Изминаха две години от финала на „Игра на тронове“. Amazon бяха първите, които се впуснаха в опити да придобият епична продукция, сходна с него. „Колелото на времето“ е поредица, която е адаптация по романите на Робърт Джордан. Сериалът дебютира по Amazon Prime Video през Ноември 2021г.

Литературния първоизточник съставлява 15 романа. Дебютът е през далечната 1990г.

„Колелото на времето“ е много различен от останалите епични поредици. Той поставя във фокуса си герои-жени. Например най-често срещаната героиня в Средната Земя на Толкин се дегизира, като мъж. Няколкото жени във Вестерос, често се изправят срещу сексуално насилие. В света на „Колелото на времето“ цари матриархат. Най-голямото кралство в неназованите земи от поредицата, се управлява от кралица. Тя ще предаде короната по-скоро на дъщеря си, отколкото на своя син. Мирът е дело на мистичния орден „Aes Sedai“ , чиито членове са само жени.

Най-често споменавания член на ордена е Moiraine (носителката на Златен Глобус 2021г. Розамунд Пайк). Тя спасява селяните от чудовищна атака над общността им. Групата бежанци не и вярват. Тя е странник, дошъл и променил съдбите им завинаги. Тръгат с нея на приключение, което или ще спаси или ще унищожи човечеството.

Тя владее магическата сила, нарчена One Power. Преди цял един живот и мъжете и жените са могли да използват магията. Злодей, наричан The Dark One  е „откъснал“ мъжката част от човечеството. Сега всеки мъж, способен на магьосничество е преследван от ордена и е „отделян“ от способностите си. Мъж на име Logain е способен да канализира The One Power. Смята се за преродения Дракон или иначе казано отдавна загубения месия. На една от снимките се вижда, какво прави с него Ордена.

Поредицата е снимана в източна Европа през изминалите две години (претърпява значителна пауза заради COVID 19). Втори сезон вече е потвърден, както и филм- предистория на първия.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 6 = 3