът бе най тъп. Епичния разговор на Канг с Локи и Локи бе толкова епичен, че се събуждах на два пъти, докато течеше. Губех нишката, връщах се, прозявах се и се чудех как е възможно толкова много екранно време да е погубено в този убийствено изнервящ разговор. Джонатан Майорс в ролята на злодея бе точно толкова пародиен в образа си, колкото всичко останало в налудничавия сериал.

Абсолютно некохерентната история на поредицата започваше и спираше на няколко пъти. Герои бяха пускани тук и там за да има с кой основния да си говори и нещо да се случва. Каква бе целта на героя на Оуен Уилсън? За какво беше той? Каква беше версията на онази учителка в миналото, която тъмнокожата, пълна жена-войник видя? Какво беше това ходене напред назад и защо обикаляха? Каква беше целта на всичко и какво търсехе и защо го търсеха? Търсеха злодея ли? А бе какво му пука на Локи бе хора…..?

„Локи“ е дъното от сериали (а може би дори от сериали и филми) на Marvel. Точно, както със „Соло: История от Междузвездни войни“ Lucasfilm закопаха поредицата, тук Марвел издъни своята. Подновен за втори сезон? Защо!? Не трябва ли да изчакате и да усетите нагласите и оценката на зрителите? Подновяваш ли нещо, което незнаеш как е прието и как ще изглежда в пълната му цялост?!

„Локи“ е един изключително изнервящ, безумен и мъчителен сериал. Не мога да повярвам, че дадох 6 часа от живота си да изгледам този ужас, повлечен от успеха на „WandaVision“ и размитите очаквания след „Сокола и Зимния войник“. Най-кофти поредицата, кояот съм гледал в последно време и със сигурност ПЪРВАТА, на която втория сезон В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не бих си причинил. Не бих дори започнал….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 6 = 4