ДИМИТЪР КРЪСТЕВ, Благоевград

Има си причина, поради която филми излезли през януари имат репутацията на „ЯНУАРСКИ ЗАГЛАВИЯ”! Разбира се би било клиширано да кажеш, че това е време, в което студията си изхвърлят проектите, които ужасно малко хора биха харесали, но честно да си призная е слабо вероятно да има друга причина за това реноме. От време на време изскача по някое скрито бижу, насочено към ограничен пазар, което просто няма да донесе кой знае какво в боксофиса, без значение кога е насрочена премеирата му.

Но след това, на екрана се появява нещо като „ Просто секс” и осъзнаваш, че …. НЕ, студията наистина използват това време от годината за да се отърват от не доходоносни заглавия. И тъй като ужасно много филми са наблъскани в първата четвърт на тази година, е много вероятно да видиш най-лошия филм на година още със започването и. Тази година едва месец след началото и вече имаме солиден кандидат за първото място.

Ема (Натали Портман) и Адам (Аштън Кътчър) се познават от години. Те са се опитвали да изградят връзки с други. До ден днешен Ема се опитва да се пребори с пълната си невъзможност да контактува с други хора на повече от „Здравей”, „Как си” ниво. Но когато поредното гадже на Адам го напуска,  заради един образцов гражданин- БАЩА МУ (Кевин Клайн)- всички различия между тях изглежда внезапно изчезват, освен една: невъзможността на Ема да се адаптира към други хора. Това е НЕОБРАТИМО. Навместо това, те решават просто да бъдат приятели с облаги: убедени, че могат всичко да оставят така без никакви объркващи, емоционални ангажименти.
След катастрофата „Моята супер бивша” си мислех че Айвън Райтмън („ Ловци на духове”) е направил най-глупавия филм в кариерата си. И в същност, може би наистина е. Но „Просто секс” упорито му диша във врата.
Случйно превърналата се в сценаристка Елизабет Мериуедър и съсценаристът и Майкъл Сеймъник изглежда са се опитали да създадат хаплива комедия за бъдещите, с емоционална дълбочина, която не страни от секса а дори го фетишизира, поставяйки го в правилния контекст насред взаимоотношенията между по-възрастни и по-млади. С това му се иска на филма да се занимава, но за съжаление резултатът е УЖАСЯВАЩО далече от това и резонира в груби, сексуални, непрестанни шеги. През началните 10 мин. Ема прави една АБСОЛЮТНО НЕ НА МЯСТО шега, за секс за една вечер по време на погребението на баща и. А това дори не е най-лошото, имайки навпредвид сцената, която се появява точно преди това, когато Ема и Адам се запознават като тийнейджъри.
Тайната на комедията е правилното време, а сценаристите изглежда си нямат и идея що е това. Да това би трябвало да бъде секс-комедия, но би трябвало да има баланс за да може да се постигне максимален ефект от шегите. Ако всяка реплика прекрачва границата на добрия тон, а всяка сцена се превръща в безсрамна сексуална ситуация, филма бързо спира да бъде интересен и става просто- поносим.
Това вероятно не е по вина на режисьора. „Просто секс” е в същност прилично сглобен като едно цяло, представяйки ни и най-невероятните си теми по начин, по който да им повярваме (въпреки че са досадни). Докато повечето потдържащи роли са на място, Клайн е УЖАСНО погрешно избран за бащата на Адам, в едно разклонение на главната история, което приключва така безсмислено, както би трябвало… J Това би трябвало да бъде доказателство за това как един живот на ежедневен секс те оставя с малко, до нищо в ръце и ни запознава с типа човек, на който би му отивал подобен наин на живот. Но в повечето случай, това е извинение за „тоалетен хумор”, на гърба на старата слава на знаменитости, които не са вече в първа младост. Портман носи на ролята си максимумът с който би могла да я дари, играйки против стереотипите и карайки ни да си мислим, че се е наслаждавала на всяка минута докато е снимала филма. Тя успява да пресъздаде повечето истински забавани моменти, въпреки че е в тотален асинхрон със техническата част на продукцията. Химията между нея и Кътчър не е лоша и Райтмън я опазва за по-голямата част от филма, като при други обстоятелства гледайки ги няколко часа на екран заедно не би било лоша идея.
Извод: Ако искате да се научите как НЕ ТРЯБВА да се прави Секс комедия, наемете си някой ден „Просто секс”, защото за кино определено не си струва….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

60 + = 65