T I L T

(БЛОКАЖ)

Т – Тарикати И – Илюзии Л – Любов Т – ТИлюзии


От ЕВГЕНИЯ МИТОВА, Благоевград

Ето го и следващият нов Бългаски филм – забавен, вълнуващ, любовен, който не е политически или исторически. По думите на създателя му „всички млади хора могат да се припознаят в него. Колкото до прехода – той е представен по начин, който никой не е виждал.“

Копродукцията между „Чучков Брадърс” (България) и „Остлихт филмпродукцион” (Германия) “ТИЛТ” е режисьорски дебют на Виктор Чучков-син, по сценария работят той и Борислав Чучков.

Зад камерата е Рали Ралчев, музиката е дело на Виктор Чучков, продуцент е Борислав Чучков.

Ролите във филма са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов.

Сюжетът проследява една любовна история, развиваща се на фона на променящата се политическа и социална картина у нас в началото на прехода. С премерен хумор историята разкрива сблъсъка на банда добри приятели с авантюристичен дух с предизвикателствата на емиграцията, затъналата в престъпност родина и аморална обществена среда. Въпреки че ни препраща в началото на 90-те години, филмът се отличава с особена актуалност и е насочен към младата публика.

Историята започва малко преди 10 ноември 1989г. Сташ (Явор Бахаров) и трима негови приятели работят за Змията (Филип Аврамов) – дребен престъпник, който тиражира и продава порно филми. Четиримата търсят начин да спечелят пари , за да отворят собствен бар, който ще се казва „TILT”. При случайна среща на Сташ и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно милицията арестува групата със съдействието на един от тях – Дъвката (Александър Сано-Среброто). Бащата на Беки, полковник Катев (Георги Стайков) – шеф в милицията, пряко се ангажира със случая, защото открива дъщеря си сред арестуваните. Отношенията между тях са драматично обтегнати – майката на Беки се е самоубила наскоро и момичето обвинява своя баща за това. Катев заплашва Сташ и групата със сигурен затвор, ако Сташ продължава да се вижда с Беки. Тримата приятели намират изход от ситуацията, решавайки да емигрират в западна Германия, през току-що падналата Берлинска стена. Беки също тръгва със Сташ. Но в последния момент, отново предадени от Дъвката, Катев ги спира на границата. Задържа дъщеря си и за да ги раздели, окончателно предлага на Сташ да избира между затвор и емиграция. Сташ и двамата му приятели заминават за Германия. Но разочарованието от тяхната представа за добро бъдеще идва бързо. Сташ опитва да се свърже с Беки, но всички опити това да се случи са прекъснати от Катев. Когато при първа възможност тримата се връщат, изпадат в истински шок от промените в България.

Деформацията и криминализирането на обществото до такава степен поразяват човешките взаимоотношения, че поставят под въпрос силните и чисти чувства между Сташ и Беки. Дали любовта им ще надделее и с цената на какво  – това разкрива финалът на „ТИЛТ”. Филмът изследва последствията от драматичните години на прехода у нас през призмата на любовта.

TILT” означава „блокаж” и е термин от играта флипер. Когато топчето е между двата палеца на играча, той трябва леко да го побутне, за да не попадне в средата. Ако играчът не е добър и избута машината по-силно от необходимото, машината се изключва автоматично. Всичко е възможно с концентрация и усет, но ако се блъска прекалено силно, играта блокира и показва „TILT”.  Заглавието на филма е метафора за съдбата на героите, които често получават „тилт”.

ИГРАТА СВЪРШВА ЧАК КОГАТО САМ СЕ ПРЕДАДЕШ.

ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ.

Интересн факт е, че стартът на „ТИЛТ” започна в петък, 13 март, с 13 кадъра в немско гробище, където Сташ заедно със своите приятели копаят гробове като емигранти.

По стечение на обстоятелствата, всички избрани млади актьори – Явор Бахаров (Сташ), Радина Кърджилова (Беки), Ивайло Драгиев (Ангел), Ованес Торосян  (Гого), са от един клас в НАТФИЗ,  класът на проф. Пламен Марков, освен това са приятели и в живота. Главният герой във филма – Сташ (Явор Бахаров) е брат на актьора Захари Бахаров.

На първо слушане странна, но адски яка е компилацията – Tilt„, в която се подвизават български групи и изпълнители. Всички парчета са ако не съвсем нови, то най-малкото непубликувани досега. Явор Русинов участва с три композиции – „I Don’t Want To Lose You„, „Tilt Bar“ и „Гого и Дъвката„. Другата възлова фигура в проекта е Димитър ВасилевНуфри, който трещи със солови парчета, но и с изпълнения на митичната родна банда Пиромания. С четири пиеси се е разписал и самият Чучков.

На 11 февруари заедно с премиерата на „Тилт“ по книжарниците излезе и книгата на Любен Дилов-син, написана по сюжета на филма. „В книгата има огромни разлики (в сравнение с филма)“. Тя доразвива историята, разказва за неща, които са между редовете във филма и които не са казани (директно). В нея се разказва и какво се е случило с героите след края на филма

.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 35